Uzun süren ve başta platonik olarak başlayan ilişkiyi nasıl unuturum?
5 yıl önce okul servisinde görüp hoşlanmıştım ondan, bir sürü ortak arkadaşımız vardı ve bir şekilde sohbetimiz oluyordu. Yaklaşık 2,5 sene önce eski sevgilisi ile barıştığını öğrendiğim için kafamda silmeye çalışmıştım, bir şekilde de unutmuştum fakat 3 ay sonra bana yazdı ve konuşmaya başladık. İkimizin de mezuna kaldığı dönemdi Mayıs'a kadar konuştuk ilişkiyi bir adım ileriye taşımak ise yazın yapacağımız bir hareketti. Her şey düşündüğüm gibi gitmedi. Konuştuğumuz süre zarfında zayıfladım, fiziksel hastalıkların boy gösterdi. Her ne kadar onu sevsem de git gel içinde olan ilişkiyi bünyem kaldırmıyordu.
Mayısın sonunda konuşmayı kestik. Ağustosta yine yazdı, konuşmak istemediğimi belirttim. Şans mı kader mi demeliyim bilmiyorum ama aynı üniversitede okumaya başladık. Yine iletişime girmek istedi bu kez kabul ettim fakat tam sevgili olacakken konuşmamız bitiyor ve yine ayrılıyorduk.
En son Kasım'da yine konuştuk ve sevgili olduk. Sabah bana yaslanıp güzel güzel konuşan adam akşam ilişki istemediğini fark ettiğini söyledi. O an hiçbir tepki vermedim ve kabul ettim, ayrıldık. Bir daha konuşmaya çalışmadık çünkü onu engellemiştim. Ortak arkadaşımıza Mart ayında engeli kaldırmam için yalvardı 2 hafta sonra da sevgili yaptı. Kırıldım. Yaklaşık 3 hafta önce yine konuşmaya başladık. Mutluydum, bu kez farklı olacağını düşünüyordum. Yaptığı bir harekete alındım ve tartıştık, görüldü attım alındığımı anlar da gönlümü almaya çalışır belki diye. 1 gün sonra aldığım mesaj ise bir daha konuşmayalımdı. O beni engelledi bende onu.
Ağlamadım. 2 gün sonrasında YouTube'da bir arama yapmam gerekiyordu. Son aradığım video onun bakmamı söylediği bir videoydu. Yazıyı gördüğüm an kendimi tutamadım, hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladım. Ciddi bir olay yaşadığımda duygum gün yüzüne çıkmıyor. Fakat daha sonra küçücük bir durum dünyamı başıma yıkmaya yetiyor. Bu sevginin takıntı olabileceğini düşünüyorum, ne yapmalıyım?
Bu soru 12 Ağustos 2024 09:50 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
İlişkilerdeki duygusal dalgalanmalar ve karmaşalar sizi partnerinize karşı daha bağımlı hale getirebilir.
Bu dalgalanmalar sonucunda zaman zaman yoğun aşk duyarken zaman zaman öfke duyulabilirsiniz. Bu da güvensiz bağlanmanın temellerini oluşturur. Güvensiz bağlanma gerçekleşen ilişkilerde; sık sık ayrıl- barış durumları, şiddetli tartışmalar sonrası yoğun ilgi gibi durumlar görülmektedir.
Çok zor süreçlerden geçmiş olduğunuzu anlıyorum. Ancak, partnerinizin yoğun bir şekilde kararsızlıklar yaşadığını ve bu dengesiz tutumlarının gün içerisinde bile tamamen değişebildiğini belirtmişsiniz. Bu dengesiz tutumlar karşısında sizin her daim onu kabul etmeniz öz saygınızı zaman içerisinde kaybetmenize neden olabilir. Öz saygınızı yitirmeniz ile birlikte, partneriniz ile tamamlandığınızı düşünerek ona karşı daha bağımlı hale gelebilirsiniz. Eğer partnerinize karşı hisleriniz ''sevgi mi yoksa takıntı mı ? '' sorusunu kendinize sormaktaysanız,
Mutlaka öz değerlendirmenizi iyi yapmanız gerekmektedir. Sorunların çözümü öncelikle kendinize zaman tanımak ve duygularınızı tanımaktan geçer.
Duygusal süreçlerinizi daha iyi anlayabilmek için zihninizdeki karmaşayı bir kağıda dökmek size iyi hissettirebilir. Bir defter edinerek, hislerinizi açıkça ifade etmeli ve hislerinizin kaynağını keşfetmelisiniz.
Zihninizdeki karmaşanın kağıda dökülmesi, olayları daha somut ve de sağlıklı bir şekilde görmenizi sağlar.
Sevgili danışan, sürecin zorluğunu elbette anlamaktayım. Yıllardır hayatınızın pek çok alanına dahil olmuş ve yoldaşlık etmiş partnerinizden kopamamanızı veya kopmak istememenizi doğal karşılamalısınız. Yaşadıklarınızı unutmanız elbette bir anda mümkün olmayacaktır. Kendinize zaman tanıyınız ve sürecin normal olduğunu kabul ediniz.
İlişkinizi sürdürüyor olsaydınız nasıl hissederdiniz? olası senaryoları değerlendiriniz. Aynı şekilde şu anda ilişkinizin sonlanmış olması size nasıl hissettiriyor?
Şimdi ve de geleceğiniz açısından değerlendirerek defterinize olumlu ve olumsuz yanlarını not edebilirsiniz.
Elbette bu süreçte bir uzman desteği almak süreci en sağlıklı şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın