Travma Depresyon Anksiyete
Merhaba, yaklaşık 2 senedir aşırı düşünme ile meşgul beynim ve onun ardından anskiyete geliştiğini düşünüyorum sonrasında konfor alanıma alışma çıkmaktan korkma evden çıkmak istemiyorum bir yere gitmek istemiyorum daha çok evime yakın yerlerde bulunmak istemek gibi üstüne babamı kaybettim onun travması ile başa çıkmaya çalışıyorum mutsuz hissediyorum bambaşka birine dönüştüm hayattan zevk almak istiyorum anksiyete olmadan yaşamak istiyorum ne yapabilirim bilemiyorum her an bir şey olabilecek korkusu var üstümde ameliyat olmuştum geçen sene sağlık endişeleri yaşıyorum ara ara düzeltmek istiyorum her şeyi eskiden hiç böyle değildim hayat dolu umut dolu hiç anksiyete ne bilmezdim maalesef evli olduğum yerde çevremde yok tek başımayım genelde ailem şehir dışında yaşıyor eskiden koşa koşa giderdim şimdi içimden gelmiyor beynimdeki düşünceler yüzünden 🥺
Bu soru 22 Ağustos 2024 15:37 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, yaşadığınız sorunların birbirini tetiklediğini anlayabiliyorum. İçinde bulunmakta zorlandığınız bir durum içerisindesiniz, bizler hayatımızın belli dönemlerinde kaygı, travma, yas ile tanışırız ve bunlarla başa çıkmak için çabalarız. Fakat hepimiz bu yaşam olaylarına karşı farklı tepkiler veririz çünkü hepimizin başa çıkma mekanizmaları farklıdır. Öncelikle başa çıkma mekanizmanızı etkileyen düşüncelerinizle başlayabiliriz. Anksiyete olmadan yaşamak ve hayattan zevk alma düşüncelerinizi açabiliriz. Anksiyete; kişinin sürekli tetikte olmasını sağlayarak, kişiyi gelecekte yaşanacağı düşünülen olaylardan korumaya çalışır. Bu kadar masum gözüken bir duygu zihnimize inanılmaz bir sıkıntı verir. Ve bu sıkıntıyı zihnimizden atamadığımız için daha çok kaygılanırız, işte kaygının döngüsü budur ve bu yüzden zorlayıcıdır, ancak anksiyete ile ilgili bilmenizi istediğim şey anksiyete ölümcül bir hastalık değildir, sürekli sizinle de kalmayacak yalnızca onunla başa çıkmayı öğrenmeniz gerekmektedir. Anksiyete olmadan yaşamak söz konusu değildir herkes kaygıya sahiptir. Kaygı ile ilgili başa çıkmada kullanabileceğiniz birkaç yöntem paylaşmak istiyorum sizinle.
Güvenli Alan; zihninizde sizin için güvenilir bir yer hayal edin; örneğin ormanda bir ev, deniz kenarı… burada kimlerle olmak istediğinizi düşünün, zihninize gelen tüm düşünceleri orda konuşun ve bırakın, sizi kimse yargılamayacak dinleyecek ve anlayacak, günlük hayatta sık sık zihninize gelen olumsuz düşünceleri gün içerisinde belli saatlerde bu güvenli alanda bırakın ve gerçek yaşamınıza dönün.
Mindfulness Egzersizleri; YouTube üzerinden rahatlıkla ulaşabileceğiniz bu egzersizlerle bedeninizi sakinleştirebilirsiniz, özellikle kaygı bozukluklarında oldukça etkilidir:
Destekçi ögeleri fark etme; sizi ne daha iyi yapar ? sizi daha mutlu eden insanlarla daha çok etkileşime geçin veya bir hobiniz üzerinde yoğunlaşın.
Kaygı listesi; günlük hayatta sizin için en zorlayıcı durumları listeleyin ve zorluk durumuna göre 0-10 arasında puan verin. Öncelikle daha düşük puanlı kaygı durumları üzerinde çalışın.
Babanızın kaybı ardından bir yasın içerisindesiniz bu ölen insan için yapacağınız son şey olacak, yasını tutacak ve sonra bu yasla başa çıkmayı öğreneceksiniz kendinize zaman verin.
Sağlıkla ilgili kaygılar, kaygı sorunu yaşayan kişilerde sıklıkla görülür bu konuyla ilgili size söylemek istediğim şey sizi daha çok kaygılandıracak şeylerden uzak durun örneğin: telefondan semptom arama, sürekli sağlıkla ilgili haberler izleme. Bir sorun olursa onunla o zaman uğraşırsınız şu anda ne kadar sağlıklısınız bu önemlidir.
Son olarak size Eyvah Kötü Bir Şey Olacak kitabını okumanızı öneririm, günlük yaşamınızı idare ettirmede oldukça zorlanıyor ve her gün sorunun derecesi sizin için aynıysa mutlaka terapi almanızı öneririm.
sevgiler
Her şey çok açıklayıcı çok teşekkür ederim 🥲🌸