• Anasayfa
  • Blog
  • İlişkiler Üzerine Okumanız Gereken Kişisel Gelişim Kitapları
Romantik İlişkiler

İlişkiler Üzerine Okumanız Gereken Kişisel Gelişim Kitapları

Psikologca 5 Eylül 2024
İlişkiler Üzerine Okumanız Gereken Kişisel Gelişim Kitapları

Kişisel gelişime, sadece iş hayatında ya da genel kültür alanında değil duygusal romantik ilişkilerimizde de ihtiyaç duyarız. İnsanın doğası gereği diğer insanlarla ilişki kurması bir ihtiyaçtır.

Karşılıklı samimi, duygusal ve derin ilişkiler kurmak insanı mutlu eder, güvende hissettirir. Ancak bütün ilişkiler mükemmel değildir. Her duygusal ilişkide inişler ve çıkışlar vardır. İnsanlar ise bu sorunların biricik ve tekil olduğunu, bu sorunların sadece kendi ilişkilerine özgü sorunlar olduğunu düşünebilir. Daha sağlıklı ilişkiler kurmak çaba, şefkat, saygı ve empati gerektirir. Bunlar doğuştan gelen yetenek değildir, öğrenilebilir. Bu yüzden partnerlerin tatmin edici ve uzun ömürlü bir ilişki yaşayabilmeleri için bakış açıların geliştirmeleri gerekir. Daha sağlıklı ilişkiler kurmak ve kendimizi keşfedebilmek için okunması tavsiye edilen birçok kitap vardır.

Bu yazıda ilişkiler üzerine kişisel gelişim kitaplarından bir liste hazırladık.

1-Erkekler Mars'tan Kadınlar Venüs'ten

Amerikalı psikolog ve yazar John Gray tarafından 1999 yılında yayınlanan bu kitap, kadın-erkek ilişkileri üzerine yazılmış ve klasik haline gelmiş kitaplardan birisidir. Bu kitap sadece kadın ve erkek ilişkileri hakkında yorum yapmamış, kadın ve erkek davranışlarının temelindeki farkları açıklamaya çalışmıştır. Kitabın ismi de bu farklara gönderme yapmaktadır. Bu kitapta kadın ve erkeklerin birbirini daha iyi anlaması için arasındaki iletişim sorunlarının çözümüyle ilgili tavsiyeler vermektedir. Karşı cinsi daha iyi anlayabilmek adına bir rehber niteliği taşımaktadır.

2-Evlenmeden Önce

İlişkiler üzerine birçok kitap yayınlamış, konferanslar ve seminerler vermiş, Türkiye’nin en değerli psikologlarından biri olan Doğan Cüceloğlu’nun kaleminden çıkmış bu kitap; evlilik öncesi ve sonrasında her kişinin okuması gereken kitapların başında gelmektedir. Doğan Cüceloğlu bu kitabında evlilik ile ilgili sorunların, idealize ettiğimiz eş profillerinin, içinden çıkılmaz durumların aslında çocukluğumuz ve yetiştiğimiz çevre ile alakalı olduğunu söyler. Sadece evli veya evlilik hazırlığında bulunan kişiler değil evlilikle ilgili soruları ve korkuları olanların, evlenmeyi düşünmeyenlerin, kısacası herkesin sorularına sade bir dille cevap bulacağı kitapların başında gelir.

3-İmkânsız İlişkilerden Mümkün İlişkilere

Psikoterapist Bahar Tezcan bu kitabında ilişki bağımlılığı, ilişki sonrası yas tutma, narsist kişilerle evlilik gibi konuları ele almaktadır. Örnek vakalar üzerinden ilişkilerdeki sorunların çocuklukla ve geçmişle olan neden sonuç ilişkisini açıklamaktadır. Aynı zamanda bu kitap, bizi kendimizle yüzleştirmekte ve ilişkilere olan bakış açımızı değiştirerek adeta bir terapi etkisi yaratmaktadır. İnsanın kendisine ait zararlı ilişki kalıplarını fark etmesini sağlamakta ve daha sağlıklı duygusal ilişkiler kurmak için bireyin kişisel gelişimine katkı sunan önemli kitapların birisidir.

4- İlişkiler- Başlatmak Sürdürmek Bitirmek

Nihan Azizlerli, Miray Şaşıoğl ve, H. Alp Karaosmanoğlu’nun birlikte yazdığı bu kitap, kısa ve öz bilgiler barındırır. İlişkiler hakkında fazla detaya girmeden kısa cevaplar almak isteyenlerin tercih edebileceği bir kişisel gelişim kitabı. Sayfa sayısı kısa olsa da yoğun ve bilgilendirici bir içeriğe sahip. Kitap, ilişkiler hakkında ön yargılarımızı ve düşünce kalıplarımızı nasıl yıkabileceğimizi açıklamaktadır. Bir duygusal ilişkinin evrelerinden de bahsetmiş ve ilişkideki sorunların çözümüne dair tavsiyelerde bulunmuştur.

5- Aşırı Seven Kadınlar

Evlilik ve aile psikolojisi alanında uzman psikolog Robin Norwood tarafından yazılan bu kişisel gelişim kitabı, nedenini bilmeden kendine ve ilişkilerine zarar veren, mutsuz ilişkiler içine hapsolmuş kadınların mutlaka okuması gereken bir kitaptır. Yazarın birçok kadının ilişkilerinde neden sürekli aynı yanlışları yaptığını, neden her seferinde kendisini mutlu hissettirmeyen kişileri tercih ettiğini ve neden bu kişilerde ısrarcı olduğunu çarpıcı bir şekilde açıklamaya çalışmıştır. Bu kitap mutsuz, güvensiz ve sevgisiz ilişkilerle kısır döngü içine giren kadınların çocukluğundan beri geliştirdikleri aşk ve ilişki şemaları üzerine yoğunlaşmakta ve bu şemaları değiştirmek için yardımcı olmaktadır.

İlişkiler Üzerine Okumanız Gereken Kişisel Gelişim Kitapları Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Kişisel gelişim romantik ilişkilerimizde de ihtiyacımız olan bir durumdur. Bazen tamamen arkadaşça yaptığınız bir konuşmanın bile karşı taraf üzerindeki olumsuz etkilerini o an düşünemeyebilirsiniz. Romantik ilişkilerinize dair kendinizi eksik hissettiğiniz konuları uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

mutluilişkiler
kişiselgelişim
ilişkilerüzerine