Yenilikten Korkuyorum
Hayatımın her alanında yenilikten korkuyorum yani kendime olan inancım tam olsa bile bu bana cok korkutucu geliyor. bazı şeyleri değiştirmek istesem bile o şeyin altından kalkıp kalkamayacagimi bilmediğim için harekete geçemiyorum bu da hayatta ilerlememi durduruyor kendim için bir şey yapsam bile kendimi suçlu hissediyorum sanki benim tek başıma mutlu olmama hakkım yokmuş onların hakkını yiyormuşum gibi geliyor bu duygudan kurtulmak için neler yapabilirim
Bu soru 5 Temmuz 2024 19:08 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan,
Yenilik demek beraberinde değişikliği getirir ve bunun arkasından da belirsizliği. Yenilikten korkunuzun temelini düşünmeniz çok önemli. Yenilik yaptığınızda çevrenizdekilerin size tepkileri mi korkutan yoksa kendinizle ilgili bir mesaj verme korkusu mu? Yani aslında yenilikten korkmanın altında yatan kendinizle alakalı durumlar mı yoksa başkalarının yorumları, eleştirileriyle ilgili kısımları mı?
Bunun sonucuna daha kolay ulaşabilmek adına yenilik yaptığımda istediğim şeye ulaşamazsam en kötü ne olur ? Değişince hayatınızda bazı şeylerin yok olacağını mı düşünüyorsunuz? Diye kendinize sormanız temelde korkunuzun altındaki faktörü bulmanıza ışık olacaktır.
Klasik ifadesiyle “Değişmeyen tek şey değişimdir” Ama ibireyler olarak değişime karşı çoğu zaman direnç gösteririz. Değişimin doğasında her zaman için bir stres, kaygı ve belirsizlik vardır. İnsanlar alışkanlılarının çocuklarıdır ve alışkanlıklarından bildikleri yoldan kolay kolay vazgeçmek istemezler. Alıştıkları düzen iyi ya da kötü olsun ama yeter ki belirsiz olmasın diye düşünürler çoğu zaman.
Değişimle ortaya çıkacak korku ve belirsizlik insanın çoğu zaman değişime direnç göstermesine neden olur. Değişmek çaba ister, düşüncede ve davranışta hareket gerektirir. Birey ise değisime karsı rahatlık ortamını bırakmak istemez. Sıkıntı verse de birey sorunlarıyla yasamaya alışmıştır. Değişimin getireceği kaygı ve stresi yasamaktansa problemiyle yasamaya devam etmek daha kolay gelir. Kontrolünü kaybetme korkusu, hele de kendi hayatı üzerindeki kontrolü kaybetme korkusu değişimi kabullenmeye engeldir.
Öncelikle değişimi kimin için ve ne için istediğimizi düşünüp belirlememiz gerekir. Sonrasında odaklanmamız gereken neleri değiştirmek istediğimizdir. Temelde bunların analizini yaparsak eyleme dökmesek bile isteklerimizin doğrultusunda harekete geçmiş oluruz. Gerçekleşmediği için hala kesin olmasa da ne istediğimizi değerlendirip fark etmek harekete geçmekte en büyük adımdır.
İlk etapta yenilik yapma konusunda harekete geçemiyorsanız, o yeniliği yapmış olduğunuzu varsayıp değerlendirme ve analiz yapabilirsiniz, gerekirse bunu yazıya dökerek yapmak size yardımcı olacaktır. Adım adım yaptığınızı düşünüp değerlendirmeniz harekete geçme konusunda cesaretlenmenize destek sağlayacaktır.
Düşüncelerinizi, duygularınızı analiz edin. Bu durumda ne hissederim, ne düşünürüm ve yaşanırsa ne olur gibi analizler önemlidir.
Nefes egzersizi ve gevşeme egzersizleri kaygınızı kontrol etmenizde de destekçi olacaktır.
Eğer şiddeti hayat kalitenizi engellemeye devam ediyor ve söylenenler size yeterli gelmiyorsa lütfen profesyonel bir destek almayı ihmal etmeyiniz.
Sağlıklı günler dilerim…
Uzm. Klinik Psikolog Melis Şeker