• Anasayfa
  • Blog
  • Aynı Anda Birden Fazla Kişiye Aşık Olmak Mümkün Mü?
Romantik İlişkiler

Aynı Anda Birden Fazla Kişiye Aşık Olmak Mümkün Mü?

Psikologca 6 Temmuz 2024
Aynı Anda Birden Fazla Kişiye Aşık Olmak Mümkün Mü?

Bu soruyla birlikte oldukça çarpıcı bir konu da gündeme gelmiş oldu. Aynı anda birden çok kişiye aşık olunabildiğini söyleyenler ve bunun mümkün olmayacağını söyleyenler, çoktan karşı karşıya gelmiş durumda. Gerçekten aynı anda iki kişiye aşık olabilmek mümkün mü? Bu yazımızda bu konu üzerinde duracağız.

"İki kişiye aynı anda aşık olunabilir mi?" diye sorduğumuzda toplumun büyük bir çoğunluğu muhtemelen "hayır" cevabını verecektir. Modern hayatın kadın-erkek ilişkileri, yaşam tarzı, hayata bakış açısı, inanç ve değerler; "hayır" denmesinde en büyük etkenler arasındadır. Ancak sadece "hayır" diyenler değil, "Evet, mümkündür." diyen insanlar ve konuyla ilgili uzmanlar da bulunuyor. Bu durumda karşımıza "evet" diyenlerin tezini destekleyen bir kavram ortaya çıkıyor: Çok aşklılık yani poliamori.

Çok Aşklılık (Poliamori) Nedir?

Tek aşklılık, adından da anlayabileceğimiz gibi tek bir partner ile birlikte olmak ve romantik ilişki kurmaktır. Çok aşklılık ise birden fazla kişiyle açık, samimi ve romantik ilişki yaşamak olarak tanımlanır. Poliamorik bir ilişkide ayırt edici nokta, partnerlerin bu ilişki tarzını bilinçli bir şekilde ve kendi rızasıyla kabul etmiş olmasıdır. Society'nin yaptığı tanıma göre; "Poliamori, her seferinde yalnızca bir kişiyi sevmeyi dikte eden sosyal normları kabul etmek yerine, bir kişinin ne kadar partnerle birlikte olmak istediğini bilinçli olarak seçmeyi vurguluyor."

Poliamori yani çok aşklılık, açık ilişkilerle sık sık karıştırılıyor. Poliamori; partnerler arasında romantik, duygusal ve cinsel yakınlıktır. Açık ilişkiler ise herhangi bir duygusal bağlılık içermeyen, evlilik dışı ilişkiler ve aldatmayla karakterize edilen ilişkilerdir. Çok aşklı ilişkilerde ise partner sayısı ikiden fazla olsa bile, partnerler arasında duygusal ve romantik bir bağ vardır. Zaten bu ilişki türünü bilerek kabul etmiş ve birden fazla partner ile ilişki yaşamaya karar vermişlerdir.

Çok-Aşklı İlişkiler Nasıl Yürür?

İkili romantik ilişkileri yürütmek bile bazen çok zorken, bir ilişkiye ikiden çok partner dahil olunca karışıklıkların çıkması da kaçınılmaz olacaktır. Bazı poliamorik ilişkilerde bu karmaşıklığı önlemek amacıyla hiyerarşik bir yapı kurulur. Yani bu tür ilişkilerde bir kişinin birincil partneri ve ikincil partneri vardır. Birincil partnerler, o kişinin herkes tarafından bilinen sevgilisi, birlikte yaşadığı kişi ya da eşi olabilir. İkincil partnerler ise hiyerarşinin alt kısmında kalan, birinci partnerin rızası dahilinde sürülen ilişkidir. İkincil partnerler, birincil partnerler kadar yakın olmayabilir ve günlük yaşamda pek yer almayabilir. Birincil partnerler toplum ve çevre tarafından tanınan ve kabul görmüş sevgili veya eş olabilirken; ikincil partnerlerle olan ilişkiler daha çok flört şeklindedir.

Poliamorik kişiler üzerine yapılan araştırmalara göre partnerler, en az tek aşklı partnerler kadar mutlu ve tatmin olduklarını dile getiriyor. Çok aşklı ilişkilerin yürütülmesiyle ilgili sorunlar da mevcut. Toplumdaki yerleşik olan tek aşklılık ve toplumsal değerler, bu tür bir ilişkinin saklamasına neden oluyor. Aynı zamanda poliamorik kişilerin çok aşklı bir ilişki yaşamayı kabul edecek birini bulması da oldukça zor oluyor. Ancak poliamorik ilişkilerin yaşanabileceğini iddia edenlerin aksine, bu tür bir ilişkinin gerçek aşkı içermediğini söyleyenler çoğunlukta bulunuyor.

Aşk Mı Sevgi Mi?

İnsanların sadece tek bir kişiye aşık olabileceğini düşünenler ve uzmanlar, aşkın ve yoğun sevginin birbiriyle karıştırıldığını söylüyor. Uzmanlara göre aşk ve sevgi arsındaki en keskin sınır, birden fazla kişiyi sevmekle oluşuyor. Birçok kişiye aynı anda yoğun sevgi bağı ile bağlanmamız mümkün. Anne ve babamızı, kardeşlerimizi aynı anda eşit sevgiyle sevebiliriz. Ancak aşk tekildir, tek bir kişiye aşık olunur. Doğası gereği aynı anda iki kişiye aşık olmak mümkün değildir. Bu görüşü destekleyen uzmanlara göre; aynı anda birden çok kişiye aşık olduğunu düşünenler, birine yoğun bir sevgi beslerken diğer kişiye gerçekten aşık olmuş olabilir. Aşk ve yoğun sevgi arasındaki benzerliklerden dolayı bunun farkına varamayabilir.

Eğer aynı anda iki kişiyi seviyorsanız ikinciyi seçin çünkü eğer gerçekten birinciyi sevseydiniz, ikinci diye bir seçeneğiniz olmazdı." - Johnny Depp

Sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan ve paylaşılan bu söz, hayır diyenlerin çoğunlukta olduğunu destekler nitelikte. Görüldüğü gibi konuyla ilgili görüşlerde bir fikir birliğine varılmış değil. Aynı anda iki kişiyi sevebilir miyiz sorusuna verilen cevaplar ise insanların tercihlerine, içinde bulunduğu kültüre ve yaşam tarzına göre değişebilir.

Aynı Anda Birden Fazla Kişiye Aşık Olmak Mümkün Mü? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Bir insan aynı anda birden fazla kişiye aşık olabilir mi? Sizin başınıza böyle bir durum geldi mi? Aşk üzerine merak ettiklerinizi uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

romantik ilişkiler
ilişki problemleri
POLİAMORİ