Romantik İlişkiler

Friends With Benefits Ne Demek?

Psikologca 19 Temmuz 2024
Friends With Benefits Ne Demek?

Friends with benefits son zamanlarda sıkça duyulan bir ilişki türü. Modern hayatın klasik kadın-erkek ilişkilerinden çok daha farklı bir boyutu temsil ediyor. Özellikle bu kavram son yıllarda medyada sıkça karşımıza çıkıyor. Arkadaş mıyız yoksa flört mü ediyoruz? Görünürde iki seçenek var gibi gözükse de aslında üçüncü bir seçenek daha var. Arkadaşlık ile flört arasında bir yer, friends with benefits olarak da tanımlanabilir. Son zamanlarda sıkça duyulan bu ilişki türü Türkçeye faydacı dostluk olarak geçmiş.

Friends with benefits (FWB) yani faydacı dostluğun tam tanımı birbirinin duygularını incitmekten korkmayan ama aynı zamanda cinsel ilişkiye girecek kadar birbirine güvenen iki arkadaş şeklindedir. Konuyu daha da açmak gerekirse birbirini iyi tanıyan, birbirine güvenen iki kişinin, romantik bir ilişki kisvesi altına girmeden cinsel birliktelik yaşamaları şeklinde tanımlanabilir. Ciddi bir ilişki içine girmek istemeyen, sorumluluk almak için hazır olmayan kişiler için ideal bir ilişki türüdür. Bu ilişkide partner olan taraflar başkaları ile flört edebilir, başkaları ile romantik bir ilişki içine girmekte özgürdür. Yaşadıkları ilişki bir bağlılık gerektirmez. 

Friends With Benefits (BWF) Neden Tercih Edilir?

  • Bir arkadaş ya da tanıdığın biri ile cinselliğin keşfedilmesi hem daha güvenilir hem de daha eğlenceli olabilir.
  • Bağ kurmak istemeyen, flört ilişkisine girmek istemeyenler için bir alternatif olabilir.
  • Güçlü romantik duygular hissedilen bir kişi ile faydacı dostluk ile başlayan ilişkinin romantik bir duygusal ilişkiye dönüşmesi adına ilk adımı atmak için tercih edilebilir.

Burada önemli olan nokta tanınan ve güvenilen biri ile eğlenceli vakit geçirmektir. İki taraf da bu ilişkiden keyif almalıdır. Friends with benefits birçok yönüyle sıkça gündeme gelen fuck buddy yani Türkçe karşılığı seks arkadaşlığı kavramından ayrılır.

Fuck buddy ile tek gecelik bir ilişkiden söz edilirken faydacı dostluk ilişkisi içinde olanlar, karşılıklı iletişim halinde olabilir ve birçok şeyi paylaşabilir. Bu ilişki türünün temelini arkadaşlığın getirdiği yakınlık ve güvenli cinsel birliktelik oluşturur. Güvenli bir alan, hayat şartlarına uygunluk, konfor, deneyim kazanımı, yakınlık, arkadaşlık ve özgürlük gibi avantajlar bu ilişkinin tercih edilmesinde oldukça etkilidir.

Friends with benefits olarak bir ilişkiye başlamadan önce kendimize sormamız gereken sorular nelerdir?

  • Bu ilişkiden isteklerim, ihtiyaçlarım ve beklentilerim nelerdir?
  • Arkadaşımla bu ilişkiyi yaşadıktan sonra arkadaşlığım değişecek mi?
  • Arkadaşımla ilişkim biterse kendimi nasıl hissederim?
  • Arkadaşımın başka biriyle flört etmesi ya da başka bir ilişkiye başlaması beni nasıl etkiler?

Bu İlişkinin Sonuçları Ne Olabilir?

Faydacı arkadaşlık partnerlerin isteği ile sonlanabilir. Ya da romantik bir ilişki için test sürüşleri niteliği taşıyabilir. Yani bu ilişki zamanla romantik bir ilişkiye dönüşebilir. Böylece ilişkinin tarafları ciddi bir ilişkiye adım atmadan önce birbirlerini daha iyi tanıyabilir.

Friends with benefits ilişkisinin avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmakta. Bu ilişki garip bir hale gelebilir ve içinden çıkılmaz durumlar yaratabilir. Partnerlerden biri diğerine karşı yakın romantik hisler beslemeye başlayabilir ve platonik bir hal alabilir. Bu durum bir tarafın incinmesine neden olabilir. Arkadaşlık ilişkisi eskisi gibi devam edemeyebilir.

Partnerler birbirini korkutmamak için birbiri ile konuşmaktan, hislerini paylaşmaktan ve ilişkinin geleceği hakkında konuşmaktan çekinebilir. Yapılan araştırmalara göre partnerler karşı tarafı korkutmamak için ilişki hakkında daha az konuşmayı tercih ediyor. Aynı zamanda bu kişiler ilişkinin adını koyma ve ilişkinin geleceği hakkında daha az konuşma eğiliminde oluyor. Partnerlerin faydacı dostluk ilişkisine başlamadan önce bahsedilen bu avantajlar ve dezavantajları göz önüne alması ilişki adına daha sağlıklı olacaktır.

Friends With Benefits Ne Demek? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Arkadaş mıyız yoksa flört mü ediyoruz? Görünürde iki seçenek var gibi gözükse de aslında üçüncü bir seçenek daha var. Arkadaşlık ile flört arasında bir yer, friends with benefits. Sizin hiç böyle arada hissettiğiniz oldu mu? Uzman psikologlarımıza bu konuyla alakalı sorularınızı sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

romantik ilişkiler
arkadaşlık
flört
DOSTLUK