Romantik İlişkiler

Love Bombing (Aşk Bombardımanı) Nedir?

Psikologca 21 Haziran 2024
Love Bombing (Aşk Bombardımanı) Nedir?

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ve insanlar arasında merak konusu olan ‘‘ Love Bombing’’ kavramı yani ‘‘ Aşırı Aşk’’ , ‘‘Aşk Bombardımanı’’. Aslında bir çeşit duygusal manipülasyon yöntemi olan Love Bombing ; partnere karşı aşırı ilgili, sevgi dolu, düşünceli olma, abartılı hediyeler verme ve aşırı değerli hissettirme davranışlarıdır. Peki öyleyse bir ilişki içerisinde gerçek bir aşk mı yaşıyoruz yoksa love bombing'e mi maruz kalıyoruz nasıl anlarız ? 

Aşk bombacısı ; ilişkinin en başından gösterdiği aşırı ilgili davranışlar, söylediği güzel sözler ve aldığı pahalı hediyelerle partnerine kendisini adeta bir masalın içindeymiş gibi hissettirir. Partnerine hayatının aşkını bulduğunu düşündüren bu davranışlarıyla partnerinin gözünü boyar. Ve siz farkına bile varmadan üzerinizdeki duygusal manipülasyonun temellerini çoktan atmıştır.

Başlangıçta kendinizi güvende hissedersiniz. Ayaklarınız yerden kesilir, özgüveniniz artar, kendinizi önemli ve arzu edilen olarak hissedersiniz. Aslında Aşk Bombacısının asıl amacı aşkı aramak değil, başka biri üzerinde kontrol sahibi olmaktır. Zamanla bu abartılı hediyeleri, sevgi dolu düşünceli sözleriyle sizi manipüle ederek, ona karşı borçlu ve bağımlı hissetmenizi sağlamaya çalışır.

Love Bombing (Aşk Bombardımanı) Nasıl Anlaşılır?

Love Bombing ; Bir kişinin sizi manipüle ederek, sizinle bir ilişki başlatma çabasıdır. Bu manipülasyonlar birden fazla şekillere bürünebilir.

  • Size karşı aşırı iltifat ve övgülerde bulunabilir.
  • Size olan duygularını aşırılaştırır.
  • Size abartılı ve pahalı hediyelere boğabilir.
  • Sizinle geleceğinize yönelik ilişkinin çok başında bile yoğun konuşmalar yapabilir. 

Genellikle aşk bombacısı; kaygılı, güvensiz bağlanma stiline sahip veya narsistik kişilik bozukluğu olan bireylerde görülür. Bu durumu ; ebeveynlerinden , geçmişteki ilişkilerinden veya çözülemeyen çocukluk travmalarından öğrenmişlerdir.

Love bombing içinden çıkılması zor ve karmaşık bir durumdur. Çünkü birinin ne kadar gerçek olduğunu anlamak oldukça zordur.

3 Aşamada Love Bombing

İdealleştirme Aşaması: Bu aşama bombacının sizi aşırı sevgi ve şefkat bombardımanına tutarak, sizi içine çektiği, gardınızın düşmesini sağladığı aşamadır. Gerçek olamayacak kadar iyi, aşık ve ayaklarınızı yerden kesecek kadar güzeldir.

Devalüasyon Aşaması: Ne zaman ki gardınız düşer, yelkenleri suya indirip, rahat hissetmeye başlarsınız işte o zaman kırmızı bayraklar karada görünmeye başlar. Bombacı çeşitli şekillerle üzerinizde kontrol sağlamaya çalışır. Zamanınızı ister, ilginizi ister, o olmadan plan yapmanızı istemez. Ailenizle ve arkadaşlarınızla olan iletişiminizi kısıtlayabilir, üstelik bu davranışların olağan olduğunu düşünmenizi sağlar.

