Psikoloji

Uyku düzeni oluşturmam için ne yapmam gerekiyor?

regayip12 Ekim 2024 14:05

Kendimi aşırı yorgun hissediyorum. Bütün vücudum ağrıyor diyebilirim. Uzun bir süre (yaklaşık 5 ay) düzensiz bir uykum oldu. Kimi zaman günlerce uyuyamadım. Bazen gündüz birkaç saat uykuyla bazen de gece bir kaç saatlik uykuyla ayakta kaldım. Ve şuan geceleri uyumakta zorluk çekiyorum. Uyuduğum zamanlar ise sadece bir kaç saat sürüyor ardından yine uyanıyorum. Acaba tekrardan bir uyku düzeni oluşturmam için ne yapmam gerekiyor? Şimdiden teşekkürler.

Bu soru 12 Ekim 2024 22:35 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,


Öncelikle bu durumu paylaştığınız için teşekkür ederim. Çözüm arayışında bu adımı attığınız için siz de kendinizi tebrik etmelisiniz.


Sağlıklı uyku nedir? Önce buna bakalım. Bir yetişkin için ortalama uyku süresinin 7-8 saat civarı olması, sık uyanmalar olmaması, bireyin uyandığında zihnen ve bedenen dinlenmiş olması vb beklenir. Uyku düzeni bu durumun dışına çıktığında bireyler uyandığında dinlenememiş hissedebilir, öfkeli hissedebilir ve duygusal dalgalanmalar yaşayabilirler.


Peki uyku düzenini neler kötü etkiler? Öncelikle fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle uyku düzeni negatif etkilenebilir. Bunlardan başlıcaları uyku apnesi, narkolepsi, hipersomnia ve insomnia olabilir. (Hipersomniayı ve insomniayı tamamen fiziksel bir hastalık olarak değerlendirmek doğru olmayacaktır.) Düzensiz uyku saatleri uyku kalitesini negatif etkiler. Rutin oluşturmak verimli bir uyku için önemlidir. Stres, depresyon ve anksiyete uykuyu etkileyebilir. Bunlara ek olarak uykuya geçmeden önce alınan kafein ve alkol de uyku üzerinde negatif bir etkiye sahiptir.


Uykuya geçmeden 3-4 saat kadar önce alkol ve kafein alımını sınırlandırmanızı öneririm. Akşamları ağır yemekler tüketmemek, uykudan 1 saat kadar önce teknolojik cihazlardan uzaklaşmak, yoga ve meditasyon yaparak rahatlamak daha verimli bir uyku uyumanızda size yardımcı olabilir.


Bu durumda bir nöroloğa muayene olarak fiziksel belirtiler konusunda netlik kazanabilirsiniz. Eğer hekiminiz yaptığı muayeneler sonucunda bu durumun fiziksel bir kökeni olmadığını belirtirse psikiyatrist/psikolog yardımı almayı düşünebilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiler,

Psikolog Sena Keşkek