Sosyal Hayat

Zorbalığa nasıl bir tutum sergilemeliyiz?

Gizli Kullanıcı5 Ağustos 2024 21:12

Sürekli gel git yapan belirsizlik içerisinde bırakan, manipüle eden, ve bizi kullanan, şaka adı altında ezmeye çalışan, sözleriyle iğneleyen bir nevi söz zorbalığı yapan eleştiren değersiz hissettiren davranışlarıyla rahatsız eden bu tarz insanlara karşı ne yapmalıyız acaba?

Bu soru 6 Ağustos 2024 23:05 tarihinde Psikolog Başak Alasya tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,


Zorbalık oldukça büyük bir şiddet biçimi öncelikle. Sözel ya da bedensel fark etmeksizin yaşattığı acı birbirinden farksız. Aslında zorbalığı iki ayrı kolda değerlendirelim. Zorba olmak ve kurban olmak.


Zorba olmak bir seçim midir sizce? Etrafınızdaki zorba insanları bir gözlemlemenizi istiyorum sizce zorbalık yaptıkları için mutlular mı? Zorbalık dediğimiz süreç karşımızdaki kişiyi zor duruma düşürecek bedensel ya da sözel saldırılarda bulunmak ve bunu sürekli hale getirmek olarak tanımlanabilir. Peki sizce bu öğrenilen bir şey mi?


Bir gün ergen bir öğrencimin çalıştığım dershaneye birkaç haftadır hastayım diyerek gelmediğini fakat ailenin dershanenin kapısına bıraktıklarını öğrendim. Çocukla iletişime geçince arkadaşlarının boyuyla dalga geçtiğini ve bu yüzden gelmek istemediğini ailesine söyleyemediğini anlattı. Yönetim zorba olan çocuklarla görüşmemi ve onları gerekirse sert bir şekilde uyarmamı istedi. Hepsiyle tek tek görüştüm ve tabii ki durumu kabul etmediler, inkar ettiler. Daha önce kendileriyle ve aileleriyle yapmış olduğum görüşmelerde kendilerinin de evde ebeveynleri, abileri, ablaları ya da okuldaki öğretmenleri, arkadaşları tarafından zorbalığa uğradıklarını biliyordum. Başka bir gün onları tek tek kendi kurban oldukları hikayeleri için görüşmeye davet ettim. Onlara yaşadıkları şeyin zorluğundan ve ağırlığından bahsettim. Yanlarında olduğumu ve zorbalığa uğrayan yani kurban olan olmanın kişiye verdiği acıdansa zorba olmanın verdiği kolaylığı tercih etmek hakkında konuştuk. Gerçekten kolay mı diye sorduğumda istisnasız hepsinden aynı cevabı aldım "Bana zorbalık yapana dur diyemeyip, sessiz kalan birinin beni anlamasını ve yanımda olmasını beklemek ne kadar da çaresiz bir duyguymuş. Ben ne kadar da korkakmışım. Birileri yanımda olsun diye onu karşıma alıyorum, battıkça batıyorum.". İşte o gün anladım ki zorba olmak da kurban olmak da bambaşka psikolojik süreçler içeriyor. Kurban olmakla devam edelim.


Kurban olan kişiler genellikle aile içinde sessiz kalan, susturulan (kimi zaman bunu saygı olarak bizlere öğretebiliyorlar), kabul görmeyen ve fark edilmeyen çocuklar olduğunu görüyoruz. Ve kurban olan kişilerin ailelerinde mutlaka bir kurban rolü olur ve çocuk bunu gözlemleyerek öğrenir. Öğrenilmiş bir çaresizlik vardır aslında "Annem babama dur dedi de ne oldu, ablam abime güç yetirebildi mi sanki" gibi çoktan pes etmiş cümle yapıları vardır.


Şimdi sorumuz şuydu biz bu zorbalığa nasıl dur deriz? Eğer kurban rolündeysek bu rolden çıkmamız için öğrenilmiş çaresizlikten kurtulmamız gerek. Biz o gözlemlediğimiz kurban kişi değiliz. Biz bambaşkayız, çevremizdeki insanlar bambaşka. Artık o güçsüz, sessiz ve çaresiz çocuk değiliz. Bahsettiğim güç kabalık,saygısızlık değil kişinin kendine sınır çizebilmesi. Ben varım, buradayım ve bu benim özel alanım diyebilmesi. Birinin benim hayatıma dahil olmasını istemiyorsam buna izin vermemek benim hakkım. Ben çok özelim ve bu hayatıma kimsenin el uzatmasına izin veremem.


İşte kurban rolünden çıkmak; kendini kabul etmek ve sevmekle başlıyor. Başarılar ve sevgiler ...


Psk. Başak Alasya Kaya

Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Saçlarımı yolmayı nasıl bırakabilirim

Yaklaşık 1 yıldır sürekli saçlarımı yoluyorum her şey aslında anneannemin kanser olması ile başladı 1-2 sene kanser tedavisi almaya başladi ama son zamanlarında annem yanında kalmaya başladı bende kardeşime bakıyordum teyzemin evinde normalde de kardeşime hep ben bakarım hatta annem cezaevine girmek üzere ben 2. Sınıfa giderken evimizi polis basıp annemi tutukladı aynı akşam annem serbest kaldı fakat o gün benim için çok büyük bi tramva neyse ben ilk başta kaşımı kirpiğimi yoluyorum fakat anlamadığım bi şekilde annem saçımı yolduğumu fark etti ve bırakmam için çok ağladı ben bunun hastalık olduğunu öğrendim ve psikiyatriye gitmeye başladım antidepresan verdiler kullanmaya başlamam ile birlikte aşırı sinirli bi insana dönüştüm aileme sevdiklerime istemsizce bağırıyprdum hatta saçımda çok fazla boşluklar oluşmuştu sınıfımda ki iki kız saçımla dalga geçtiği için onları dövdüm ve rehberliğe gönderildim artık saçımı yolduğumu tutamlar elimi kesiyordu ve saçımı çekerken canım çok acıyordu ağlıyarak çektiğim bile oluyordu şuan sakinleştirici antidepresan ve uyku ilacını aynı anda kullanıyorum ben bunları bırakmaya çalışırken bi çocukla tanıştım aşırı seviyordum fakat o çocuğun beni aldattığını öğrendim fakat çocuğun hayatı o kadar kötü ki annesi ile babası kanser kardeşinde kalp yetmezliği var hatta annesi ile kardeşi hastanede kalıyor ondan da ayrılamıyprum ama gözümün içine baka baka yalan söylemesinden de hoşnut değilim hatta ben anneannemin mezarını ziyarete gidip orda bayılmışken o bi arkadaşına ona kız ayarlaması için yalvarıyordu ne yapmam lazım nasıl bırakıcam yardım eder misiniz şuan yaşadığım şehirde değilim oraya gidince özel psikoloğa da gidicem ama yardımcı olursanız sevinirim.