Romantik İlişkiler

İlişkilerde Fedakarlık

Psikologca 29 Haziran 2024
İlişkilerde Fedakarlık

İlişkilerde yaşanan problemlerin en önemli nedenlerinden biri de partnerlerin gösterdiği aşırı fedakarlıktır. Aşırı fedakarlık gösteren kişiler, başlarda neyin ters gittiğini tam anlamıyla fark edemese de zaman içinde huzursuzluğun ve mutsuzluğun içine sıkışır. Bugünkü yazımızda aşırı fedakarlık ve fedakarlığın işaretleri üzerinde duracağız.

Fedakarlık en genel tanımıyla, bir kişinin sahip olduğu, değer verdiği her şeyi başka bir durum ya da başka bir insan için hiç düşünmeden feda etmesidir. Sadece kendi çıkarını düşünen insanları ve gittikçe bencilleşen toplumları göz önüne aldığımızda, fedakarlığın ne kadar önemli olduğunu tahmin etmek zor değil. Ancak bazen fedakarlığın dozajının artması, fedakar insanların hayatını çıkmaza sürükleyebiliyor.

 

Romantik ilişkilerde fedakarlıktan bahsettiğimizde şu soruyu sormamak elde değil. “Aşk, fedakarlık mıdır?” Genel olarak bakıldığında, aşk gerekli zamanlarda fedakarlık gerektirir. Ancak tamamen fedakarlık değildir. Aslında aşk bir uzlaşıdır çünkü iki partner ne kadar uyumlu olursa olsun muhakkak bir noktada ayrışma yaşayacaktır. Bu nedenle gerektiğinde uzlaşı sağlayabilmek, ilişkiler için gereklidir. Romantik ilişkilerde bir partnerin sürekli fedakarlık yapması, partnerler arasındaki eşitliği ve dengeyi bozar. Aşırı fedakarlık, aynı zamanda fedakarlık gösteren partneri mutsuz ve huzursuz eder ve bu huzursuzluk bir noktadan sonra ilişkilerin gidişatını olumsuz anlamda etkiler. İlişkilerde fedakarlığın işaretleri nelerdir?

Öncelikli Olan Karşı Tarafın Mutluluğu mu?

Fedakarlığın fazlası ilişkilerde bir denge sorunu yaratır. Aşırı fedakar bir partner karşı tarafın mutluluğu ve ilişkinin geleceği için fazlasıyla emek ve zaman harcar. Bir noktadan sonra, yapılan fedakarlıklar o kişiler için yapılması gereken görevler haline gelir. Bir süre sonra fedakarlık gösteren partner kendi duygularıyla ve istekleriyle bağlantı kuramaz hale gelir. Aşırı fedakarlık gösteren kişiler, partnerlerinin sürekli enerjisini yükseltmeye çalışır. Hatta bu kişiler, yeri geldiğinde duygusal dengesizlik yaşayan ve sorunları gereğinden fazla büyüten partnerleri için adeta bakıcı rolünü üstlenirler. Özellikle toksik ilişkilerde bir partnerin mutluluğunu sağlamak diğer partnerin en önemli hayat gayesi olur.

Bütün Sorumluluğu Tek Bir Kişi mi Üstleniyor?

Fedakar kişiler, içten gelen bir enerjiyle ikili ilişkilerde ve romantik ilişkilerde gereğinden fazla sorumluluk alarak elinden gelenin fazlasını yapmaya çalışır. Sürekli partnerlerinin sorumluluklarını da üstlenirler ve partnerlerine geniş bir konfor alanı sağlarlar. Küçükten büyüğe birçok sorumluluk, tek bir kişinin görevi haline gelir. Başlarda enerji ve istekle birçok şeyden feragat eden fedakar partnerler için bu durum, zamanla yorucu ve yıpratıcı bir hale gelir.

Sevgi ve Emeğinize Yeterli Karşılık Görmüyor musunuz?

İlişkilerde fedakarlık gösteren partnerler her fırsatta partnerlerine olan sevgilerini ve minnettarlığını küçük hediyelerle, jestlerle göstermek isterler. Daima partnerlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için çaba harcar ve bu çaba kendilerini de iyi hissettirir. Ancak bu kişiler, fedakarlık terazisinin bozuk olduğu ilişkilerde karşı taraftan aynı karşılığı bulmada zorlanırlar. Hatta bazı durumlarda partnerleri bu özverili davranışları umursamaz ve ilgilenmezler. Genellikle karşı taraf verilen emeğin ve alınan sorumlulukların bir fedakarlık olduğunu bilmez, daha doğrusu farkına varmaz. Gereğinden fazla fedakarlık yapan partnerler sürekli “veren” ama “alamayan” taraf olduğundan dolayı bir süre sonra mutsuz olmaya başlar.

İçsel Olarak Mutlu musunuz?

Daha önceki yazılarda da sık sık tekrarlandığı gibi, bir kişinin bireysel mutluluğu, ilişkilerin mutluluğundan önce gelir çünkü bir kişi kendi içinde mutluysa, bu durum muhakkak ilişkilerine de yansır. Sürekli fedakarlık yapan kişiler, karşı tarafı yeteri kadar tatmin ve memnun edemediğini hissettikçe daha fazla kendisinden feragat eder ve sürekli başa döner. Süreklilik gösteren fedakârlık ise kişilerde mental ve duygusal yorgunluğa neden olur. Aşırı fedakar kişiler fark edilmedikçe, duyulmadıkça ve görülmedikçe içsel huzuru ve mutluluğu da zarar görür.

Fedakarlığı Tetikleyen Bir Korkunuz Var mı?

Genellikle insanlar kendisinin kim olduğuna odaklanmak yerine, başkaları için “bir şey” olmaya odaklanır. Sevilmeme korkusu, yalnız kalma korkusu ve terk edilme korkusuyla partnerlerini memnun etmek için uğraşırlar. Romantik ilişkilerde fedakar partnerlerin motivasyonunu bu korkular oluşturur. Birçok insan kendi duygularıyla bağlantıya geçmek yerine, karşı tarafın duygularına odaklanmaya çalışır, çünkü başkalarının duygularına odaklanmak daha kolaydır. Ancak sevilmek için ekstra fedakarlık yapmamıza ve bir şeyleri kanıtlamamıza ihtiyacımız yoktur. Korku ya da kaygı nedeniyle değil de gerçekten içimizden geldiği için bazı konularda taviz verilebilir. Fedakarlık genellikle tek taraflıdır ama tavizler eşitleyicidir. Her iki partner de ilişkinin mutlu ve huzurlu ilerlemesi için tavizler vermelidir.

Etiketler:

romantik ilişkiler
ilişkiler
gerçek aşk
ilişki problemleri
sık yaşanılan ilişki sorunları
fedakarlık