Psikoloji

Yeme davranışımı nasıl kontrol ederim?

Gizli Kullanıcı1 Temmuz 2024 12:57

Sürekli kilo vermeye çalışıyorum kendimi stres altında bırakıyorum bi noktada kendimi aşırı fazla şey yerken buluyorum engel olamıyorum sürekli kilo alıyorum bu yüzden sağlık açısından bir problemim yok psikolojik olduğunu düşünüyorum buna nasıl engel olup hayatımı düzenleyebilirim?

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Öncelikle hatırlatmak isterim ki stresin vücudumuzda salgıladığı hormonlar sayesinde stresli olmak tartıdaki değerlerimizi etkiliyor olabilir. Yeme davranışları döngüsünde kendimizi bir döngünün içerisinde bulabiliriz. Stresten yemek yemek ve bu yüzden kendimize duyduğumuz kızgınlıkla bir kez daha yemek gibi bir döngü içerisine girdikçe stres kat sayımızda artış gözlemlenebilir.

Bastırılan duygular karşısında kişi baş edemediği duyguyu başka bir eylemle dışa vurmak ister, duygusunu başka bir duyguyla bastırmaya çalışır. Bu eylemin nasıl ortaya çıkacağı kişiden kişiye değişir. Bunlardan biri de aç olmadığı halde kişinin yemek yiyerek bu ihtiyacını gidermesi gibidir.


Duygusal yeme davranışı gösteren kişiler, olumsuz hislerini bastırmak ve yatıştırmak için haftada birkaç kez veya daha sık dürtüsel bir şekilde yemek yerler. Bu durumun arkasından çoğunlukla suçluluk ve utanç duygusu yaşarlar. Bu da aşırı yemek ve kilo almak gibi sorunlara yol açabilir.

Peki duygusal yeme başka ne gibi durumlarda kendini gösterir diye soracak olursanız… Yeterli sosyal desteğin alınamadığı durumlarda duygusal boşluk duygusundan kurtulmak isteği sonucu, stres, üzüntü gibi olumsuz hislerini sonlandırmak için yapabilecek başka herhangi bir faaliyet bulunamadığında, fiziksel ve duygusal açlık arasındaki farkın anlaşılamadığı durumlarda, Strese tepki olarak vücutta değişen stres hormonu seviyeleri sebebiyle “aşerme” hissi yaşanıldığında, kişi de duygusal yeme görülebilir.


Yapılması gereken temel durumlardan biri duygularınızı anlamlandırmaya çalışmaktır. Şuan neden yemek yemeye ihtiyac duyuyorum, yaşadığım hangi duyguyla baş etmek istemiyorum ve bununla neden baş edemiyorum gibi analizler yapmak, duygularımızı analiz edip anlamaya çalışmak önem taşır. Duygularınızı anlamaya çalıştığınızda böylelikle kaçınma ve bastırılmış davranışlardan da uzaklaşmaya başlarsınız.

Bunu düşündükten sonra duygularınızı, düşüncelerinizi yazıya dökmek farkındalık seviyenizde çok büyük destekçi olacaktır. Günlük yazmak, kısa bir yürüyüşe çıkmak ya da stres atabileceğiniz başka bir aktivitede bulunmak işe yarayabilir. Böyle durumlarda negatif duygularınızdan kurtulmanıza yardımcı olacak mucizevi bir gelişme beklemek işe yaramayacaktır. Bunun için harekete geçip kendinizin ve hislerinizin, düşüncelerinizin analizi ve farklındalığını yapmanız en doğru yollardan biridir.


Bununla birlikte tıpkı diğer davranış ve dürtü durumlarında olduğu gibi duygusal yeme de profesyonel yardım alındığında çözülebilecek bir durumdur. Psikoterapinin desteği sayesinde duygusal yemenin hem zihinsel hem de fiziksel yönünü ele almanızı sağlayacak, duygusal açlığa sebep olabilecek durumları keşfetmenize ve kendi hislerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.  


Sağlıklı günler dilerim…


Cevaplanmış benzer sorular