Yaşadığım olayı unutamıyorum
Yıllar önce okulda bir öğretmenim benim vücüdum yemem vb şeyler hakkında hakaret etti üstünden uzun bir süre geçmesine rağmen unutamıyorum yemek yerken sürekli aklıma geliyor yaşadığım ilk zamanlar hiç yemek yiyememiştim şimdi zorlayarak yiyebiliyorum toplum içinde aynısını yaşarım diye yemek yiyemiyorum o gün yaşadığım kavgadan dolayı her ağladığımda stres anında aklıma geliyor kalp krizi geçircek gibi oluyorum bir türlü unutamıyorum aklımdan çıkmıyor
Bu soru 19 Temmuz 2024 08:35 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan,
Yaşadığınız durumun etkilerinin devam ediyor olmasında belirti durumlar olabilir. O zaman istediğiniz tepki ya da karşılığı vermediğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Yaşadığımız olumsuz deneyimlerin etkileri sadece fiziksel olarak kalmayabiliyor. Yaşadığımız psikolojik şiddetlerin üzerinden belirli zaman geçmiş olsa da bizde ki etkileri derin ve anlamlıysa devam edebiliyor. Özellikle sizin yaşamış olduğunuz durumda sizin eğitim aldığınız ve temelde öğretmenlerin otoriter ve öğretici olduğu inancıyla da yaşadığınız durumun etkisini tetiklemiş olabilir.
Yaşadığınız durumun etkileri ve karşılaştığınız eleştiriden sonra, ya başkaları da aynı şeyi düşünüyorsa, ya yemek yerken iyi gözükmüyorsam gibi olumsuz düşünceleri doğurmuş olabilir. Yaşanılan olumsuz deneyimler ve kaygı yaratan durumlarda yaşadığımız durumları olumsuz düşünce ve inançlarımız tetikleyebilir.
Öncelikle bu durumla sağlıklı baş edebilmek adına tetikleyen faktörleri belirlemek beraberinde yaşadığımız olumsuz düşünceleri ve duyguları belirleyebilmek gerekiyor. Bu konuda analize öğretmenin bana uyguladığı psikolojik şiddetin bana etkileri ne ? Kendimle ve insanlarla ilgili nasıl olumsuz inançlar doğurdu? Gibi gözlemleyerek başlayabilirsiniz. Bunu yaparken yazıya dökerek ilerlemeniz farkındalık seviyenizde katkı sağlayacaktır.
Psikolojik olarak travmatik faktörler yaratan durumlar her ne kadar kişinin tekrar hatırlamak ve yaşamak istemeyeceği durumlar olsa da psikolojik olarak çözüme ulaştırılması sürecinde travmayı kabullenmek, nasıl bir hasara yol açtığını anlamak ve çözümüne yönelik doğru adımları atmak için yüzleşmek gerekir. Yüzleşme kısmı da adım adım, analizlerle anlamlandırarak olmalıdır. Böylece bu olumsuz anılar görmezden gelinmek yerine sindirilebilir, kabul edilebilir ve terapi süreciyle birlikte kişilerin hayatında olumsuz bir durum olmaktan çıkabilir. Diğer türlü reddederek, bastırarak, görmezden gelerek ve inkar ederek travmanın olumsuz etkilerinden kaçmaya çalışmak, hayatımız boyunca tekrar tekrar karşımıza çıkmasına ve her seferinde giderilmesi daha zor durumlarda kalınmasına neden olur.
Yaşadığınız durumun etkilerinden kurtulabilmek ve psikolojik sağlamlılığınızı koruyabilmeniz adına profesyonel destek almanızı öneririm.
Sağlıklı günler dilerim…