Yersiz sinirlenme hali ve sabırsızlık nasıl geçer?
Bunun sabırla ilgili olduğunu düşünsem de tam olarak bir neden bulamadım. Kendimi bildim bileli zaten öfkeli bir insandım çok çabuk öfkelenip, tartışmalarda sesimi yükseltip, patlamalar yaşayan bir insanım. Şimdi fark ediyorum ki her şey beni çok daha fazla sinirlendiriyor. Her şeyin yanı sıra öfkelenmek konusunda farklı bir husus daha var ve bu kendimi çok garip hissettiriyor. Bu sorun da yemek yemek. Yemek yerken sinirleniyorum. İstisnasız her yemek yediğimde adlandırmakta zorlandığım öfke, sabırsızlık, nefesde hızlanma, boğuluyor hissi yaşıyorum. Biraz hiperaktif olmanın belirtileri taşıdığım söylenebilir. Sabit kalmak, yoğunlaşmak benim için zorlayıcı olabiliyor. Yemek en belirgin olanıydı fakat buna bir kaç madde daha eklenebilir. Günlük rutinlerin çoğu. Lavabo ihtiyacını gidermek bile... Artık beni hayattan bezdiren bir hal aldı. Sevdiğim şeyleri yapamıyorum. Keyifle :( (22 yaş, kız)
Bu soru 11 Ağustos 2024 20:46 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Kendinizi sürekli olarak öfkeli ve sinirli hissetmeniz olumsuz bir süreç değildir. Öfkeli olmanız günlük işlevinizin önüne geçiyorsa, sosyal ilişkileriniz zarar görüyorsa, kişisel yaşantınızda beslenme, uyku gibi düzeninizde bozulmalar meydana geliyorsa ve bu durumun yemek yemek gibi günlük aktiviteleri de kapsayarak olumsuz deneyimleriniz oluyorsa yaşadığınız öfkeyi olumsuz olarak nitelendirebilir ve bir problem olarak ele alabiliriz. Öfkenin ve sabırsızlığın sizi nasıl etkilediğini anlamak, için ne olduğunu anlamak ve başa çıkma becerileriniz için çözüm arayışında olmak ilk aşama olduğunu söyleyebiliriz.
Yaşadığınız öfkeyi daha iyi açıklamak için seanslarımda da sıklıkla danışanlarımla çalıştığım su bardağı metaforundan söz etmek istiyorum. Dolu bir su bardağı hayal edelim. Dolu su bardağını masadan alıp bir dakika boyunca tuttuğunuzu düşünelim. Bir dakika boyunca bir şey hissetmediniz. Şimdi beş dakika tuttuğunuzu düşünelim. Bu sefer kolunuzda ağrı hissetmeye, yorulmaya başladınız. Biraz daha şartları zorlayalım ve yarım saat tutmaya çalıştığınızı varsayalım. Kolunuzun acısını daha fazla hissetmeye başladınız. Bu deneyimi saatler, günler hatta aylarca yaşadığınızı düşünseydiniz nasıl olurdu? Tıpkı dolu su bardağı gibi öfkeye saatlerce tutunduğunuzda, kontrol edemediğinizde sizde bıraktığı olumsuz duygular, düşünceler ve yeme davranışınızın tetkiklenmesine neden oluyor.
Öfkenin bu kadar yoğun bir şekilde yaşanması, genellikle içsel bir huzursuzluk, stres ya da diğer duygusal sorunların bir yansıması olabilir. Özellikle yemek yerken yaşadığınız öfke ve boğulma hissi, bu öfke duygusunun temelinde bastırılan olumsuz inançlarınız, düşünceleriniz olduğunu söyleyebiliriz. Bu sürecinizde fiziksel ve duygusal semptomlarınızı anlamak veya farkındalık oluşturmak başa çıkma becerilerinizi oluşturmanız için size destek olabilir.
-Öfkelenmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Öfkelendiğiniz o anda ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
Bu sorulara verdiğiniz cevaplar çerçevesinde düşüncelerinizle ilişkili farkındalık oluşturarak yeniden yapılandırabilirsiniz. Bu düşüncelerinizi yazarak yapılandırmanız somut bir şekilde farkında olmanızı, gerçekçi yaklaşmanızı kolaylaştıracaktır.
Yemek yemek gibi basit bir eylemin bile bu kadar yoğun bir duygusal anlamla ilişkilendirilmesi, bu durumun temelinde yatan olumsuz inançlarınızı, düşüncelerinizi farkındalık oluşturmanız ve bu farkındalıklarınızı yeniden yapılandırarak değerlendirmeniz size baş etmeniz için yol haritanızı oluşturabilir.
-Yemek yemeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Yemek yediğiniz ya da yemeye çalıştığınız o esnada tam olarak ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
Bu sorular kapsamında düşüncelerinizi farkındalık çalışmasıyla birlikte yeniden yapılandırarak değerlendirebilirsiniz.
Yemek yerken yaşadığınız öfkenin ve boğulma hissinin yanı sıra, sabit kalmak ve yoğunlaşmakta yaşadığınız zorluklar, dikkat ve kontrol mekanizmalarınızı etkileyen bir soruna işaret edebilir. Bu, bazen hiperaktivite bozukluğu veya benzeri dikkat dağınıklığına yönelik sorunlarla ilişkilendirilebilir. Hiperaktivite ve dikkat sorunları, hem ruhsal hem de fiziksel olarak rahatlama ve odaklanma yeteneğinizi etkileyebilir, bu da yemek yerken ya da günlük rutinlerinizi yerine getirirken yaşadığınız zorluklara katkıda bulunabilir. Ancak bu sürecinizin hiperaktivite gibi bir teşhis koyarak yorum yapabileceğimiz, değerlendirebileceğimiz bir süreç değil. Bu sürecinizi derinlemesine her açıdan değerlendirmek için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Öfke duygusuyla baş edemediğiniz süreçlerinizde baş etmek rahatlamak için nefes egzersizini uygulayabilirsiniz.
Öfkelendiğinizde bu süreçte başa çıkmak için, kısa vadede de olsa rahatlamanız için nefes egzersizi tekniğini uygulayabilirsiniz.
-4 saniye boyunca nefes alabilir,
-4 saniye boyunca aldığınız nefesi tutabilir,
-8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça bırakabilirsiniz.
Sürecinizde başa çıkamadığınız zaman, kendinizi iyi hissetmek istediğiniz zaman dilediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.
Sevgili danışan, sürecinizle ilgili başa çıkmakta zorlandığınızda bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.