Eşinizle Yaşadığınız Tartışmalar Çocuklarınızı Ömür Boyunca Etkiliyor
Bazı zamanlarda eşinizle aranızdaki küçük sıkıntıların büyümesi çok da anlaşılmaz değildir. Eşiniz kirli tabağını lavabonun içine değil de yanına koymuştur ya da çocuğunuzu alması gereken saatte okuldan almamıştır. Elbette tartışma şuracıkta ancak o kadar da büyütülecek bir durum değil. Fakat böylesi durumlar süreklilik kazandığı zaman bu durum sizin için ve çocuğunuz için sıkıntılı olabilir. Çünkü ister inanın ister inanmayın eşinizle yaptığınız tüm tartışmalar çocuğunuzu etkiler.
Bu hayatın bir gerçeği. Her çift kavga eder. Ve çoğu durumlar için bu tamamen normaldir. Tartışmak sağlıklı bir ilişkinin oldukça normal bir parçasıdır. Ancak kavga ediyor olmanız değil, nasıl kavga ettiğiniz sizin kişisel olarak ya da çocuğunuzun nasıl etkilendiğini belirleyecek bir unsurdur.
Tartışma sırasında çocuğunuz odadaysa ya da yan odadan bir şeyleri duyuyorsa çocuğunuza bu tartışmanın neden gerçekleştiğini anlatmalısınız. Lisanslı aile ve evlilik terapisti Laurie Wilson, “Çocuğunuz aranızdaki tartışmanın neden çıktığını kesinlikle bilmeli.” diyor. “Ya da sizin ve çocuğunuzun bu sorunları nasıl çözeceğinizi.”
Şimdi çocuğunuz aranızdaki tartışma yüzünden üzülüyor olabilir ve bu da beklenen bir durumdur. Çocuk ve aile psikoterapisti Dr. Fran Walfish, “Kavga etmek çocukta gerginlik, korku, üzüntü ve kızgınlık yaratır.” Bunun karşılığında da bilinçli olmadan bu davranışların bazılarını öğrenebilirler. Eğer sağlıksız bir şekilde kavga ediyorsanız, saygısız veya savunmacı bir tutum içerisindeyseniz, partnerinize saldırıyor ya da eleştiriyorsanız bu davranışlarınızın çocuğunuz üzerinde ömür boyu etki yaratacağını bilmelisiniz.
Çocuğunuzda anksiyete oluşabilir, kendilerini kapatabilirler hatta uygunsuz davranışlarda bulunabilirler. Doğal olarak, tartışan ebeveynleri gören çocuklar gelecekte kendi ilişki problemlerinde sorun çözme becerilerinden yoksun olacaklar. Ancak durum böyleyken eğer eşinizle aranızda yapıcı ve adaletli bir tartışma yaşanıyorsa çocuğunuzun önünde tartışmak onun için faydalı bile olabilir. “Eğer sağlıklı bir şekilde tartışırsanız, tartışırken birbirinizi dinlerseniz, karşınızdaki insanın düşüncelerini merak ederseniz, çocuğunuz nasıl üretken bir şekilde sağlıklı tartışılacağını öğrenir.” diyor Pawelski.
Ve bir noktada çocuklar her ilişkilerin inişlerinin ve çıkışlarının olduğunu bilmek zorundalar. “Çocuğunuz ilişkideki stresin nasıl başa çıkılacağının sağlıklı yollarını kendi hayatında uyarlamak üzere ebeveynlerinden öğrenirler.” diye ekliyor Wilson.
Yani eğer eşinizle fikir ayrılıklarına düşüyorsanız bunun her seferinde çocuğunuzu kötü etkileyeceğini düşünmeyin. Nasıl ve neden tartıştığınızın daha iyi farkında olursanız çocuğunuzun gelecekte insanlarla ilişkilerinde nasıl sağlıklı adımlar atacağına zemin hazırlamış olursunuz. Ve bu kesinlikle çabalamaya değer bir durum.
Eşinizle Yaşadığınız Tartışmalar Çocuklarınızı Ömür Boyunca Etkiliyor Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?
Aile içinde eşlerin birbirleri ile kavga etmesi hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır. Ancak çocuk olduktan sonra bazı durumlara daha özenli yaklaşılmalıdır. Çocuklarımız bizim yaşadığımız sözel, fiziksel tüm tartışmalardan etkilenirler. Böyle bir durumda çocuğunuza nasıl davranmanız gerektiği ile ilgili kafanızda sorular varsa uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.