Romantik İlişkiler

İlk Görüşte Aşk Gerçekten Var mı?

Psikologca 21 Temmuz 2024
İlk Görüşte Aşk Gerçekten Var mı?

İlk görüşte aşk: Mümkün mü? İnsanlar gerçekten tanışıyorlar ve o an orada ne olması gerektiğini anlıyorlar mı? Yeni kanıtlar şunu gösteriyor: Evet, öyle. Hadi gelin detaylara bakalım.

Fikir harika bir romantizm taşıyor: İki yabancı birbirini "kalabalık bir odanın karşısında" görür, anında bir çekim, elektrik kıvılcımı olur ve aniden eşleşmelerini bulurlar ve asla arkalarına bakmazlar. Flört etmenin çoğu zaman çok fazla çalışma gerektirdiği -hayal kırıklığı, reddedilme ve belirsizlikle gelen - ilk görüşte âşık olmanın güçlü bir çekiciliği vardır.

İnsanlar bunun her zaman olduğunu söylüyor. Kişisel görüşlerle başlarsanız, ilk görüşte aşk gerçek bir anlaşma gibi görünür. Prens Harry'nin, Meghan Markle'ı "ilk tanıştığımızda" kendisi için tek kişi olduğunu bildiğini söyleyerek yaşadığı bildirmişti. Portia de Rossi, eşi Luciana hakkında Matt Damon gibi Ellen DeGeneres hakkında da hemen hemen aynı şeyi söyledi. Elbette ünlülerin bu fenomen üzerinde tekeli yok; bazı kanıtlar, insanların yaklaşık yüzde 60'ının bunu deneyimlediğini göstermektedir. Muhtemelen bunun başlarına geldiğine yemin eden arkadaşlarınız var ya da belki de ilk anda şu anki partnerinizi gördüğünüz anda "biliyordunuz".

 

İlk görüşte aşk: Mümkün mü?

 

Ama gerçekten ilk görüşte aşk var mı?

Bilim insanları nadiren ilk görüşte aşkı deneysel olarak incelediler, ancak Hollanda'dan yapılan yeni araştırmalar bu fenomeni destekleyen kanıtlar sunuyor (Zsok, Haucke, De Wit ve Barelds, 2017). Araştırmacılar, yaklaşık 400 erkek ve kadından, bu kişilerle ilk karşılaştıktan hemen sonra potansiyel romantik partnerlerle ilgili anketleri tamamlamalarını istedi. Bu, "Bu kişiyle ilk görüşte aşk yaşıyorum" cümlesine katıldıklarını belirtmenin yanı sıra, kişiyi fiziksel olarak ne kadar çekici bulduklarını ve ne kadar tutku (cinsel çekim) hissettiklerini bildirmeyi içeriyordu. Veri toplama üç bağlama dağıldı - çevrimiçi; laboratuvarda (potansiyel ortakların resimlerinin gösterildiği yer); ve şahsen (bireylerin birbirlerini yüz yüze gördükleri yer).

 

İlk görüşte gerçek zamanlı bir aşk ölçüsü ile Zsoks ve meslektaşları (2017) tam olarak ne öğrendi? İşte öğrendikleri:

İlk görüşte aşk sadece önyargılı bir anı değildir

İnsanlar gerçekten bir kişiyle karşılaştıkları anda ilk görüşte aşk yaşadıklarını bildiriyorlar. Daha sonra bir ilişki haline gelebilecek güçlü bir başlangıç çekiciliği. İnsanların önyargılı anıları olduğu ve esasen anında birbirlerine düştükleri yanılsamasını yarattıkları gibi zorlayıcı bir karşı argüman, ilk bakışta tüm aşk durumları için uygun bir açıklama değildir.

Güzel insanlarla ilk görüşte aşkı hissetme olasılığınız daha yüksektir

Bu çalışmada, bireyler fiziksel olarak çekici olan kişiler ile ilk görüşte aşk yaşadıklarını bildirme olasılıkları daha yüksekti; aslında, araştırmacıların kullandığı ölçekte çekicilikte daha yüksek bir derecelendirme, başkalarının ilk görüşte elektriksel sevgi hissini bildirme olasılığının yaklaşık dokuz kat daha yüksek olmasına karşılık geldi.

Erkeklerde ilk görüşte aşk kadınlardan daha fazla

Araştırmacılar bunun neden olduğundan emin değiller, ancak daha fazla araştırmayı gerektiriyor. Diğer araştırmaların da gösterdiği gibi, kadınlar bu deneyime daha az meyilli olabilirler mi, çünkü başka araştırmaların da gösterdiği gibi, kiminle çıkabilecekleri konusunda daha seçicidirler? Örneğin, erkekler bu deneyimi birden fazla potansiyel ortakla bildirebilir. Ancak bunun ilişkilere dönüşüp dönüşmediği başka bir sorudur.

İlk görüşte aşk genellikle karşılıklı değildir

İlk görüşte aşk çalışmasında elde edilen raporlarının karşılaştırması, bunun tipik olarak tek taraflı bir fenomen olduğunu gösterdi; bu, paylaşılan anlık sevginin çok yaygın olmadığını gösterir. Ancak araştırmacılar, bir partnerin yoğun ilk deneyiminin diğer kişinin hatırlamasını şekillendirmeye yardımcı olabileceğinden ve onu ilk görüşte aşkı deneyimlediği inancına doğru kaydırabileceğinden şüpheleniyorlar.

İlk Görüşte Aşk Gerçekten Var mı? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

İlk görüşte Aşk gerçekten mümkün mü? Sizin de aşka dair merak ettikleriniz varsa uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

romantik ilişkiler
gerçek aşk
ilkgörüşteaşk

Benzer Yazılar