Psikoloji

Vefat Eden Birini Unutmaya Çalışmak

Gizli Kullanıcı29 Haziran 2024 16:44

6 ay önce yakın bir erkek arkadaşım feci bir motor kazasından vefat etti. Biz onunla çok yakındık, her gün konuşurduk, maddi manevi yanımdaydı. Ben iyi olayım diye herseyi yapardı. Kaza gününden önce gece son kez konuşmuştuk. Sabah ölüm haberini aldım ve o gün benim yıkılışım oldu. O günden beri kendimi toparlayamadım bir yanım eksik hissediyorum halen. Haberlerde onu gördüm, annesinin babasının yıkılışını gördüm. Kendi ellerimle toprağa vermek o kadar canımı yaktı ki. Kendimi gömmüş gibiydim. Saatler, günler hatta aylar geçti ama hala ben ilk günkü gibi acı çekiyorum. Herkes gibi 2 3 gün üzülüp bir kenara koyamadım, hep aklımda. Kimse onun gibi beni anlayamıyor. Ne zaman bir yere gitsem, bir şey yapsam hep onun eksikliğini hissediyorum. Ne yapıcam bilmiyorum. 4 5 aydir tanışıyorduk ama benim için çok değerliydi. Sol yanımı kaybetmiş gibi hissediyorum. O gittiğinden beri hayattan zevk almıyorum, zaten almıyordum ama onlayken bu en aza iniyordu şimdi oda yok daha kötü haldeyim. Bu böyle ne kadar sürecek bilmiyorum, en ufak boşlukta hayatı sorguluyorum

Bu soru 29 Haziran 2024 22:02 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba, 


Ani kaybınız için üzgünüm. Bu süreç sizin için oldukça üzücü ve zorlu geçiyor. Başa çıkmakta zorlanmanız, acı çekmeniz, üzülmeniz yas süreciniz için beklendik bir durum. Yas, sevdiğiniz birinin kaybına verdiğiniz tepkinin ruh halini ile dış dünyaya gerçeklere adapte olma sürecidir. 


Yas sürecini yaşayan her bir birey kendine özgü bir süreçten geçer. Yasa verdiğiniz tepkiler size özgü tepkilerdir. Yaşadığınızı üzücü olayın ardından verdiğiniz tepkilerin, yasınızı yaşama şeklinizin başkalarına bir şey ifade etmemesi normal olabilir. Bu sizin yas tutma biçiminiz size, sizin duygularınıza ait. 


Sevdiğiniz birini kaybetmenin ardından duygularınızla başa çıkamadığını hissettiğinizden unutmak, yok etmek isteyebilirsiniz. Sevdiğiniz kişinin kaybını kabullenmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Kabullenmekte zorlandıkça daha çok üzülüyor, duygularınız yük olmaya başlıyor. Bu sebeple tamamen unutmak, silmek istiyor olabilirsiniz. Sevdiğiniz kişinin anılarını hatırlamanız, anılarını yaşatmanız yas sürecinizle başa çıkmanızı kolaylaştırabilir. 


Sevgili danışan, yas sürecinizin ilerleyişine dair danışanlarımla sıklıkla paylaştığım yas dairelerini anlatmak isterim. Sizin bir daireye benzediğinizi varsayalım.


•Şu anda yaşadığınız üzücü, sizin için zorlu olan yasınızın daire içerisinde kırmızı bir alanın tümüyle büyük bir yer kapladığını hayal edelim. Hayatınızın merkezi haline gelen, bir süredir rutinlerinizi etkileyen, duygusal açıdan yıpratıcı olan bu yasa dair tepkileriniz oluşmuş, daireyi yani sizi tümüyle kaplar haline gelmiş, çok anlaşılır. 


•Yas sürecindeyken zaman ilerledikçe o daireye turuncu renginde sosyal desteğin (ailenizle, arkadaşlarınızla geçirdiğiniz zamanlar) eklendiğini,


•Bir diğer renk olan mavinin sizin kişisel yaşamınızdaki rutinler (sorumluluklarınız, iş/eğitim hayatınız) olarak eklendiğini, 


•Pembe rengini olumlu veya olumsuz yeni deneyimlerin olduğu bir alan eklendiğini,


•Son olarak yeşil renginde baş etme becerilerinizin (hobileriniz, yürümek, terapiye gitmek) eklendiğini düşünelim. 


Bu çalışmayı kendi renklerinizle, anlamlarınızla oluşturabilirsiniz. Her bireyin kendine özgü yas daireleri vardır. 


Yukarıda söz ettiğim renkler eklendikçe dairenizi kaplayan kırmızı rengin azaldığını fark ettiniz mi? Tıpkı burda olduğu gibi daireniz sosyal desteğinizle, rutinlerinizle, deneyimlerinizle veya başa çıkma becerilerinizle genişleyecek. Yasınızın izi hep kalacak, unutmayacaksınız. Ancak yeni daireler eklendikçe alışmanız kolaylaşacak. İyi anılarınızla hatırlamaya devam edebileceksiniz. 


Yas sürecinizle başa çıkabilmek için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular