Psikoloji

Özgüveninizi Nasıl Artırabilirsiniz?

Psikologca 14 Eylül 2024
Özgüveninizi  Nasıl Artırabilirsiniz?

Özgüven sahibi olmak birçok konuda hayati önem taşır. Özellikle ilişki hayatınızdaki önemi çoktur. Ne yazık ki özgüven sahibi olmak tek gecede oluşan bir durum değildir. Belki hayatınızda yüksek özgüvenlikarizmatik olduğunu gözlemlediğiniz insanlar vardır. Fakat bilmelisiniz ki neredeyse herkesin şüphelerinin altından kalkmak ve kişisel korkularından arınmak için çabalarlar. Ve eğer siz de özgüven sıkıntısı çekiyorsanız işte size özgüveninizi arttırmak ve bununla birlikte sizin için özel biriyle tanışma ihtimalinizi arttıracak beş anahtar ipucu.

Olumluya Odaklanın

İnsanların hayatlarında pozitiften çok negatife odaklandıkları sık rastlanan bir durumdur. Örneğin ailemiz, arkadaşlarımız, sağlığımızın yerinde olmasına odaklanmak yerine genellikle hatalarımıza ve kusurlarımıza (kabarık saçımız, yaşadığımız küçük ev, hali hazırda bir ilişki içinde olmamamız gibi) odaklanmaya meyilliyizdir.

Ancak eğer özgüveninizi yükseltmek istiyorsanız şimdi tam odağınızı pozitif olan olaylara yöneltmenin ve elinizdekilere şükretmenin tam zamanı! Düşünce yapınızı değiştirmeyi başardığınız an bu sizin davranış biçiminizi de daha iyiye doğru şekillendirecektir. Bardağın boş tarafını gören huysuz teyze olmaktansa bu yeni bardağın dolu tarafını gören yaklaşımınız size yaklaşmak isteyen insanları daha çok etkileyecektir. Kendinize inanırsanız, başkaları da bu pozitifliğinizden ve enerjinizden faydalanmak isteyecektir.

Sosyal Medyaya Biraz Ara Verin

Sosyal medya arkadaş ortamınıza renk katmaya ve çevrenizi geliştirmeye katkı sağlarken bir yandan da özgüveninizi düşürebilir. Tanıdığınız insanların Ege sahillerinde yaptığı pahalı tatilleri, evlilik fotoğraflarını, hatta yedikleri pahalı yemekleri görebilirsiniz ve bu da sizi farkında olmadan kıskançlığa, utangaçlığa, kendinize üzülmenize sebep olabilir çünkü o aktivitelerden mahrum kalmış olabilirsiniz.

Fakat sosyal medyadan biraz uzak kalmakla başkalarının canınızı sıkan ve özgüveninizi düşüren hikaye ve postlarına bakmaktansa kendi hayatınızı geliştirebilirsiniz. Sosyal medya mantığı başkalarının hayatını takip etmek demekse neden biraz onları izlemektense kendi hayatınıza odaklanmıyorsunuz?

Tutkularınızın Peşinden Koşun

Özgüven geliştirme çabası direk olarak kişinin kendisiyle olan iletişimini güçlendirmesiyle alakalıdır. Bu nedenle sizi mutlu edecek aktivitelere yönelmek işlevseldir. Örneğin eğer şarkı söylemeyi seviyorsanız, şan kursuna yazılabilirsiniz. Bu gibi davranışlar özgüveninizi arttıracaktır çünkü sizi eğlendiren, bir şeyler öğreten ve kişiliğinizi geliştiren aktivitelerdir.

Tutkuyla bağlandığınız işlere öncelik vermeniz kendinize öncelik vermenizdir ve buna değdiğinize inandığınızı gösterir. Kendinize gerçekten sevdiğiniz uğraşları yapma şansını vermeniz kendinizin ne kadar harika ve özel olduğunuzun farkına varmanızı sağlayacaktır.

Güvenli Alanınızdan Çıkın

''Gerçekleştirene kadar taklit et'' deyimini belki duymuşsunuzdur ve bu deyim özgüven geliştirme söz konusu olduğunda oldukça doğrudur. Yavaş yavaş kendi güvenli alanınızdan çıkmanız size göz korkutucu ya da cesaret kırıcı durumlarla başa çıkmanızda güçlendirici olacaktır. Mesela birine randevu teklif etmekten çekiniyorsanız, neden ufak bir konuşma başlatıp da üzerinizdeki karşınızdakine direk randevu teklif etme

gerginliğini atmıyorsunuz? Birileriyle bu şekilde konuşma başlatma durumuna alışırsanız ve bunu ilk elden deneyimlerseniz bir dahaki sefere çok daha kolay birine randevu teklif edebilirsiniz. 

Özgüven geliştirmek pratik gerektirir, korkularınıza karşı küçük adımlar atmanız, özgüveninizi geliştirmek için yollar geliştirmeniz demektir.

Özşefkat Geliştirin

Kendi üzerinize çok mu gidiyorsunuz? Özgüven problemi yaşayan birçok insanda ortak özellik en büyük eleştirmenlerinin kendileri olmasıdır. Örneğin arkadaş ortamınızdaki tek sevgilisi olmayan insansanız muhtemelen sizde bir sorun olduğunu, bir daha başkasıyla asla tanışamayacağınızı ve sonsuza kadar yalnız kalmakla lanetlendiğinizi düşünebilirsiniz. Ancak bunların hiçbiri doğru değildir. Fakat iç benliğiniz bu düşünceleri durmadan tekrarlar ve düşünceleriniz sürekli pekişir. Ve bu negatif duygularla bir randevuya çıktığınızda kendini gerçekleştiren kehanetle yüzleşmek zorunda kalabilirsiniz. 

Özgüven geliştirmek içinizdeki o acımasız eleştirmeni bir bakım verene dönüştürmektir. Kendi üzerinize çok gittiğinizi düşünüyorsanız faydalı bir şeyler yapma üzerine odak değiştirmelisiniz. Spadan bir gün almak, gönüllü organizasyonlara katılmak, evinizi tekrar dekore etmek bunlara örnek olabilir. Kendi içinizdeki eleştirmeni değiştirdiğinizde bu durum pozitifliğe yol açacaktır ve bu pozitiflik de sonuç olarak özgüveninizi geliştirecektir.

Özgüveninizi Nasıl Artırabilirsiniz? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Özgüven eksikliğini bir çoğumuz yaşarız, kimileri için bu durumu fark edip aşmak kolay olurken, bazılarımız için durum işin içinden çıkılmaz bir hal almış olabilir. Özgüven eksikliğiniz ve nedenlerine yönelik aklınıza takılan sorularınızı uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

özgüven
Özgüven Problemleri
özgüvenliol