Romantik İlişkiler

Aşk Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Psikologca 29 Haziran 2024
Aşk Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Popüler kültür ve medyada aşkın tanımına dair gerçekçi olmayan fikirler ve idealler sürekli karşımıza çıkıyor ve bize benimsetilmeye çalışılıyor. Bu yazıda ise aşkı tanımlama eylemlerinden farklı olarak aşk kavramına biraz tersten bakacağız ve aşkın ne olduğu değil, ne olmadığı konusu üzerinde duracağız.

Birçok kişi hayatında gerçek ve kalıcı bir aşk arar. Kimimiz çoktan aşık olmuştur, kimimiz aşk acısı çekiyordur. Belki de bazılarımız hala aşık olmamış ama olacağı günü bekliyordur. Görünen o ki aşk hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Ancak aşkın anlamı ve deneyimleri kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Aşkın sözlükte bir tanımı var ama herkes aşkı standart bir ölçüde tanımlayamaz. Buna rağmen medya, popüler kültür ve hatta toplum tarafından aşkın ne olması gerektiği ile ilgili uzun zamandır devam eden, kökleşmiş, gerçekçi olmayan fikirler ve idealler bizi ve çevremizi sarmış durumda. Bu fikirler ve idealler ile aşk deneyimlerimiz birbiriyle örtüşmediğinde ise büyük bir hayal kırıklığı yaşayabiliyoruz. Aşk ve sevgi güzel ve dönüştürücü bir deneyimdir. Ancak aşkın ne olduğunu ve olmadığını anlamak, ilişkilerimiz için önemlidir. Bazı yaygın ve yanlış ölçütlere uymaya çalışmak, hem kendimizi hem partnerimizi hem de ilişkinin kendisini yıpratabilir. O halde konuya giriş yapalım. Aşkla ilgili doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Her Konuda Anlaşmalıyız

Romantik ilişkilerde partnerler çoğu zaman mükemmel bir uyum yakalamaya çalışır. Bu nedenle partnerlerin her konuda tamamen anlaşması gerektiğine dair yaygın ve yanlış bir fikir mevcuttur. Farklılıklar, ilişkiye renk katar. Her konuda aynı fikirde olmayan partnerlerin ilişkileri, sorunlara daha yüksek bağışıklık kazanmış olur. Çünkü farklılıklardan doğan ufak tefek sorunlara karşı ilişkileri test edilmiştir. Böylece partnerler farklılıklara saygı duymayı öğrenir ve farklı bakış açılarıyla da temas etmiş olurlar.

Aşk Zor Olmalıdır

Aşk hakkındaki yanlış fikirlerden birisi de aşkın zor olması gerektiğidir. Hatta bu düşünce çerçevesinde yazılan şarkılar ve filmler bile vardır. Aşk ne olursa olsun uğruna savaştığımız ve asla pes etmemiz gereken bir şey değildir. Bu düşünce ne kadar romantik gibi gözükse de aslında tavsiye edilen bir görüş de değildir. Romantik ilişkilerde partnerler arasında problemler yaşanabilir ve bu problemler ile ilgili çözüm bulma isteği, ilişkinin sağlığı açısından gereklidir. Ancak aşk büyük fedakarlıklar yapmak ve sevdiğimiz kişi için kim olduğumuzla ilgili taviz vermek demek değildir. Aşk ve beraberinde yaşanan romantik ilişkiler, partnerleri iyi hissettirmeli ve yeri geldiğinde partnerlerin hayatını kolaylaştırıcı etkileri olmalıdır. Sürekli bir mücadele içinde olan ve çatışma yaşanan bir ilişki mutlu hissettirmez.

Aşk Her Şeyi Yener

Romantik bir ilişkinin devam etmesi için aşk tabi de gereklidir ama yeterli değildir. Bazen bir ilişkide partnerler birbiriyle uyumlu değildir. Çoğu insanın ilişkilerinde fazlasıyla yıpranmasının ve yorulmasının nedeni de devam etmesi çok zor olan ilişkileri sürdürme çabalarıdır. Aşk ve romantik ilişkiler arasına bu noktada ince bir çizgi vardır. Bir ilişkinin uzun vadede devam edebilmesi için aşkın yanında bazı faktörlerin de bulunması girmesi gerekir. İlişkilerde bazı sorunları çözebilir ancak farklı geçmişler, değerler, geleceğe dair hedefler gibi konularda, aşk tek başına iki partneri bir arada tutabilecek bir tutkal işlevi göremez.

Gerçek Aşk Sınır Tanımaz

İlişkilerde sayılabilecek sorunlar arasında "Eğer beni gerçekten sevseydin, istediğimi yapardın." gibi ifadeler ve türevleri de yer alır. Değer verdiğimiz insanlar ile doğruluğundan emin olduğumuz şeyler arasında seçim yapmak kolay değildir. Ancak birini sevmek onun her istediğini yapmak anlamına gelmez. Aşkın en zor ve güçlendirici ifadelerinden birisi de "hayır" demeyi bilmek ve karşı tarafın da "hayır" cevabına saygı duyabilmesidir. Aşkın da sınırlar vardır.

Aşk Körlüktür

Aşık olduğumuzda, aşkın ilk zamanlarında mantık dışı kararlar alabiliriz ama ilişkinin ileri ki dönemlerinde sorunları görmezden gelmek doğru değildir. Aşk, sorunları fark etmiyormuş gibi yapmak değildir. Sorunları anlamak ve sorunlara rağmen çözüm bularak ilerleyebilmektir. Görmezden gelmeyi seçmek yerine, sorunların kaynağını görebilmek ve partnerinizle birlikte sorunun kaynağına inmeye çalışmak gerekir. Aşk körlük değildir, güven ilişkisi kurabilmek ve güvenli alanlar yaratabilmekle alakalıdır.

Etiketler:

romantik ilişkiler
yanlış kişi mi
gerçek aşk
ilişki problemleri
sık yaşanılan ilişki sorunları
potansiyel sorunlar
aşkherşeyiaffedermi

Benzer Yazılar