Vefat eden birini nasıl unuturum?
Ben sevgilimi trafik kazasından kaybettim hala unutamıyorum ruhum çok daralıyor kalbime ağrı giriyor bazen sürekli ağlama isteği geliyor hayatıma yeni birini alamıyorum kendimi iyi hissetmiyorum Vefat ettikten sonra ki halini gördüm hiç aklımdan çıkmıyor ailem çok geliyor üstüme baskı yapıyor odalara kapanıyorum hep yalnız kalmak istiyorum ama sevgilim ile anılarım hep gözümün önüme geliyor kafamı dağıtamiyorum çok özlüyorum ne yapabilirim
Bu soru 30 Temmuz 2024 19:16 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, şu anda bir yasın içindesiniz, sevdiğimiz insanları kaybettiğimizde tüm benliğimizle yas tutarız, herkes yas tutar ancak herkesin yası farklıdır, kimileri bununla yok sayarak başa çıkmaya çalışır, kimileri tamamen kendini bırakır, dünyadan somutlanır, ancak size genel olarak yasın 5 evresinden bahsedebilirim.
İlk olarak:İnkar ve Şok Evresi: kişi ölümü kabullenemez, vefat eden kişi hala yaşıyormuş gibi düşünür, felç geçirmiş gibi donma tepkisi gösterir.
2.olarak:Öfke Evresi; kişi kendine karşı, çevredeki insanlara karşı öfkeyle doludur, hatta yaşamda tek başına bırakıldığını düşünerek ölen kişiye dahi öfkelidir.
3.olarak: Pazarlık Evresi; başka türlü olabilir miydi ? ben bir şeyi farklı yapsam hayatta olur muydu düşüncesiyle geçer.
4.olarak:Depresyon Evresi; kişi yoğun üzüntü halindedir ve günlük yaşamda işlevselliği bozulur, depresif duygular yoğundur.
5.olarak:Kabullenme Evresi; kişi ölümü kabullenmeye çalışarak yaşamına devam etmeye karar verir, bu evreden sonra yas şiddetini azaltır.
Öncesinde söylediğim gibi senin yasın kimsenin yasıyla bir değildir, o yüzden şu an nasıl hissetmen gerektiğini düşünmemelisin, yasta tek bir duygu yoktur.
Terapide yas ile çalışırken kişide destekleyici unsurların var olması önemlidir. Yaşamınızda yalnızca erkek arkadaşınızın ölümüyle değil, yaşadığınız zorluklarla başa çıkma mekanizmalarınız nelerdir? örneğin: hayatınızdaki sorunları paylaşabileceğiniz insanlar, işiniz, hobileriniz, size iyi gelen kitaplar, filmler…. Bu süreçte davranışlarınızın kayıtlarını tutmak işinize yarayabilir, örneğin gün içinde yaptığınız bir davranış ve davranışın sizin için hoşnutluk düzeyini 0-10 arasında puanlayabilirsiniz;
arkadaşlarla buluşmak 7
kendim için bir şeyler yapmak 8
yemek yapmak 4 gibi…
Bu kayıtlar hem sizi hiçbir şey yapmadan günlerinizi geçirdiğiniz algısından kurtarır hem de hoşlantısı en yüksek düzeyde olan davranışları daha çok yapmanızı sağlar.
Son olarak Zeynep Selvili’nin yas süreciyle ilgili podcastlarını dinlemeni öneririm, oldukça iyi gelecektir.
iyi günler dilerim.