Psikoloji

uyanmak istemiyorum

aaizz10 Temmuz 2024 09:12

vaktinde saat 5te hevesli bir şekilde yatağımdan fırlıyorken şu an gözümü açmak bile cehennem azabı gibi geliyor. öyle ki neredeyse her gece rüya görüyor ve uyandığımda bir şekilde rüyaya geri dönme amacı ile uyuyarak uykumu gerçek dünyaya tercih ediyorum. yapmam gereken çokça şey varken saatlerimi harcıyor üstüne uyanamadığım için günün geri kalanını verimli geçirme motivasyonumu kaybediyorum. rüya görmememin bir yolu var mı?

Bu soru 10 Temmuz 2024 21:48 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,


Yataktan kalkıp güne başlamak zaman zaman hepimiz için zorlayıcı olabilmektedir. Ancak her güne aynı şekilde uyanmaya, günden güne daha kötü hissetmeye ve yaşama amacınızı kaybetmeye başladığınızı düşünüyorsanız ;

Artık bir şeylerin değiştirilmesi gerektiğinin sinyallerini almaya başlamışsınız demektir.

Çok büyük ve köklü değişimlerle başlamaya çalışmamalısınız. İşe zihinsel aktiviteler ile başlayabilirsiniz.

Kendinize gece yatmadan önce bir sonraki gün için ufak görevler oluşturabilirsiniz. Bunlar oldukça basit görevler olmalıdır. Örneğin; ''Sabah şu saatte uyanacağım, uyandıktan sonra nevresimleri değiştireceğim', yatmadan baş ucuma bir su koyacağım:'' gibi.

Görev listenizi günden güne genişletebilirsiniz.

Bazılarımız için sabahları uyanmak gerçekten çok zorlayıcıdır. Yataktan kalkamamanızın sebebi sabah güne uyandığınızda zorunluluklarınızın olmaması veya bu zorunluluklarınızdan haz etmediğinizden kaynaklanıyor olabilir. Bundan dolayı kaçınma davranışları geliştiririz. Tıpkı sizin uykuyu

uyku olarak değil, gerçek dünyadan aslında bir kaçış yöntemi olarak görmeniz gibi. Eğer gün içerisinde gitmek zorunda olduğunuz bir iş, yer ya da bir göreviniz yok ise çevrenizden ya da ailenizden görevler istemek ve bu görevleri sorumlulukmuş gibi yerine getirmek sizi gün içerisinde daha dinç tutacaktır .Bunların yanı sıra uyandığınızda yatak odasını terk etmeniz uyku modundan daha kolay çıkmanızı sağlayabilir.

Rüya kısmına değinecek olursam,

Rüyalar bilinçdışımızdaki duygu ve düşüncelerin bastırılması sonucu ortaya çıkar. Gördüğünüz rüyalar yaşadığınız deneyimleriniz, ihtiyaçlarınız veya dileklerinizi içeriyor olabilir. Gün içerisinde yapmaktan kaçındıklarınıza rüyanızda yakalanıyor olabilirsiniz. Dinamik odaklı terapilerde rüyalara oldukça önem verilmektedir. Terapi sürecinde rüyalarınızdan yola çıkarak iç dünyanızı anlamlandırma süreci esastır. Gördüğünüz rüyalara yazdıklarım doğrultusunda cevap arayabilirsiniz. Eğer yeterli olmayacağını düşünüyorsanız bir uzmanla birlikte çalışmak süreci çok daha sağlıklı atlatmanıza yardımcı olabilir.


Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın

alinti

🙏🏻

Cevaplanmış benzer sorular