Yakın arkadaşım sevgilisinden ayrıldı, onu nasıl teselli ederim?
yakin arkadaşımın 7 aylık iliskisi bitti. Sevgilisi kısa süreliğine mersine gidecen diye ara vermeyi istedi. arkadaşım bu duruma üzüluyor. onu nasıl teselli edebilirim? her gece o çocuğu özledigini ve ona geri donmesini istedigini soyluyor evet ama ben birsey yapamiyorum on teselli olmak istiyorum ama hicbirsey bulamiyorum onunla konuşmak istiyorum tum sorunlarina üzüldüğü olaylarin hepsine tek tek care olmak istiyorum evet ama nasıl olabilirim
Bu soru 15 Kasım 2024 10:45 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Arkadaşınıza destek olmak istemenizi anlıyor ve sizi bu ince düşünceniz için tebrik ediyorum. Bu sürecinde arkadaşınızın yanında olmak istemeniz, destek olmanın yollarını arıyor olmanız çok kıymetli.
Bu süreçte yapabileceğiniz en güzel şeylerden biri arkadaşınız sosyal destek aradığında, dertleşmek istediğinde onu dinlemeniz olabilir. Onu dinlemek, empati kurmak ve anlaşıldığını hissettirmek arkadaşınıza daha iyi hissettirecektir. Size ayrıldığı partnerin -den bahsettiğinde "Zaten seni hak etmiyordu." veya "Boşver, inan karşına daha iyi insanlar çıkacak." gibi cümleler kullanmak yerine "Seni anlıyorum. Hayal kırıklığı yaşadığının ve üzüldüğünün farkındayım. Bu bir süreç ve biraz zaman alabilir. Bu süreçte ben de ihtiyacın oldukça seni dinleyip yanında olacağım." gibi cümleler kullanmak arkadaşınıza anlaşıldığını ve hissettiklerinin önemli olduğunu gösterecektir.
Arkadaşınız bu süreci atlatırken onun yapmaktan keyif aldığı aktiviteleri birlikte yapabilir, bu konuda teşvik edici olabilirsiniz. Örneğin "Sen yüzmeyi çok seviyorsun, hafta sonu yüzmeye gidelim mi?" diyerek onun bu süreçte aklına gelmeyebilecek hobilerine birer kapı açabilirsiniz.
Arkadaşınıza şefkatli bir yaklaşım sergilemek, ona kızmamak, üzülmesini anlamsız bulmadığınızı hissettirmek ve empati kurabildiğinizi göstermek emin olun ki oldukça kıymetli olacaktır.
Son olarak da başkalarına iyi gelmek ve başkalarını iyileştirmek istemenin sınırlarına değinmek isterim. Dostlarımız zor zamanlar geçirirken onların yanında olmak istemek son derece kıymetlidir. Birine iyi gelmek isteyebilir ve bunun için çabalayabiliriz. Fakat birini iyileştirmek istemek üzerine biraz konuşalım isterim. Birini iyileştirmek istemek sınırlarımızı ve karşıdaki bireyin sınırlarını ihlal edecek bir istek olabilir. Bizim kontrol alanımızda olan ve olmayan şeyler vardır. Birine iyi gelmek ve dertleşmek elimizden gelebilecek kontrol edebileceğimiz bir seçimdir fakat birini iyileştirmek, "birinin iyileşme süreci" bizim kontrol alanımızın dışındadır. Bu, bizim sorumluluğumuzda olmayan bir süreçtir ve bu durumu gereğinden fazla "sorumluluk" olarak algılarsak karşıdaki bireyin iyileşmesi sürecindeki zorluklar için kendimizi suçlayabiliriz. Dolayısıyla arkadaşınıza iyi gelme isteğiniz oldukça takdir edilesi bir durum fakat onun tüm dertlerine çare olmak pek de gerçeği yansıtmıyor olabilir.
Umarım yazım size fayda sağlar. Dilediğiniz zaman bu platform üzerinden bizlere soru sorabilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Sena Keşkek