Psikoloji

Zor durumları nasıl kabullenebilirim?

yeoubinur10 Haziran 2024 14:39

Yaşadığım zor durumları kabullenmek ve yoluma devam edebilmek için ne yapmam gerekiyor? Kendime yapılmasını yediremediğim durumlarda nasıl tepki vermeliyim ? Sürekli düşünsem de yazsam da kurtulamıyorum unutamıyorum. Belki böyle dedikçe daha cok tetikliyor ama nasıl kurtulacağını gerçekten bilmiyorum. Kendimi baska biieyle meşgul etmeye çalışsam da olmuyor yine düşünmeye devam ediyorum. Odaklanamıyorum yaptığım şeye.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,

Yaşadığınız zor durumla ilgili içerik bilgisi belirtmediğinizden dolayı direkt konu bazlı yorum yapamıyorum ama burdaki odaklanacağımız detay, durumları kabullenemediğiniz ve etkisinden kurtulamadığınız. Öncelikle tepki vermeden önce yaşadığınız durumun size, çevrenize etkilerini analiz ederek başlayabilirsiniz. Yaşanılan zor durumlarda odağımız durumun kendisinden ziyade hislerimiz olabiliyor çünkü. Tabi ki hislerinizi de bastırmamanız gerektiğini savunuyorum ama yaşadığınız durumun hayat kalitenize etkilerini en aza indirgeyebilmek adına o durumu analiz etmek, üzerinizde ki etkilerini fark etmek sizin için önemli. Sonrasında bu durum karşısında o durumun etkileriyle nasıl baş edebileceğinizi, sizi etkileme derecesini belirlemeniz gerekebilir. Durumu zihninizde anlamlandırıp analiz ettikten sonra tepki vermeniz daha iyi bir seçenek olabilir.


Sürekli yazsam da düşüncelerimden kurtulamıyorum, böyle dedikçe de tetikleniyorum demişsiniz. Bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki olumsuz düşüncelerimizi bastırdığımızda, düşüncelere yol açan durumları fark etmeyi ertelediğimizde olumsuz düşünceler daha çok aklımıza gelir. Olumsuz düşüncelerden kaçmaya çalıştıkça zihnimizde daha da büyür.Kaygılı ve olumsuz düşünceler kendimizle ilgili olumsuz duygular ve inançları doğurabilir. Yapmanız gereken ilk şey olumsuz düşünceleri saptayıp, tanımlamanız. Sonrasında düşüncelerin kaynağını ve size neden kötü hissettirdiğini düşünmeniz. Benim zihnimi neden meşgul ediyor ?


Olumsuz düşüncelerle baş etmek istiyorsak önce olumsuz düşüncelerimizi düşman gibi değilde hayatımıza kontrolümüz dışında giren bir durum gibi düşünelim ve bu düşünceyi tanıyalım. Kurtulmak ve olumsuz düşünceyi yok etmek için onu önce tanıyıp, nasıl yok edeceğimizi bilmeliyiz. Düşünce ve duygular birbiriyle bağlantılı olduğu için bu süreçte hislerinizden destek alabilirsiniz. Beraberinde düşünceye neden olan olumsuz inancı da bulmak kolaylaşacaktır. Otomatik düşüncelerin bir çoğu çocukluktan da gelebilir. Analiz ederken çocukluğunuzla ilgili kısımları da değerlendirebilirsiniz. Bu süreç hayatınızı olumsuz olarak etkilemeye devam ederse psikolojik destek alabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim...


Cevaplanmış benzer sorular