Sosyal Hayat

Üşengeçlik Tembellik ve OKB

Gizli Kullanıcı10 Temmuz 2024 11:21

Merhabalar, 28 yaşında evli bir kadınım. Bende anksiyete ve okb vardı 1 yıl öncesinde. Okb çok az var şu anda. Ücretli öğretmenlik yapıyorum. Boştayım. Ve işte çalışmak istiyorum. Kendimi itemiyorum. Çünkü konfor alanından çıkmak ve öz disiplin zor geliyor. Önerileriniz nelerdir? Terapi olarak bdt, mindfullness, kitap olarak vs. Öz disiplin ve konfor alanından çıkmak için. Özgüvenim düşük aynı zamanda. Teşekkür ederim size.

Bu soru 16 Temmuz 2024 21:34 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Son zamanlarda baş ettiğiniz anksiyete, okb gibi psikolojik rahatsızlıkların etkisiyle konfor alanı oluşturup kendinizi oraya kilitlemiş görünüyorsunuz. Konfor alanınızda kalmanız yeni deneyimlere kapalı olduğunuzu gösterir. Yeni deneyimler olmayınca yeni düşünceler yeni duygular ve yeni davranışlarda oluşmamaya başlar. Bu nedenle otomatikleşen ve eski deneyimlere bağlı ortaya çıkan olumsuz düşüncelerin, duyguların veya davranışların esiri oluruz. Olumsuz düşüncelerin varlığı konfor alanında çıkmamızı engeller. Ancak bu engeli farkında olmayız çoğu zaman. Konfor alanından çıkamadıkça değersizlik düşünceleri özgüvenimizi düşürmeye başlar.

Konfor alanı, can yeleğinizde suya girmeye benzer. Konfor alanınızdan uzaklaşmak yeni deneyimler edinmek isteseniz bile can yeleğiniz buna müsaade etmiyor. Can yeleğinizi çıkartamıyorsunuz, yeni deneyimlerden uzak kaldıkça üzülüyorsunuz, başa çıkmakta zorlanıyorsunuz. Can yeleğinizin çıkartarak dalabileceğinizi farkında değilsiniz. Bu yüzden olumsuz duygularınızı yaşıyorsunuz. Can yeleğinizi çıkartarak yeleksiz dalmaya kendinizi maruz bıraktığınızda, can yeleğinizin engellediğini fark ettiğinizde konfor alanınızdan çıkmayı başarabilirsiniz.

Can yeleğinizi bir anda çıkartmak sizi konfor alanınızdan sağlıklı bir şekilde çıkartmaz. Küçük adımlarla kendinizi maruz bıraka bıraka ilerlemeniz adımlarınızı sağlam bir şekilde atmanızı sağlar. Bu sebeple konfor alanınızın otomatikleşmiş olumsuz düşüncelerini fark etmeniz, onları tanımlamanız baş etme becerilerini oluşturmanıza yol gösterebilir.

Sevgili danışan, süreçle baş etmekte zorlandığınızda bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz. Konfor alanınızı oluşturan ve çıkmanızı engelleyen olumsuz düşünceleri, duyguları ve tetikleyen davranışları farkında olmak ve gerçekçi kanıtlarla çalışmanız için Bilişsel Davranışçı Terapi ekolünü benimseyen bir psikologla çalışabilirsiniz. Ayrıca mindfullness konusunu araştırmanız o an yaşanınca değişen duyguları düşünceleri fark edebilirsiniz. Kendinize öz şefkatli davranmayı öğrenmek için psikonet yayınlarının mindfullness şimdi burada adlı Zümra Atalay kitabını okuyabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular