Aile

Toksik anneyle nasıl baş edebilirim?

Gizli Kullanıcı9 Ekim 2024 19:32

Merhabalar, Annemle bazı sorunlarım var bu hep değil ama belli dönemlerde belli konularla oluyor. Kavga esnasında kendimi açıklamama izin vermez. Bana kocan bile seni döver ,sen dikbaşlı birisin ,kalbinin ne kadar kara olduğunu ben biliyorum ,senden adam olmaz gibi şeyler söyler. Bu sözleriyle artık baş edemiyorum. Öyle birisi de değilim. Annem çalışıyor her işinde yardım ederim ama yaranamıyorum. Bu sözleriyle Boğazım kitleniyor ve titremeyle birlikte ağlama geliyor. ne yapmam lazım bilmiyorum.

Bu soru 9 Ekim 2024 20:30 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar sevgili danışan , aile içi iletişim duygusal olarak en zorlandığımız konulardan biridir. Bu konuda duygularınızı yoğun yaşamanız ve kötü hissettiğiniz anlar olabilir. Bu konuda kendinizi yargılamayın çoğu insan aile içi problemlerde anlaşmazlıklar da bu tarz duygular hissedebilir.

Anneniz ile iletişimde bir problem olduğunu fark etmiş ve bunu aşmak için çözüm arayışına geçmişsiniz. Çözüm bulmak için ilk adım farkında olmaktır.

Annenizin size karşı kullandığı cümleleri incitici olduğu açık. Kocan bile seni döver ifadesiyle şiddeti normalleştirici şekilde konuşmak , size ve bu iletişim tarzına maruz kalan herkese değersiz hissettirebilir. Ancak annenizin kullandığı incitici kelimeler,size söylemiş olduğu olumsuz sözler sizin değerinizi belirlemez. Söylenilen sözlerin ötesinde bir değere sahipsiniz.


Annenizle olan problemler bir iletişim tıkanıklığı ve anlayış eksikliği sebepden kaynaklanabilir.

Tartışmalar esnasında insanlar birbirlerini dinleyerek empatik bir şekilde yaklaşmak yerine savunmaya geçer ve incitici sözler kullanabilir.

Bu konuda yapmanız gereken annenizle sağlıklı iletişim kurmanın yollarını araştırmak olabilir.


Duygularınızı ifade etmek iyi bir çözüm olabilir.

Ancak bu konuyu konuşurken saldırgan ya da savunmacı bir tavırla değilde duygularınızı ifade eden sakin bir konuşma daha sağlıklı olacaktır.

Örneğin; senin yüzünden bu kavgaları ediyoruz demek yerine söylediğin bu sözler beni incitiyor ,gibi bir cümle kullanmak karşı tarafın size daha empatik yaklaşmasını sağlayabilir.


Tartışmalar esnasında boğazınızın düğümlenmesi ,ağlama isteğiniz tamamen stres kaynaklı verilen fiziksel tepkilere bağlıdır. Vücudunu salgıladığı tehlike karşısında kendini savunmaya geçiyor ve bu tepkileri ortaya çıkarıyor. Bu tepkileri yönetebilmek için nefes egzersizleri farkındalık çalışmalarını deneyebilirsiniz. Olay esnasında kendinize zaman verip temiz bir hava alıp derin derin nefes almayı deneyebilirsiniz. Öfkenizi ve duygunuzu yansıtamıyorsanız bunu kağıt üzerine yazarak içinizi boşaltmayı bir nebze sağlayabilirsiniz.


Annenize yardım ettiğiniz, yanında olduğunuz halde size bu tarzda davranması sınırların ihlal edildiğini gösterir. Bu durumun önüne geçmek için tartışma esnasında anneniz size hakaret ettiğinde bu hakaretlere devam ederse onunla konuşmaya devam etmeyeceğinizi, bu iletişimin sağlıklı olmadığını dile getirebilirsiniz. Bu konuda sınırlarınızı net bir şekilde belirlerseniz daha sağlıklı bir iletişim için karşı tarafı da teşvik etmiş olursunuz.


Sonuç olarak annenizle yaşamış olduğunuz bu duygusal gerilimler psikolojik olarak zorlayıcı olabilir. Eğer bu süreçle yalnız baş etmekte zorlanırsanız bir psikologdan destek alabilirsiniz.


Umarım cevabı faydalı olmuştur.


Sevgiyle kalın.⭐️



Uzm.Psk. Berfin Sönmez



Cevaplanmış benzer sorular