Psikoloji

Yoğun zorluklarla nasıl başa çıkabilirim?

Gizli Kullanıcı24 Şubat 2025 17:05

Merhaba, son zamanlarda günlük hayatımda çok yoğun bir baskı ve stres altındayım. Özellikle okul hayatımda, sürekli olarak ödevler, sınavlar, öğretmenlerin ve ailemin beklentileri gibi unsurlar arasında sıkışıp kalıyorum. Bu durum, beni zaman yönetimi konusunda zor durumda bırakıyor. Başka bir deyişle, sürekli bir şeylere yetişmeye çalışırken, bir yandan da yeterince verimli olamadığımı hissediyorum. Okul dışında ise, ailevi ve sosyal çevremden gelen baskılarla birlikte, sürekli bir 'başarma' çabası içinde oluyorum ve bunun sonunda tükenmiş hissediyorum.

Özellikle son birkaç haftadır, yüksek beklentilerim ile daha fazla sorumluluk almak arasındaki dengeyi kurmakta zorlanıyorum. Bazen bir şeylere yetişmeye çalışırken, ne kadar uğraşırsam uğraşayım kendimi yetersiz hissediyorum ve bu da sürekli bir endişe hali yaratıyor.

Rekabetçi bir ortamda olduğum için bu baskı daha da artıyor. Bu durum da özgüvenimi zaman zaman olumsuz etkiliyor. Bunların yanı sıra, her şeyin çok hızlı ilerlediği, sürekli bir şeyler yapmam gereken bir ortamda kendime vakit ayıramıyor ve zihinsel olarak dinlenmekte zorlanıyorum.

Bu süreçle daha sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmek ve bu yoğunluk karşısında daha verimli olabilmek adına hangi adımları atmalıyım? Zaman yönetimi, stresle başa çıkma ve içsel baskıları yönetme konusunda nasıl bir yaklaşım benimsemeliyim? Kendi sınırlarımı tanıyıp, bu zorluklarla daha sağlıklı bir şekilde baş edebilmek için psikolojik olarak nasıl bir strateji izlemeliyim?

Bu soru 24 Şubat 2025 22:10 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, kendinizi dürüstlükle ifade etme cesareti gösterdiğiniz için sizi tebrik ediyorum.

Öncelikle yaşadıklarınıza ve yaşadıklarınızın sonucundaki duygu ve düşüncelerinize yönelik farkındalığınızın bu denli yüksek olmasını takdir ediyorum. Belirttiğiniz ifadeler üzerinden hayatınızın dinamiklerine ve bu dinamikleri nasıl daha sağlıklı yönetip, hayatınızın geri kalanına nasıl yer açabileceğiniz üzerine konuşmak isterim.

İlk olarak okul hayanızda derslerinizi, ödevlerinizi, sınavlarınızı planlamak, zaman yönetiminizi sağlıklı bir şekilde yürütmek adına neler yapabilirsiniz, üzerine konuşalım. Bu noktada okulla ilgili görevlerinizi öncelik sırasına koyarak başlayabilirsiniz. En az önemli olandan en çok önemli olana doğru bir sıralama yapıp, öncelikle en az önemli olan işlerinizi halledip bunları aradan çıkartıp böylelikle sizin için yapılması önemli olan işlerinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz.. Hayatınızı planlarken en az sekiz saat uyuyor olmanız, beslenmenize dikkat etmeniz veriminizi artıracaktır. Zaman yönetimi ile ilgili size bir yöntemden de bahsedeceğim. Bu yöntemin adı Kanban Tekniği, Bunun için bir mantar pano ve postidlere ihtiyacınız olacak. Mantar panoyu üç sütuna bölüp; İlk sütuna yapılacaklar listesini (Buraya sınav tarihlerinizi, çalışacağınız konuları, ödevlerinizi yazabilirsiniz. Listenin çok kabarık olmamasına dikkat edin bu kafanızı karıştırabilir.), İkinci sütuna şu anda yaptığınız görevlerinizi (Yapılacaklar listesinde uygulamaya başladığınız işlerinizi bu sütuna alarak), Üçüncü sütuna ise tamamladığınız işleri içeren postidleri alarak gözünüzün önünde bir taslak oluşmasını sağlayabilirsiniz, bu teknik daha emin adımlarla ilerlemenizi sağlayacaktır. Ayrıca ders çalışırken Pomodoro Tekniğinden faydalanabilirsiniz. Bu teknikte etkili odaklanma için 25 dakika ders 5 dakika mola vardır, bu döngü dörde tamamlandığında 25- 30 dakika ödül molası vardır.

