Romantik İlişkiler

Kaç Çeşit Romantik İlişki Vardır?

Psikologca 1 Temmuz 2024
Kaç Çeşit Romantik İlişki Vardır?

Aşk, bütün insanlar için biricik ve tektir ve elbette ki her aşk, yaşayan kişi için benzersizdir. Ancak bazı romantik ilişki kalıpları vardır ve ilişkileri nasıl yaşayacağımızı bu ilişki kalıpları belirler.

İlişki kalıpları bağlanma stillerine ,partnerlerin kişiliğine, psikolojik duruma, ilişkilerin dinamiklerine göre şekillenir. İşte bu ilişki kalıpları baz alınarak bazı romantik ilişki türleri belirlenmiştir. Romantik ilişkilerde daha doğru ve kolay iletişim kurmamızı ve sorunlarımızı daha kolay anlayabilmemizi sağlayacak olan ilişki türleri nelerdir?

Bağımlı İlişkiler

Bağımlı ilişkiler, partnerlerden birinin diğerine ya da her iki partnerin birbirine fazlasıyla bağlı olduğu ilişkilerdir. Bu ilişkilerde partnerlerin ruh hali, kim olduğu ve mutluluğu diğer partner tarafından belirlenir. Bağımlı ilişkilerde genellikle baskın olan taraf, diğer kişinin hayatını kontrol eder ve nasıl yaşayacağına dair kararları kendisi verir. Bu tür ilişkilerde partnerlerin ayrılık süreci yüksek ihtimalle sorunlu geçer. Bağımlı ilişkilerde kişiler, partnerleri olmadan kendilerini eksik hisseder. Bağımlı ilişkilerde partnerler birbirlerinin bağımsızlıklarını ve kişisel alanlarını tamamen yok ederek, ilişkilerini boğucu hale getirir.

Bağımsız İlişkiler

İlişkilerde bağımsızlık, aranan özelliklerden birisidir ama denge kurmak da önemli şartlardan biridir. İlişkilerin uzun ömürlü olabilmesi için kurulan duygusal bağ çok önemlidir. Aşırı bağımsızlık, partnerler arasında duygusal bağ kurmayı engelleyebilir. İlişkilerde güven inşa etmek ve uzlaşı sağlayabilmek önemlidir. Hayattaki zorluklarla mücadele ederken partnerine güvenebilmek ve ondan destek alabilmek, sağlıklı bir ilişkinin koşulları arasındadır. Ancak fazlasıyla bağımsız ilişkilerde partnerler arasında beklenen bu destek ve güven ilişkisini oluşturmak zordur. Ayrıca partnerler arasındaki aşırı bağımsızlık, birbirleriyle etkileşim kurmalarını engelleyecek ve birbirlerini anlama ve empati yeteneklerini de köreltecektir.

Hakim ve Boyun Eğici İlişkiler

Bu tür ilişkilerde bir partner, diğer partnerin hayatı ve kararları üzerinde tam kontrol sağlar. "İlişkide/evlilikte benim sözüm geçer." tarzında cümleler kurmak ve bu cümleleri kurmaktan gurur duymak doğru değildir. Partnerlerden birinin, diğeri üzerinde otorite ve hakimiyet kurması sevgi dolu bir ilişki içinde beklenen bir şey değildir. Bir ilişkide eşitlik önemlidir. Aşk ve sevgi içeren ilişkilerden bahsettiğimizde karşı taraftan tam itaat ve boyun eğme beklemek anlamsızdır. Karşı taraf üzerinde tam kontrol sağlama ve otorite kurma isteği, üstünlük kurmak isteyen partnerin özgüven eksiliği ve empati yoksunluğundan kaynaklanır. Bu ilişki türü, sağlıksız ilişkilerinin en önemli örneklerinden birisidir.

Bukalemun İlişkiler

Bukalemun ilişkilerde partnerler, diğer partnerlere uyum sağlamak için ilgi ve beğeni alanlarını değiştirerek partnerinin hobi ve ilgi alanlarına yönelir. Hatta karşı tarafın nefret ettiklerinden bile nefret ederek uyumu zirveye çıkarmaya çalışabilir. Bu tür ilişkilerde amaç, karşı tarafı memnun etmektir. Bukalemun ilişkilerde uyum sağlamak için ilgi alanlarını ve hobilerini değiştiren kişiler zamanla kendisi olmaktan uzaklaşır. Bir noktadan sonra karşı tarafın istek ve hobilerine ilgi duyuyormuş gibi davranmak, bukalemun özelliği taşıyan partner için yorucu ve bıkkınlık verici olabilir.

Açık İlişkiler

Açık ilişkiler, her iki partner de birbirlerinini kısıtlamadan başkaları ile yakınlaşmasına ve flört etmesine izin verdiği, cinsel ve duygusal bir bağ barındıran ilişki türüdür. Partnerlerinin başka insanlarla yakınlaşması bir ayrılık nedeni değildir. Açık ilişkiler rızaya dayalıdır. Her iki partnerin de rızası alınarak üçüncü kişilerle yakınlık kurulur. Genellikle bu tip ilişki yaşayan partnerler, ciddi ilişkiler için hazır değildir.

Uzak Mesafe İlişkileri

Uzak mesafe ilişkileri, birbirinden coğrafi olarak uzakta kalan partnerlerin yürüttüğü romantik ilişkidir. Bu tür ilişkilerde fiziksel uzaklık başlarda sorun olmasa da zamanla büyük bir sorun haline gelebilir. Fiziksel uzaklık, duygusal uzaklığa da neden olabilir ve bu durum ilişkiyi zorlayabilir.

Etiketler:

romantik ilişkiler
ilişkitürleri
bağımlıkişi

Benzer Yazılar