Psikoloji

Vücudumda ataklar başladı ne yapmam gerek?

Gizli Kullanıcı27 Kasım 2024 07:33

12 yıldır çocuğum olmuyor ve çevre baskısı yüzünden hemen hemen her gün ağlıyorum kendimi sakinleştiremiyorum tedavi dönemleri çok gergin oluyorum vücudumda tikler oluştu buda günlük işlerimi çok zorlaştırıyor aşırı öfkeliyim dışardan ama çok mutlu duruyorum herkes kafaya bir şey takmıyorsun ne kadar güzel diyorlar ama maalesef ki çok mutsuzum eşime de yansıtıyorum bu gerginliğimi ve buda cinsel hayatıma yansıyor günlerce birlikte olmak istemiyorum

Bu soru 27 Kasım 2024 22:01 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız sürecin sizi oldukça zorladığını anlıyorum. Duygularınızın ve yaşadıklarınızın son derece insani ve doğal olduğunu bilmenizi isterim. Çocuk sahibi olma sürecinin, duygusal, fiziksel ve sosyal anlamda etkileri olabiliyor. Çevrenin baskısı, tedavi süreçlerindeki belirsizlikler de sizi etkiliyor olabilir.

Vücudunuzdaki tikler ve gerginlikler, yaşadığınız durumun ve stresin bedene yansımaları olabilir sevgili danışan. Günlük yaşamı da zorlaştırabilir. Stresi doğru yönetmek çok önemlidir. Bunun için kendiniz yapabileceğiniz birkaç teknik önerebilirim. Nefes ve gevşeme egzersizleri, günlük olarak birkaç dakikanızı ayırabileceğiniz aralıklarla derin nefes alıp vermeye odaklanır. Vücudun gerilimini azaltmak için düzenli yapmak önemlidir. Aynı zamanda, fiziksel hareketin öneminden bahsedeceğim. Yürüyüş yapmak, hafif egzersizler yapmak stres seviyesini azaltabilen yardımcılardır.

Çevrenin konu hakkındaki yorumları sizi etkiliyor gözüküyor. Eşinizin ve sizin bu süreçte bir nevi işbirliği içinde olduğunuzu ve başkalarının beklentilerinden daha önemli olanın sizin hisleriniz olduğunu hatırlamak gerekli. Duygularınızı ve bu süreçteki zorluklarınızı yakın hissettiğiniz aile üyeleri veya arkadaşlarınızla paylaşmak size iyi gelebilir sevgili danışan. Çevrenizdeki baskıcı kişilere karşı da sınırlar koymak önemli olabilir. bu konuda konuşmak istemediğinizi belirtmekten çekinmemelisiniz.

Bu gerginliğinizin ilişkinize yansıması oldukça yaygındır ancak bu durumu birlikte çalışabilirsiniz. Örneğin, duygusal bir iletişim kurmak önemlidir. Birbirinize gösterdiğiniz destek süreci kolaylaştırabilir. Cinsel hayatı bir zorunluluk gibi görmek yerine birbirinize anlayışlı ve sabırlı olmayı benimsemek önemlidir. Süreciniz içinde zorlanmanız ve hazır hissetmemeniz çok normaldir. Eşinizin bu konuda hassas olması ikiniz için de önceliklidir.

Öfkelendiğinizden bahsediyorsunuz, her duygu normaldir ve paylaşmak önemlidir. Duyguları bastırmadan konuşmayı önemseriz. Burada duygularınızı anlamak için yazı tekniği deneyebilirsiniz. Bir defter edinip içinizden geçenleri, duygu ve düşüncelerinizi yazmak sizi rahatlatabilir. Bunu dilerseniz her gün dilerseniz de bir kaç kere yapabilirsiniz.

Ruh ve beden sağlığınız çok önemli. Sürekli olarak dışarıya mutlu görünme çabası içsel problemlere katkı sağlamayacaktır. Zorlandığınız konular için destek almaktan çekinmeyin. Bazen yardım istiyor olmak da güçtür.

Aldığınız tedavi süreçleri duygusal ve fiziksel anlamda zorlayıcı olabilir. Burada kendinize nefes aldıracak ufak alanlar oluşturabilirsiniz. Kısa molalar vermek iyi gelebilir. Eşinizle veya yalnız olarak yaptığınız bir aktivite, etkinlik veya hobiye yönelmek zihninizi düşüncelerden uzaklaştırmayı sağlayabilir.

Unutmayın, bu bir süreç, süreç içinde kendinize karşı oldukça nazik yaklaşmalısınız. Adım adım ilerlemek ve sabırlı olmak kıymetlidir.

Hislerinizin değerini unutmayın, siz değerlisiniz!

Tekrar olursa sorularınız ve yorumlarınız için burada olacağım.

Hoşça kalın…

Sevgiler, Psikolog İrem Bor.

Cevaplanmış benzer sorular