Aileniz ve öğretmenlerinizin sizde bıraktığı baskıyı ve bu baskının üzerinizde yüksek beklentiler oluşturduğunu anlıyorum ancak unutmayın bu sizin hayatınız ve günün sonunda bir süper gücünüz olmadığını, her şeyin mükemmel olması gerekmediğini, hayatınız için zaten emek verdiğinizi ve hiçbir zaman kendi ihtiyaçlarınızı göz ardı etmemeniz gerektiğini belirtmek isterim.

Stresle baş etme noktasında "Her zaman en iyisi olamayabilirim. Verdiğim emek çok değerli, bu süreç sonuçtan çok daha değerli." mottosunu benimsemeniz süreci daha anlamlı kılabilir. Bu süreçte kendinizi sürekli başkalarıyla kıyaslamanız da motivasyonunuza olumsuz etkileyebilir. Unutmayın herkesin yaşam yolu farklıdır.

Son olarak kendinize vakit ayırma anlamında ise okul kulüp ve etkinliklerine katılıyor olmanız, yeni arkadaşlıklar ediniyor olmanız, spora zaman ayırıyor olmanız, ailenizden destek istemekte çekinmiyor olmanız ve nefes ve meditasyon egzersizleriyle süreci destekliyor olmanız faydalı olacaktır.

Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum.

Değerlendirilmesini istediklerinizi bizlere her zaman sorabilirsiniz.

Psk. Fatma Gizem Bitgen

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Cimri, açgözlü insanlar eskiden bir sıkıntı yaşadığı için mi böyleler?

Çocukken okul defterlerimin boş sayfalarini çıkarıp kağıt gerek olunca kullanırdım sonrakı seneye kalemlerim eşyalarım hep cikardi diger seneye cocukluktada aslında babam eşyalarımı iyi alırdı okula giderken en iyisi olmasına dikkat ederdi ama tamamen benim istediğim şekilde olmadı liseden sonra marka falan istedim ergenlikte istediğim gibi giyemedim ,Çok şık kiyafet giyinme düşkünlüğüm var (hep başkalarina imreniyorum herseyde)Ayrıca bir iki oyuncagimda duruyor 32 yaşındayım çalışmıyorum , para birikimini severim ama belli birikimim yok, 8 yıldır evliyim 8 yıldır borç old için istediğim pek olmadı ,evlenme öncesinde de harcligimida biriktirirdim genel olarak çok işe yarayan boş olmayan altın vs şeyler almayı tercih ederim huy olarak yani çabuk yenip biten çar cur olacak şeylere harcayamiyorum . Özümde kendi farkindaligimi severim kötü huyum da old bilerek kabul ederim hatalarımı, niye bu kadar cimriyim ben bir şeyimi kıyıp atamam, küçükken babaannem diğer torunlarına daha güzel şekerler ve güzel değişik çok oyuncak getirirdi yurt dışından bizde beraber yaşadığımız halde abimle bana ya bir tane yada hiç vermezdi, sevmezlerdi diğer torunlarına gıptayla bakardık abimle dislarlardi bizi, çok beddua ediyorum onlara ve bana haksızlık edenlere, çocukken annem babam biraz cahillikten mıdır nedir hiç oturup sohbet etmezlerdi öyle ilgi falan çok gostermezlerdi bize ben şuan çok çok çok konuşuyorum , abimde hiç konusmuyor tamtersi. Cevabınız için şimdiden Teşekkürler 🌺