Psikoloji

Zihnimin içinde beni boğan çok konuşan biri var

papatyaseven18 Ağustos 2024 10:38

Kafamın içindeki sesle genel manada iyi anlaşırız. 17 yaşımda kendimle arkadaş olmayı öğrendim. Kendimi seviyorum daha fazlası için çabalayan biriyim. Son zamanlarda daha doğrusu düzenli bir çalışma hayatına katılıp stres seviyenin daha da artmasına sebep olunca kafamdaki ses aşırı yormaya başladı. Şunu yapmazsan su olur vs vs vs gelecek kehanetlerinde bulunuyor dayanamayıp emirlerini görmezden gelmeye çalışınca da bir şekilde söyledikleri gerçekleşiyor. Hareketlerimi içimden geldiği gibi olmaktan öte bir yere taşıyor aşırı bunaltıcı ve ben 11 yıldır sedef hastasıyım stres seviyemi düşürmem gerek. Bunun için sevdiğim tüm aktiviteleri elimden geldiğince yapıyorum ama son zamanlarda böyle bir durum içindeyim

Bu soru 18 Ağustos 2024 19:02 tarihinde Psikolog Eda Şenol tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba,

Yaşadığınız sağlık sorunu ve son zamanlardaki stres seviyenizin artması sizin açınızdan oldukça zorlayıcı bir süreç gibi gözüküyor. Tüm bu zorlayıcı sürece rağmen kendinizi sevdiğiniz ve yaşamak istediğiniz hayat standartları için çabaladığınızdan bahsetmeniz çok kıymetli. Bu hayatta insan en çok kendini olduğu gibi severek var olabiliyor. 


Ergenlik dönemiyle birlikte gelişen beyin fonksiyonlarımız iç görümüzü arttırarak; yaşadığımız duyguları, davranışlarımızı, deneyimlediğimiz olayları ve diğer bireylerin bize karşı yaklaşımlarını derinlemesine analiz ederek kendimize ait bir iç ses oluştururuz. Bu içsel ses yaşamımızdaki detayları önümüze çıkararak, bize hayatımızda nasıl bir yol izleyeceğimize dair yol gösterici olur. İç sesimizi dinlerken kendi istek ve taleplerimizi bir teraziye koyup karar verebilmek en önemlisidir.  Deneyimlediğiniz iç sesinizin size faydasından ziyade artık hayat şartlarınızı zorlayacak seviyeye gelmesinin sebebi olarak son zamanlarda yaşadığınız yeni bir iş ortamı stresi ve yeni iş kaygısı olabilir. Tabi ki sadece yeni iş deneyimi kaynaklı olmayabilir. Çocukluk döneminde yaşanılan travmalar, yas ya da kayıp, bireyin yaşadığı diğer olumsuzluklar ve çevresel faktörler gibi durumlar kişi de stres ve kaygı yaratmakta büyük bir rol oynar. 



İç sesinizin size gelecek kehanetleri vermesi ve sizin söylenilenleri yapmamanız takdirde kehanetlerin doğrulanmasına psikolojide kendini gerçekleştiren kehanet diyoruz. Kendini  gerçekleştiren kehanet nedir? Gerçekliği olmayan bir olay veya durum hakkındaki düşüncelerimizin, zihnimizdeki düşünsel olarak gerçekleşemeyen bir durumun gerçekleşmesine yol açarak düşüncede beklenilen durumun meydana gelecek şekilde davranışın sergilenmesi, aslında var olmayan bu durumun gerçeğe dönüşmesi halinde "kendini gerçekleştiren kehanet" teorisi olarak tanımlanır. Yani kişi kendi kehanetini kendi yerine getirir. Bu kehanet genellikle olumsuz duygular ve davranışlar içererek olumsuz sonuçlar doğurur.



Zihnimiz derin bir okyanus ve biz bu derinlikte kimi zaman sadece yüzeysel problemleri görmeye meyilli olabiliyoruz. Yaşadığınız düşünce kalıplarını ve davranışlarını uzun süredir değiştiremediğinizi hissediyorsanız belki de daha derinlerde bir şeyler aramalıyız. 


Sevgilerimle..

Psikolog Eda Şenol

alinti

Teşekkür ederim. Sayenizde artık yeni bir pencereden bakıyorum. Yüzmeyi bilmeyen biri olarak derinlere dalma korkusuyla dolup taşsam bile öğrenme hevesim ve kendime olan güvenimle umarım üstesinden geleceğim. Vaktiniz için teşekkür ederim. Çok kıymetliydi. Huzurlu günler

Cevaplanmış benzer sorular