Psikoloji

Tiksinti ve hayvan korkumdan nasıl kurtulabilirim

Gizli Kullanıcı9 Temmuz 2024 16:25

Öncelikle merhabalar bir hayvana karşı adını bile düşünmek istemiyorum söylemeyi yazmayı bırakın onu görünce(fotoğrafını) sesini duyunca böyle kolum bacağım titriyor birden kaldığım yerden hopluyorum geçen telde gezinirken karşıma geldi ve istemsizce telefonu fırlattım ve bes dakika hic kipirdatamadan durdum öylece ve 3 4 saat hic tele bakmadim bu hayvanla bir problemim yoktu taaki küçükken kuzenim o hayvanla ilgili bana birsey diyene kadar ne dediğini bile hatırlamıyorum ama o hayvanla ilgili birsey düşününce kaskati kesiliyorum elim ayağım titriyor birde benden söyle bir huy var mesela yanımda bir arkadaşım var ben dokunulmaktan normalde hic huylanmam ama mesela o bir ses çıkardı herhangi bir ses olsun problem yok yada beraber baya bor güldük o bana bir anda dokununca hopluyorum böyle ondan uzaklaşmak istiyorum bana dokununca tüylerim ürperiyor bu kim olursa olsun şimdiden çok teşekkür ederim

Bu soru 9 Temmuz 2024 19:34 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Bahsettiğiniz hayvan korkusunun temelinde belli başlı durumlar olabilir. Birincisi korktuğunuz hayvanla ilgili travmatik bir anı yaşamış olabilirsiniz ya da yaşayan birinin anına ya da söylemine şahit olmuş olabilirsiniz.Diğer bir durumda genetik faktörlerden kaynaklı olabilir. Örneğin aile bireylerinizden birinde bu durum vardır ve o hayvana karşı tiksinme, korku size aktarılmıştır. Yani aslında öğrenilmiş bir durum olabilir.


Bu korku, hayvanlara karşı duyulan yoğun kaygı ve korku durumlarıdır. Bu kaygı ve korku durumu tek bir hayvana karşı duyulabileceği gibi aynı anda birden fazla hayvana karşı da duyulabilir. Pek çok fobi de olduğu gibi hayvan fobilerine sahip kişilerde panik, baş dönmesi, boğulma hissi, hızlı nefes alıp verme, ağlama, terleme ve titreme gibi belirtiler gösterirler. Bunlara ek olarak hayvan fobilerine sahip kişiler fobileri bulunan hayvanı gördüklerinde donup kalma ya da kaçma gibi tepkiler de verebilirler.


Öncelikle bu korkunun neden ortaya çıktığının temeli değerlendirmelidir. Bu gibi durumları çözümleyebilmek için öncelikle durumu anlamak ve fark etmek gerekir ki aydınlanmanın sonrasında çözüm yolları bulunabilsin. Fobilerde tedavi durumu kişinin yaşadığı kaygı ve şiddetine göre değişkenlik gösterir. Öncelikle farkındalığınıza katkı sağlayabilmesi adına yaşadığınız bu korkunun hayatınızda hangi alanları olumsuz etkilediğini de tespit etmeniz, gerekirse yazıya dökmeniz harekete geçmek adına size bir harita sunabilir. Beraberinde bu korkuların beraberinde hangi davranışlardan, ortamlardan da kaçındığınızı tespit etmek önemlidir. Sonrasında bu durumla ilgili kaygı hiyerarşisi sıralaması yapıp puanlayarak kendinizi hazır hissettiğiniz durumlarla ilgili aşamalar planlanabilir. Beraberinde kaygıyı azaltmak adına nefes egzersizleri ve gevşeme egzersizleri de bedenizi ve kendinizi kontrol altına almanızda destekçi olacaktır.


Bu konuda korkunuzun temelini anlayıp, çözüme kavuşabilmek adına profesyonel bir destek alabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim…

alinti

Çok teşekkür ederim üzerine düşüneceğim

Cevaplanmış benzer sorular