Toplum önünde konuşma yaptığımda neden konuşurken dudaklarım titriyor ve nefes nefese kalıyorum
Seyirci önünde konuşma yaparken aşırı heyecan yapıyorum ve utanıyorum. Bu yüzden dudaklarım belirgin bir şekilde sürekli titriyor ve bana engel oluyor, çoğu zaman da sıcak basıyor ve terliyorum. Örneğin; okulda edebiyat dersinde konuşma sınavımı sunarken sürekli dudaklarım titriyor ve bildiğim şeyleri unutuyorum. Dolayısıyla doğru düzgün cümle kuramıyorum. Bu durum yüzünden herkes benimle dalga geçiyor. Utançtan arkadaşlarımın yüzüne zor bakıyorum. Bu durumu nasıl düzeltebilirim?
Bu soru 4 Temmuz 2024 15:56 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Toplum önünde konuşma yaparken zaman zaman gergin hissetmek anlaşılır hatta bazen normal düzeyde kaygının olması faydalı bir durumdur. Ancak toplum önünde konuşma yaparken aşırı kaygılı olma, endişelenme, ortamdan kaçınmak isteme gibi şartlarla karşı karşıya kaldığında bu bir problem haline gelmiş diyebiliriz.
Toplum önünde konuşma yaparken kaygınızı kontrol edemiyor oluşunuz dudaklarınızın titremesine, sıcaklık artışı, terleme gibi fiziksel semptomlara neden olmuş görünüyor. Bu fiziksel semptomlarınız toplum önünde konuşmanızdan ziyade konuşma yapmadan önceki düşüncelerinizde veya konuşma esnasındaki düşüncelerinizden kaynaklanıyor olabilir.
İlk olarak eskiden toplum önünde deneyimlediğiniz en eski anınızı gözden geçirerek başa çıkma becerilerinizi sorgulayabilirsiniz.
-Ne olmuştu? Oan nasıl başa çıkmıştınız?
Sonrasında güncel düşüncelerinizi gözden geçirebilirsiniz.
•Edebiyat sınavınızı sunmadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz?
•Sunarken o esnada ne düşünüyorsunuz?
•Sunduktan sonra ne düşünüyorsunuz?
Düşüncelerinizi netleştirip tanımladığınızda gerçekçi o düşüncenizi destekleyen kanıtlarınız neler onlara göz atabilirsiniz.
Mesela dudaklarınızın titremesini, terlemenizi tetikleyen düşüncenizin “sunum yaparken saçmalarım arkadaşlarım benle dalga geçer” olduğunu düşünelim.
•Sunum yaparken saçmalayacağınızı düşündüren ne olabilir?
•Saçmaladığınıza dair kanıtlarınız var mı? Varsa neler?
Sevgili danışan, sürecinizin daha derinlemesine çözümlemek için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.
Söylediklerinizi dikkate alacağım, çok teşekkür ederim ☺️