• Anasayfa
  • Sorular
  • Travmamı nasıl atlatabilirim aştığımı düşündüğüm şeyler bitmemiş
Aile

Travmamı nasıl atlatabilirim aştığımı düşündüğüm şeyler bitmemiş

Gizli Kullanıcı19 Mayıs 2024 12:06

aştıgımı ve kabullendiğimi düşünmüştüm ama tetikleyen şeyler sayesinde aşırı kaygılı ve vesveseli birine dönüştüm çocukluk travmalarım ve minik bir kızım var çok iyi bir anne olmak istiyorum her anını görmek onunla konuşabilmek bana herseyini anlatsın istiyorum

Bu soru 20 Mayıs 2024 19:46 tarihinde Uzman Psikolog Merve Ulusoy tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Travma dediğimiz şey eğer çözülmemişse bir ses, koku, dokunuş, bir nesne her ne varsa travmayla ilişkilenmiş o şeyin en ufak varlığı bile sizi tetikleyebilir. Bu tetiklenme aslında doğaldır, bize şunu der: "Çözemediğin şeyler var burada. Haydi gel beni çöz, eskiden buna hazır değildin fakat şu an buna hazırsın." Aşmak veya kabullenmek dediğiniz şey belki de aşmak veya kabullenmek değildi de, örtmekti. Örttüğümüz şeyler gün yüzüne çıkar öyle ya da böyle. Anladığım kadarıyla annesiniz, anne olmak tüm travmaları tekrar tetikleyebilen bir durum. Size yapılmayan, olmayan her ne varsa hepsi tekrar gözünüzün önüne gelir. Korunmadığınız şeyler aklınıza gelir. Bunlar travmanın parçaları peki siz bu travma parçaları ne yapmak istiyorsunuz?


Özellikle şunu ifade ettiğiniz için söylüyorum; kızım ne yaşarsa bana söylesin. Belki de size her şeyi anlatmayacak. Kızım her ne yaşarsa göreyim, belki de siz her zaman her şeyi göremeyeceksiniz. Burada sizin ifade edemediğiniz veya görülmediğiniz bir yer mi var da siz özellikle bunları yazdınız? Benim yazdığım her şey size yanlış gelebilir, yok öyle değil diyebilirsiniz. Bu travmayı çözmek için neler yapabilirsiniz? O zaman buraya bakalım.


Psikonet yayınlarının kitaplarına bakabilirsiniz, bu yayının kitapları çoğu zaman bibliyoterapi kitapları olarak geçer. İyileştirmeye yönelik kitaplardır. Özellikle annelikte tetiklendiğiniz kısımları tek tek not alabilirsiniz. Aştım, kabullendim dediğiniz ama yapamadığınız yerleri tek tek yazın. Bunlar sizi ne kadar rahatsız ediyor? Rahatsızlığınız ne ile geçer? Ne ile rahatlarsınız? Siz şu an kendinizi güvende hissediyor musunuz? Güvende hissetmek için neye ihtiyacınız var? Sizin şu an neye ihtiyacınız var? İhtiyaçlarınızı rahatça ifade edebiliyor ve çevreniz tarafından karşılanabiliyor mu? Bunları yazın ve lütfen kendinize dürüst olun. Bu sizin yolculuğunuz, bu yolculuğunuza eşlik etmeye çalışın. Eğer eşlik etmekte zorlanıyorsanız lütfen bir travma terapisine başvurun. Bu süreci daha sağlıklı yürütmenize yardımcı olacaktır.


Sağlıklı günler dilerim.


Psk. Merve Ulusoy