• Anasayfa
  • Sorular
  • YKS sınavına girdim Sınavın 15 gün öncesi ve sınav sonrası kaygım
Çocuk ve Ergen

YKS sınavına girdim Sınavın 15 gün öncesi ve sınav sonrası kaygım

Gizli Kullanıcı22 Haziran 2024 18:48

Sınav sonrası bir boşlukta hissediyorum. Sosyalleşmek içimden gelmiyor. Hep yalnız kalmak istiyorum. Ne yapacağımı geleceğim ile ilgili nasıl karar alabileceğim konusunda kaygılıyım. Ailemle ufacık bir sorunda parlayıp bağırıyorum. Mezuna kalmak istiyorum. Ailem bunu uygun bulmuyor.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,


Sınav süreciniz sonrası boşlukta hissetmeniz çok doğal ve normal bir durum. Her gün, her saat hatta belki de her dakikanız planlı olan bir sistemden çıktınız ve şu an bomboş, hiçbir şey yapmanızı gerektirmeyen yeni bir dünyaya adım attınız. Sürekli bildiğiniz bir sistemin içinde debeleniyorsunuz, düşünsenize suda olan bir balığı bir gün alıp denize atmışlar. Ne kadar zor ama bir o kadar da doğal ve normal bir süreç. İşte, bunun böyle bir doğallıkta olduğunu kendinize lütfen hep tekrarlayın. Buradaki duygularınız her neyse onları ifade edin. Kendimi boşlukta hissediyorum, hiç alışamadım, üzgünüm, hayal kırıklığına uğradım, çaresizim. Her ne varsa burada onu söyleyin doğruca.


Sosyalleşmek içinizden ne kadar süredir gelmiyor? Ortalama iki haftayı geçtiyse kendinize bir iki hafta daha verin. Hala daha sizi sosyalleşmekten alıkoyan, engelleyen veya baltalayan bir şeyler varsa bu noktada sosyalleşmek için arkadaşlarınızdan veya ailenizden destek almaya çalışın. Destek almaya çalıştığınız halde zorlanıyorsanız lütfen bir psikolojik destek hizmetine başvurun.


Boşluk hissi ve sosyalleşmekte zorlanmak sizin şu an bir yol bulmakta zorlandığınızın da işareti olabilir tıpkı ifade ettiğiniz gibi hedefinizin olmaması, ne yapacağınızı bilemiyor olmak, bir belirsizlik içinde olmak sizi rahatsız ediyor olabilir. Bu süreçte sonuçlar gelene kadar bir hedefinizin olması mümkün gözükmüyor. Mezuna kalmak veya kalmamak dışında konuşabileceğiniz bir alan yok. Sonuç gelene kadar buna bir ara vermek, sonuç geldikten sonra mezuna kalıp kalmama hakkında net bir konuşma yapmak daha sağlıklı olacaktır. Bu süreçte size iyi gelen, gelebileceğini düşündüğünüz, öğrenciyken ve sınava hazırlanırken yapmak istediğiniz ama yapmadığınız ya da yapamadığınız her ne varsa üstüne düşünüp bir liste çıkartın. Bunlardan kaçını şu an yapmak istiyorsunuz, kaçını yapabilirsiniz, kaçı için ne lazım detaylıca yazmaya çalışın. Çok efor harcamayacağınız belki de sosyalleşmeye çok gerek olmayan bir şey bulun ve bebek adımlarıyla başlamaya çalışın. Umarım bu sürecin sonunda çok sevdiğiniz bir bölüme ve üniversiteye yerleşip bu günleri anlatmış olursunuz.


Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Merve Ulusoy