Kaçış Aşaması: Bu davranışlarıyla ilgili olarak bombacıyla konuşulmaya çalışıldığında, iş birliğini uzlaşmayı reddeder ve ilişkiyi terk ederek sorumluluktan kaçabilir. Bu durum size kendinizi iyi hissettirmez, kafanızı karıştırır. Yönünüzü şaşırabilir ve bir şeyleri düzeltemediğiniz hissine kapılmanıza neden olabilir. Böyle bir ilişki bittiğinde karışık duygular hissetmeniz çok normal; hem sevgi hem öfke , hem bağımlılık hem kopukluk. Çoğunlukla geri gelmek ve ilişkiyi yeniden başlatmak isteyerek sizin kafanızı yeniden karıştırabilirler . 

Love Bombingin (Aşk bombardımanının) Sevgi Dolu Bir İlişkiden Farkı Nedir?

İlişkiniz gerçek mi? Yoksa sadece bir bombardıman mı?

Bunu anlamanın en iyi yolu; sizin sınırlarınızı aşıp aşmadıklarını anlamaktır. Bunun için ; onunla nasıl hissettiğinize dair ve sınırlarınızın ne olduğu konusunda açık bir konuşma yaparak tepkilerini görün. Sizi rahatsız eden bir durumu dikkate alıyor ve ileriye yönelik olarak davranışlarını değiştiriyorsa , size saygı duyuyor ve ilişkinizi önemsiyor demektir. Ancak bunları önemsemiyor, kavgacı bir tutumla yaklaşıyor ve sınırlarınıza saygısızlık ediyorsa bunlar tehlike işaretleridir.

Love Bombing (Aşk Bombardımanı)'in 7 İşareti

Aşk bombalama döngüsünün içinde bunu fark etmek zor olabilir. Ancak nereye bakacağınızı bilirseniz işaretleri görebilirsiniz.

1-Size Abartılı Ve Pahalı Hediyeler Verirler

Aşk bombacısı ; sevgisinin göstergesi olarak size pahalı ve abartılı hediyeler alır. Hediye vermek ve almak elbette bir ilişki içerisinde partnerlerin birbirlerine karşı değer verdiğini gösteren bir işaret olsa da, Bu hediyeleri istemediğinizde yine de size vermeye devam ederse bu aşk bombardımanına uğradığınızın işaretidir.

2- Çok Hızlı Bir Şekilde Yakınlık Ve Bağlılık Duygusu Oluştururlar

Size çok erken gelse bile sizi ailesiyle, yakın arkadaşlarıyla tanıştırabilirler. İlişkinin en başında bağlılık fikirleri ve evlilik düşünceleri vardır. Sizi '' doğru kişi '', ''gerçek aşk '' , ''ruh eşi'' gibi kavramlarla nitelendirerek , bir ilişkide olması gereken asıl kilometre taşlarını atlarlar.

3- Her Zaman Ulaşabilir Olurlar Ve Sizin İlginizi Beklerler

Bombalamayı seven kişi, zaman enerji ve özveri açısından size daha fazla bağımlı gibi görünür. Zamanla ilişkiniz ilerledikçe size kızarak size arkadaşlarınızdan ve aile üyelerinizden kıskanmaya başlayarak , onunla daha fazla zaman geçirmenizi isterler. Bu gerçekleştiği zamanda size kendisi ile ; değer verdiğiniz diğer insanlar, işiniz ve hobileriniz arasında bir seçim yapmaya zorlarlar. Böylece sizin zamanınızı kontrol etmeye başlarlar ve yalnızca ona güvenmenizi isterler.

4- 'Hayır'ı Cevap Olarak Kabul Edemezler

Hayır her zaman tek bir anlama çıkar; ''hayır''. Ancak aşk bombacısına hayır dediğinizde sizi hatalı olduğunuza inandırmaya çalışır. Davranışlarının uygun olmadığını kabul etmeyerek sizinle tartışmaya gider.

5- Yalnız Olduğunuzda Sizi Daha Çok Severler

Bombalayıcı, sizi ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzaklaştırır. O olmadan belli aktiviteleri yapmanızı, belirli yerlere gitmenizi, başka insanlarla vakit geçirmenizi istemezler. O olmadan bir şey yapmaya çalıştığınızda; karamsar, öfkeli yada üzgün olabilirler. Partneriniz sizi rahat olmadığınız bir şeyi yapmaya zorlamaya çalışıyorsa ve kendinizi güvensiz hissediyorsanız bu duygusal istismardır.

