Psikoloji

Tiksinti ve hayvan korkumdan nasıl kurtulabilirim

Gizli Kullanıcı9 Temmuz 2024 16:25

Öncelikle merhabalar bir hayvana karşı adını bile düşünmek istemiyorum söylemeyi yazmayı bırakın onu görünce(fotoğrafını) sesini duyunca böyle kolum bacağım titriyor birden kaldığım yerden hopluyorum geçen telde gezinirken karşıma geldi ve istemsizce telefonu fırlattım ve bes dakika hic kipirdatamadan durdum öylece ve 3 4 saat hic tele bakmadim bu hayvanla bir problemim yoktu taaki küçükken kuzenim o hayvanla ilgili bana birsey diyene kadar ne dediğini bile hatırlamıyorum ama o hayvanla ilgili birsey düşününce kaskati kesiliyorum elim ayağım titriyor birde benden söyle bir huy var mesela yanımda bir arkadaşım var ben dokunulmaktan normalde hic huylanmam ama mesela o bir ses çıkardı herhangi bir ses olsun problem yok yada beraber baya bor güldük o bana bir anda dokununca hopluyorum böyle ondan uzaklaşmak istiyorum bana dokununca tüylerim ürperiyor bu kim olursa olsun şimdiden çok teşekkür ederim

Bu soru 9 Temmuz 2024 19:34 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Bahsettiğiniz hayvan korkusunun temelinde belli başlı durumlar olabilir. Birincisi korktuğunuz hayvanla ilgili travmatik bir anı yaşamış olabilirsiniz ya da yaşayan birinin anına ya da söylemine şahit olmuş olabilirsiniz.Diğer bir durumda genetik faktörlerden kaynaklı olabilir. Örneğin aile bireylerinizden birinde bu durum vardır ve o hayvana karşı tiksinme, korku size aktarılmıştır. Yani aslında öğrenilmiş bir durum olabilir.


Bu korku, hayvanlara karşı duyulan yoğun kaygı ve korku durumlarıdır. Bu kaygı ve korku durumu tek bir hayvana karşı duyulabileceği gibi aynı anda birden fazla hayvana karşı da duyulabilir. Pek çok fobi de olduğu gibi hayvan fobilerine sahip kişilerde panik, baş dönmesi, boğulma hissi, hızlı nefes alıp verme, ağlama, terleme ve titreme gibi belirtiler gösterirler. Bunlara ek olarak hayvan fobilerine sahip kişiler fobileri bulunan hayvanı gördüklerinde donup kalma ya da kaçma gibi tepkiler de verebilirler.


Öncelikle bu korkunun neden ortaya çıktığının temeli değerlendirmelidir. Bu gibi durumları çözümleyebilmek için öncelikle durumu anlamak ve fark etmek gerekir ki aydınlanmanın sonrasında çözüm yolları bulunabilsin. Fobilerde tedavi durumu kişinin yaşadığı kaygı ve şiddetine göre değişkenlik gösterir. Öncelikle farkındalığınıza katkı sağlayabilmesi adına yaşadığınız bu korkunun hayatınızda hangi alanları olumsuz etkilediğini de tespit etmeniz, gerekirse yazıya dökmeniz harekete geçmek adına size bir harita sunabilir. Beraberinde bu korkuların beraberinde hangi davranışlardan, ortamlardan da kaçındığınızı tespit etmek önemlidir. Sonrasında bu durumla ilgili kaygı hiyerarşisi sıralaması yapıp puanlayarak kendinizi hazır hissettiğiniz durumlarla ilgili aşamalar planlanabilir. Beraberinde kaygıyı azaltmak adına nefes egzersizleri ve gevşeme egzersizleri de bedenizi ve kendinizi kontrol altına almanızda destekçi olacaktır.


Bu konuda korkunuzun temelini anlayıp, çözüme kavuşabilmek adına profesyonel bir destek alabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim…

alinti

Çok teşekkür ederim üzerine düşüneceğim

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Hayatı çok mu boşluyorum yoksa bir şey bilmiyor muyum?

Merhaba mezun oldum ve iş arama sürecine girdim çevremdeki insanlar, gelecek kaygısı vs. Hepsinin içinde olduğum bir durumdayım tabi boş durmuyorum. Herşey için çabalıyorum ancak dışarda bakıldığında çok sakin bir yapıdayım. Herkes her şeye yorum yapıyor. Hayatım hakkında bazıları beni incitsede belli etmiyorum. Bazende diyorum ki olacak olan olur ama bazen de olması gerekenler için acaba geçmi kaldım diyerek sürekli kafamda soruyorum acaba doğru mu yapıyorum yoksa yanlış mı? Beklemelimiyim yoksa hayatın karşıma çıkaracak olanı kabullenmeli mi?Aslında bazı yorumlar beni içten içe incitsede dik duruyorum ama tabikide bu olan durumu değiştirmiyor inciniyorum ama karşı ben onlar gibi olamıyorumbirine birşey diyeceksen ince ayrıntısına kadar düşünürüm karşı tarafı incitmeyip nasıl güzelce söyleyebilirim. Bilmiyorum acaba fazla mı boşveriyorum herşeyi kafamda bir sürü soru ama şuda var ki kendimi hasta edecek kadar asla yıpratmam o kadar da umursamam yani sonuçda hayat gelip geçici önemli olan senin ne yaptığın bu hayata bir kez geliyoruz. Tabi istediklerini yapmak istiyorsan da çabalamalısın. Bazen bir karar alacağım zaman ailem ve çevreminde ne tepki vereceğini düşünerekden ilerlerim. Herşeyi düşünür ona göre karar veririm. Bu karar sonucunda bazen olumlu bazen ise olumsuz durumlar sonuç doğuruyor. Acaba diyorum ki çevreye fazla mı dikkate alıp hareket ediyorum bikere de kendi bildiğimi yapsam yanlış mı olacak yoksa doğru mu böyle bir paradoksun içindeyim bilmem ki ne yapmalı? Belkide ilerde herşey güzel olacaktır Allahın izniyle, şimdi tabi ben bu yaşımda bunları dert ediniyorum ama ilerde belkide bunlar neymiş ki diyeceğim umarım bu hayatta ülkem ve çevrem için yararlı ve düzgün bir insan olmaya devam ederim. Diyeceklerim bu kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Sizce ben nasıl ilerlemeliyim bu hayatta?