• Anasayfa
  • Blog
  • İlişkinizde Güven Sorunları Yaşadığınıza Dair İşaretler Nelerdir?
Romantik İlişkiler

İlişkinizde Güven Sorunları Yaşadığınıza Dair İşaretler Nelerdir?

Psikologca 2 Ağustos 2024
İlişkinizde Güven Sorunları Yaşadığınıza Dair İşaretler Nelerdir?

Güven, her ilişkinin temelini oluşturan şeydir ve güvenli ve sağlıklı ilişkiler geliştirmede önemli bir rol oynar. Peki bu güven zedelenirse ve güven sorunları başlarsa bunu nasıl anlarsınız?

Bir çift arasında güven eksikliği olması sorunlara yol açar. Güven sorunları, kesin şeyler ilişkinizden ayrıldığında ve güvensizlik içeri sızarak muhakemenizi etkilediğinde ortaya çıkma eğilimindedir. Güven sorunları, yalnızca eşinizden bir şeyden şüphelenmek anlamına gelmez. Bu aynı zamanda temkinli olduğunuz, yavaşça açıldığınız, kalbinizle konuşmaktan çekindiğiniz ve partnerinize fazla güvenmediğiniz anlamına da gelebilir.

Güvensizlik üzerine yapılan bir araştırma, bir ilişkideki güven sorunlarının nihayetinde kıskançlık, şüphe ve olumsuz eylemler gibi olumsuz davranış kalıplarına yol açacağını ortaya koymuştur. Sizin ve eşinizin güven sorunları olduğunu gösteren işaretler hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

İlişkinizde Güven Sorunları Yaşadığınıza Dair 5 İşaret

Bir kişinin güven sorunları yaşadığını gösteren belirli işaretler veya davranış kalıpları vardır. Bu davranışları zamanında değiştirmek, ilişkiyi kurtarmaya yardımcı olabilir.

Partnerinizi Aşırı Kontrol Etmek

Partneriniz için proaktif olarak veya bilmeden sınırlar mı koyuyorsunuz? Partnerinizin sosyal medya profilini ve telefon görüşmelerini ve mesajlarını kontrol ediyor musunuz? Bu sorulara evet yanıtını veriyorsanız partnerinize yeterince güvenmediğinizin bir işareti olabilir.

En Kötüsünü Beklemek

Partneriniz eve geç geliyor çünkü bitirecek işleri vardı. Ama onlara inanmıyor, ofis dışında bir yerde olduklarını düşünüyor ve davranışlarını sorguluyorsunuz. Veyahut partnerinizin, cep telefonuna her ulaştığında başka bir kişiye mesaj attığını düşünüyorsunuz. Sizden basit bir iyilik istediklerinde, sizi kullandıklarını düşünüyorsunuz. Bu ifadelerle ilişki kurabilirseniz, büyük olasılıkla, ilişkinizde güven eksikliği vardır.

Üzgün ve İzole

Kendinizi partnerinizin yalan söylediğini veya sizden bir şey sakladığını mı düşünüyorsunuz? İlişkinizin çekiciliğini kaybetmesinden mi korkuyorsunuz? Bu tür düşünceler ısrarcıysa, kendinizi üzgün ve depresif hissetmenize neden olabilir. Ayrıca partnerinizle duygularınızı açıp konuşamadığınızda, kendinizi yalnız hissedebilirsiniz . Kendiniz olamamanız ve basit şeylerle bile sevdiklerinize güvenmemeniz, güven eksikliğini gösterir.

İlişki Konusunda Kafanız Mı Karışık?

Şu anda ilişkiniz hakkında ikinci düşünceleriniz var mı? İlişki durumunuzla ilgili belirsizliklerden dolayı her zaman stresli misiniz? Cevabınız evet ise, muhtemelen ilişkide ilerlemek için birbirinize güvenmiyorsunuz ve nerede durduğunuzu ya da hangi yöne gideceğinizi bilmiyorsunuzdur.

Partnerinizi Test Etme

Partnerinizin nerede olduğunu veya her zaman ne yaptığını bilmek ister misiniz? Ara sıra kontrol etmek için onları aramaya veya mesaj atmaya devam ediyor musunuz? Cevabınız evet ise, muhtemelen onların sözlerini dinlemekte zorlanıyorsunuzdur ve onları sürekli kontrol etme dürtüsüne sahipsiniz, çünkü herhangi bir nedenle onlara güvenemezsiniz.

Bir İlişkide Güven Sorunlarının Nedenleri Nelerdir?

Herkesin hikâyesi farklıdır. Ve diğer insanlara daha az güvenmedeki nedenler, insanların sahip oldukları deneyimlere bağlıdır. Burada, bir kişinin bir ilişkide güven sorunları yaşamasının yaygın nedenlerinden bazılarına değinelim:

Geçmişteki Kötü İlişkiler

Her ilişki planlandığı gibi gitmez. Bazıları başarısız olabilir. Siz veya partneriniz yalan söyleyen, aldatan veya taciz eden bir eski sevgiliniz tarafından incittiğiniz zorlu bir geçmişten geçtiyseniz, o zaman mevcut ilişkide belirli güven sorunlarınız olması muhtemeldir. Bunlar, ele alınmadığında, sağlıklı bir ilişkinin keyfini çıkarmanızı engelleyebilir.

Çocukluk Travması

İç karartıcı bir çocukluk, güvensizliğin başka bir nedeni olabilir. Ebeveynlerin kavgasına, fiziksel istismarına tanık olmak, bir ebeveynin öfke sorunları ile uğraşmak, ayrılmış veya boşanmış ebeveynler geçmişte sizi yaralayabilecek ve partnerinize güvenme yeteneğinizi etkileyebilecek bazı şeyler olabilir.

Hâkimiyet

İlişkide kontrolü kaybetme korkusu, bir ilişkide güven sorunlarına yol açabilir. Kontrolü elinizde tutmak ve ilişkinizin dizginlerini elinizde tutmak için, baskın hale gelebilir ve partnerinizi düzenli olarak izleyerek tartışmalara ve tartışmalara yol açabilirsiniz.

İletişim Eksikliği

Birbirinizle konuşmak veya iletişim kurmak için yeterince zaman harcamamak, yanlış anlamalara yol açabilir ve bu da güven sorunlarına yol açabilir. Ayrıca birbirleriyle konuşmamak, mantıksız beklentilere ve hayal kırıklıklarına yol açarak ikisi arasındaki güveni daha da kırabilir.

Sadakatsizlik

Partneriniz sizi daha önce aldattıysa güvenmek zor olabilir, ancak siz onları affedip ilişkinize ikinci bir şans vermeye karar verdiniz. Partnerinizin değişmiş bir kişi olduğuna ve sizi bir daha aldatmayacağına ne kadar inanmaya çalışırsanız çalışın, ona tamamen güvenmekte biraz zorluk çekeceksiniz.

Sebep ne olursa olsun, iyi olan şey, bu sorunların üstesinden gelmenin ve ilişkinizi sağlıklı tutmanın mümkün olmasıdır.

İlişkinizde Güven Sorunları Yaşadığınıza Dair İşaretler Nelerdir? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

İlişkilerde güven; sağlıklı bir ilişkinin temelini oluşturur. Sizin de ilişkinizde güven sorunu varsa tüm merak ettiklerinizi uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz .

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

ilişkidegüven
ilişkiproblemleri
güvensorunu

Benzer Yazılar