Psikoloji

Yaşadığım şeyler panik atak mıdır?

Gizli Kullanıcı16 Ocak 2025 11:46

Araba kullanamıyorum. 2020 yılında ehliyetimi aldım fakat o zamandan beri araba kullanmaya cesaretim olmuyor . O zaman bu kadar korkum yoktu fakat ben çok korkar oldum eşim sana tekrar öğreteyim dese de cesaret esip oturamıyorum. Çok panikliyorum. Bu panik atak mıdır?. Devamlı kontrol altında tutmak istediğim şeylerde oluyor . Mesela bir arkadaşım benden para 1 saat sonra para isteyeceği söylüyor ama ben o an atıyorum çünkü zor durumda kalırsa benden istediği vakitte ona para atamazsam bana ulaşamazsa diye korkuyorum. Ve ya bir kıyafet alacak oldum online olarak o sıra almam gerekiyor yoksa istediğim ürün tükenirse diye çok endişeleniyorum. Bu panik atak mıdır?

Bu soru 16 Ocak 2025 20:55 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar Sevgili Danışan,


Yaşadığınız durumda tarif ettikleriniz sizin için oldukça zorlayıcı görünüyor. Panik atak, genellikle aniden ve yoğun bir şekilde ortaya çıkan, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, terleme, baş dönmesi gibi fiziksel belirtilerle birlikte yoğun bir kaygı hissi yaşatır. Bu durum, kısa bir süre içinde zirve yapan ve kişinin çoğu zaman o anda kontrolünü kaybetme veya ölüm korkusu gibi yoğun duygular yaşadığı deneyimlerdir.


Ancak sizin tarif ettiğiniz belirtiler, daha çok kaygı ile ilgili olabilir. Ancak, detaylı bir gözlem ve analiz şarttır.

Bu duruma, birlikte daha detaylı bakalım isterim.


Araba kullanamama veya direksiyon başına geçme konusunda bir korku yaşamak, performans anksiyetesi veya trafik fobisi ile ilişkili olabilir. Geçmişte yaşanmış olumsuz bir deneyim, özgüven eksikliği veya kontrolü kaybetme korkusu bu tür endişelere de neden oluyor olabilir. Bu durum panik atak anlamına gelmez, ancak kaygı düzeyinizi artırabilir. Yeniden güven kazanmak için eşiniz veya bir sürüş eğitmeni ile birlikte kontrollü bir yolda ve kısa sürelerle pratik yapmanız size yardımcı olabilir.


Parayı hemen gönderme veya bir ürünü kaçırma korkusu gibi kontrol altında tutma ihtiyacınız, gelecekte kötü bir şey olacağına dair aşırı endişe duyma eğiliminden kaynaklanıyor olabilir.


Neler yapabilirsiniz?

Öncelikle duygularınız tanımak oldukça önemlidir. Endişelendiğiniz her durumda kısa bir not tutmayı deneyebilirsiniz. Örneğin: Ne oldu? Hangi düşünceler zihninizden geçti? Bedeninizde ne hissettiniz?

Bunları kayıt altına almak sizi neler tetikliyor ve kaygınız nasıl başlıyor görmenizi sağlayacaktır.


Zihnimize düşünceler sürekli olarak gelir. Çoğu olumsuz düşünceleri oluşturur, bunları fark edip değiştirmeye çalışmak, kaygıyı azaltır.

“Ya araba kullanırken kontrolü kaybedersem?” gibi düşüncelerin yerine şu soruları sorun kendinize,

Bu düşüncem ne kadar gerçekçi?

Daha önce benzer bir durumla karşılaştım mı? Sonra ne oldu?

En kötü senaryoda bile ne yapabilirim?


Örneğin: “Trafikte panik yaparsam eğer kenara çekebilirim” veya “Yavaşça tekrar başlayarak yeniden güven kazanırım.”


Kaygı geldiği an, vücudumuz bir stres tepkisi verir. Gevşeme tekniklerini kullanmak bu tepkiyi tersine çevirebilir.

4-7-8 Nefes egzersizini uygulayabilirsiniz.

Burnunuzdan 4 saniye nefes alın.

Nefesi 7 saniye boyunca tutun.

Ağızdan 8 saniye nefes verin.


Duygusal destek almak, yalnız olmadığınızı hissettirir ve güven duygusu sağlar. Eşinizin yardım teklifini değerlendirebilirsiniz. Onunla güvenli bir alanda çalışmaya başlamak nasıl olur. Bu durumu güvendiğiniz bir kişiyle paylaşmayı da düşünebilirsiniz.


Son olarak bazı durumlar, psikologla iş birliği rehberliğinde daha iyi sonuçlar verebilir.

Bir psikologdan bilişsel davranışçı terapi ile destek alabilirsiniz.


Kendinize güven kazanmak için küçük başarılarınızı fark etmelisiniz. Günün sonunda, cesaret ettiğiniz her küçük adımı bir not kağıdına yazın.

Örneğin: “Bugün arabaya oturdum ve motoru çalıştırdım.”

Kendinizi tebrik etmeyi unutmayın. “Bu benim için önemli bir adımdı ve bunu başardım.” demek bir diğer adımınıza yardımcı olur.


Yaşadıklarınız panik atak olmaktan çok kaygı ile ilgili bir durum olabilir. Ancak kesin bir tanı ve uygun stratejiler için bir uzmanla görüşmeniz faydalı olacaktır. Bu süreçte kendinize karşı nazik olmak ve çözümlerin olduğunu bilmek önemlidir. Hoşça kalın…


Sevgiyle,

Psikolog İrem Bor


alinti

Harika detaylı çok teşekkür ederim

Cevaplanmış benzer sorular