6-Size Olan Sevgilerini Gereğinden Fazla İfade Ederler

Aşk bombalaması her zaman büyük ve abartılı hediye verme gösterilerini içermez. Bazen günlük konuşmalarda daha incelikli bir şekilde gerçekleşebilir. Bombaları seven kişi, onlar ortalıkta olmadığında ne yaptığınızı sık sık kontrol edebilirler. Sizin bu ilişkiye dair ne hissettiğinizi merak ederler. İlişkinizi herkes tarafından kabul edilebilir kılmak için sosyal medya hesaplarında ilişkinize yönelik sık ve abartılı paylaşımlar yapabilirler. 

7-Bunalmış, Huzursuz Veya Dengesiz Hissedersiniz

İlişkilerde her zaman partnerimizle aynı hislerde aynı fikirlerde olmayabiliriz, bu normaldir. Hepimizin sevme şekli , alışma süresi ve hızı farklıdır. Sevgi hepimizde farklı aşamalardan geçer. Size doğru gelen şey bir başkası için doğru olmayabilir. Ancak ilişkinizde kendinizi huzursuz , dengesiz ve bunalmış hissediyorsanız , bunları partnerinize söylediğinizde karşılık alamıyorsanız veya olumlu tepkiler vermiyorsa bu durum sorunların yaklaştığının işaretidir. 

Love Bombing (Aşk bombardımanı) den Nasıl Kurtulurum?

Gerçek bir ilişkiden çok Love Bombing temelinde kurulmuş bir ilişki ayakta kalabilir mi ? Kalmalı mı ? Devam etmeli misiniz? Aslında bu sorunun cevabı hem aşk bombacısına hem de bombalanan kişiye bağlı. Ancak büyük ölçüde aşk bombacısına bağlıdır. Peki neler yapmalıyız ?

  • Öncelikle bu durumun size nasıl hissettirdiğini düşünün.
  • Aşk bombacısından uzaklaşın.
  • Kendi sınırlarınızı yeniden gözden geçirin.
  • Hangi davranışların kabul edilebilir olduğunu yeniden düşünün.
  • Tüm bu hissettiklerinizi, sınırlarınızı, kabul edilebilir davranışlarınızı partnerinizle konuşun .
  • Partneriniz bu konuşmadan sonra uyum göstermek yerine daha da kötüye gidiyorsa ilişkiyi güvenle bitirmeyi düşünün.
  • Davranışlarını değiştiremeyeceğinizin farkına varmak önemlidir.
  • Kendinizi suçlamayın; ailenizden sevdiklerinizden veya profesyonel kişilerden destek alın .
  • Depresyon, öfke , üzüntü , kafa karışıklığı , kuvvetle muhtemel hissedeceğiniz duygu seli olduğundan bir terapistle görüşmek bu ağı çözmek için size yardımcı olacaktır.
  • Bu kişiye aşık olduğunuz için utanıp kendinizi kötü hissedebilirsiniz ancak bilmelisiniz ki bu sizin hatanız değil.

Love bombing kafa karıştırıcı ve tartışmalı bir konu olsa da hafife alınmamalıdır. Çoğu kez bu ilişki bittikten sonra diğer flörtlerinize güvenmeniz oldukça zor olacaktır. Fakat hayat devam ediyor yaşadığınız bu deneyim konusunda kendinize karşı açık ve dürüst olun. En baştan sınırlarınızı belirleyin. Unutmayalım ki ilişkiler birer yolculuktur, yolculuğun sınırlarını belirleyende bizleriz. Bu yüzden her zaman kendimize ve partnerimize karşı açık olmak iyi bir fikirdir.

Etiketler:

gerçek aşk
duygusal istismar
lovebombing
aşkbombardımanı
aşkbombacısı
aşırıaşk

Benzer Yazılar