Uykuda konuşmak nasıl önlenir?
Uykuda bazen kendi kendime bazen de baskasinin sorusuna cevap veriyorum. Bazen yanlis yerlerde yanlis sozler kullaniyorum. Sorulan sorulara dogru cevap vermek buyuk sıkıntılara yol acabiliyor. Bunun icin ne yapmam gerekir. Baskalari papatya cayi ic yatmadan once diyo hic baglanti kuramadim ama yinede denedim oda ise yaramadi. Hic bir yerdede cevabini bulamadim hani psikolojiylemi alakali onu bile bilmiyorum. Yardimci olursaniz sevinirim.
Bu soru 7 Ekim 2024 00:11 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
Öncelikle durumu paylaşma cesaretinizden ötürü sizi takdir ediyorum. Siz de bu adımı attığınız için kendinizi tebrik etmelisiniz.
Bahsettiğiniz bu durumun size verdiği rahatsızlığı anlayabiliyorum. Bu durumun fiziksel veya psikolojik sebepleri olabilir. (Fiziksel muayene olarak elde ettiğiniz sonuç neticesinde fiziksel sebepler üzerinde durabilir veya bu durumun fiziksel olma ihtimalini elimine ederek bir psikolojik danışma sürecine yönelebilirsiniz.)
Gün içinde yaşadığınız stres ve yorgunluk bu duruma sebep oluyor olabilir. Günlük yaşantınızda -belki de uzun zamanlar boyunca- kendinizden ötelediğiniz hisleriniz, düşünceleriniz, çözümlenmemiş yaşantılarınız uyku esnasında kelimelere dökülerek ifade ediliyor olabilir. Narkolepsi ve uyku apnesi gibi fiziksel rahatsızlıklar da uyku esnasında konuşmaya yol açabilir.
Size uykuya dalmadan önce rahatlamanızı sağlayacak ve uykuda daha rahat etmenize yardımcı olacak birkaç öneride bulunabilirim.
-Yatağa yatmadan en az üç saat önce kafein alımını durdurabilirsiniz. (Kafein nelerde bulunur: Kahve, çay, enerji içecekleri vb.)
-Kendinize her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkacağınız bir uyku düzeni belirleyebilirsiniz.
-Uyuduğunuz ortamda uyku kalitenizi etkileyen faktörler varsa bunları belirleyip çözüme yönelebilirsiniz. Örneğin çok sıcak veya çok soğuk bir odada uyumak zordur, ideal sıcaklıkta daha rahat uyuyabiliriz.
-Yatmadan önce düşüncelerinizi yazıya dökmeyi deneyebilirsiniz.
Eğer ideal uyku süresinin (ortalama 7-8 saat) altında uyuyorsanız veya ideal uyku süresinden çok daha uzun saatler uyuyorsanız bu hususlar da uykuyu verimsiz hale getirebilir.
Bu durum yaşam kalitenizi etkiliyorsa bir uzmana danışmanızı tavsiye ederim. Umarım cevabım sizin için fayda sağlamıştır.
Sevgiler.
Psikolog Sena Keşkek
Cevapladiginiz icin cok tesekkur ederim. Ama bunlari goz onunde bulundurursam hala sıkıntılı cunku bunlari zaten yapiyorum. Buna ziyadeyle sadece konusmakda degil yasiyorumda kalkiyorum, yuruyorum. Sıkıntı surda ben o gun uzulsemde sevinsemde farketmeksizin konusuyorum. Bide sanki ruyalarimi gercek vucudmla yasiyorum gibi. Uykuda ruyamda mesela ayagimin yaninda kagit var hala uyudugum halde yatakta kalkiyorum kagidin oldugu tarafa elimi uzatiyorum aliyorum arkadaslarda o sira bana guluyo sonra uyaniyorum yine tabi her zaman oldugu gibi uyur halde oldugumu farkediyorum neyse diyip yatiyorum. Fiziksel tedavide de ne yapiliyor mesela ilac falan mi yoksa baska biseymi bide fiyat biraz pahali olur gibi. Bu arada yasim 22 eger bir baglanti kuracaksaniz falan. Biraz anlatamamis olabilirim ama insallah anlarsiniz. Tesekkur ederimm
Yorumlar
Merhaba Sevgili Danışan, Yazınızı okudum ve çözüm arayışınız beni sevindirdi, öncelikle bunu belirtmek isterim. Yaşadıklarımızın farkında olup çözüm arayışına girmek oldukça kıymetlidir. Bahsettiğiniz belirtiler arasında uyurken konuşmak, yataktan kalkmak ve yürümek de mevcut. Bu nedenle bir nöroloji hekimiyle görüşmeyi düşünebilirsiniz. Hekim, gerekli muayeneleri yapacaktır, fiziksel ihtiyaçlarına yönelik tedavi tamamen hekimin alanında. Bu konuda bir hekime danışıp neler önerdiği konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz. Bireylerin uykuda yaşadıklarını daha iyi tanımlamak adına uyku laboratuvarları mevcut. Hekim, ihtiyacınıza göre yönlendirmeler yapabilir. Sevgiler, Psikolog Sena Keşkek