Yeme bozukluğu
Ben sürekli yemek yiyorum. Yemek yemezsem kendimi kötü hissediyorum. Yemeklere anlam yüklüyorum. Aç olmasam bile mutlu olmak için yiyorum. Kilo aldıkça üzülüyor çözümü tatlılarda buluyorum. Bir döngünün içine girdim.Çözüm bulamıyorum sürekli aynı şeyleri yaşıyorum. Napmalıyım?
Bu soru 31 Mayıs 2024 18:36 tarihinde Psikolog Sinem Temel tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba, sağlıklı olabilmenin ön koşulu yeterli ve dengeli beslenmektir.
Bu kontrolü bazı metabolik, psikolojik ya da sosyolojik faktörler nedeniyle kaybettiğimizde çeşitli beslenme sorunları yaşamak kaçınılmazdır.
Bunlar arasında en sık karşılaşılan durum duygusal yemedir.
Duygusal yeme, aslında olumsuz duygulara karşılık olarak gelişen aşırı yeme eğilimini anlatan bir davranış bozukluğudur.
Ruh halinde gelişen olumsuzlukları kontrol etme dürtüsüyle ortaya çıkan yeme davranışında normalden çok daha fazla yemek yemek, gerekenden daha yağlı, daha tuzlu, daha şekerli yemek davranışları gözlemlenmektedir.
İnsan sadece aç olduğu için yemek yemez.
Hüzün, stres, yalnızlık, başarısızlık gibi olumsuz duygularla baş etmek için de yemek yiyebilir.
Kişi kötü hissettiği için yemek yer, yemek yedikten sonra kötü hisseder.
Çünkü en baştaki deneyimlenen olumsuz duygu hâlen oradadır ve aynı zamanda kilo almaya sebep olacak kadar fazla yemek yendiği için suçluluk duygusu hissedilir.
Duygusal açlık birden ortaya çıkar.
Fiziksel açlık hissi ise yavaş yavaş ortaya çıkar.
Duygusal açlıkta daha çok kalorili besinlere yönelim olur.
Duygusal açlığınız ortaya çıktığı zaman bu durumu bastırmak adına kendinize 15-20 dakika mola verip, sizi meşgul edecek bir iş bulabilirsiniz.
15-20 dakika beklemek yoğun yeme arzusunu dizginleyecektir.
Duygusal yeme davranışı bir kısır döngüdür.
Kişi, kötü hissettiği için yer, yediği için kötü hisseder.
Bu döngünün kırılması biraz zorlayıcı olabilir.
Yiyeceklere anlam yüklemek ve onlarla mutlu olmak bir zaman sonra baş edilemez hale gelip, sağlık problemlerine yol açabilir.
Duygusal yeme bozukluğunun kontrol altına alınabilmesi için bilişsel davranışçı terapi ile psikoterapi yapılması ve beslenme danışmanlığı uygulanması faydalı olacaktır.
Kendinizde durdurulamaz bir yeme isteği görüyorsanız bilişsel davranışçı terapi ile çalışan bir psikologdan destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Psk. Sinem Temel