Psikoloji

Özsaygınızı Arttıracak 5 İpucu

Psikologca 12 Ekim 2024
Özsaygınızı Arttıracak 5 İpucu

Öz Saygı varlığımızın her yönünü etkileme gücüne sahiptir. Öz saygımız iyi olduğunda bize aklımıza gelebilecek her şeyi yapma gücü, inancı, inancı ve motivasyonu verir; hayat olumlu, keyifli ve başarılıdır. Düşük olduğunda düşüncelerimizi, duygularımızı, kararlarımızı, bakış açılarımızı ve nihayetinde yaşam deneyimlerimizi olumsuz etkileme gücüne sahiptir. Peki ya öz saygımızın temelleri nasıl atılı ve biz bunu nasıl güçlendiririz diye merak ediyorsanız yazı dizimizin tamamını okuyun.

İnsanlar olarak çevremizin ürünleriyiz; kendimiz hakkında nasıl hissettiğimiz deneyimlerimiz ve çevremizdekilerin etkileriyle geliştirilmiştir. Özellikle, büyüme çağımızdaki deneyimlerimiz öz saygımızın nasıl şekilleneceği üzerinde en fazla etkiye sahiptir.

Kendinizi bir bina olarak düşünün ve öz saygınızı bu binanın temelleri olarak düşünün; güçlü, sağlam bir yapı oluşturmak için önce sağlam ve istikrarlı temeller atmalısınız. Öz saygımız çocukken  inşa edilir. Deneyimlerimizi işleyebilmek için duygusal zeka, öz farkındalık ve iç görüden yoksun olduğumuzdan, içimizde güçlü temellerin atılmasını sağlamak ebeveynlerimizin ve diğer aile büyüklerinin sorumluluğundadır.

Güçlü temeller geliştirmek için; bir çocuk olarak bazı temel ihtiyaçlarınızın karşılanması gerekir. Bunlara koşulsuz sevgi, destek, beslenme, empati, teşvik, onay ve kabul dahildir. Bunları aldığımızda, öz saygımızın temelleri güçlü ve güvenli hale gelir ve büyüdükçe kendimiz binayı inşa etmeye başladığımızda, bu sağlam temellerin üzerine koyduğumuz her şeyin hayatın ona atabileceği her türlü baskıya veya strese dayanabileceğinden emin olabiliriz.

Ancak bu temel ihtiyaçları almazsak, temellerimiz ve öz saygımız güvensiz ve istikrarsız olur. Ve sonuç olarak, bu temeller üzerine inşa etmeye çalıştığımız her şey en ufak bir baskı ve streste çöker. Yetişkinler olarak, öz saygımız sorumluluğumuz haline gelir çünkü artık çocukken sahip olmadığımız deneyimlerimizi işlemek için gereken deneyime ve bilgiye sahibiz. Bu nedenle, öz saygımız istikrarlı veya güvenli değilse, hayatımızda mutluluk ve başarı elde etmek için ihtiyaç duyduğumuz istikrarı ve gücü elde etmek için temellerimizi yeniden atma görevimiz vardır.

Özsaygınızın Artmasını Sağlayacak 5 ipucu

Her zaman kendi kendinize konuşurken olumlu olun 

Kendimize söylediğimiz sözler gerçekliğimiz haline gelir. Kendimize konuşmamız olumsuz olduğunda, kendimize aptal olduğumuzu, mutlu olmayı hak etmediğimizi veya hayatımızda iyi hiçbir şeye layık olmadığımızı söylediğimizde, kendimize dair algımızı zedeliyoruz ve bu da daha sonra mutlu ve başarılı olma umudumuzu mahvetme potansiyeline sahiptir.

Sağlıklı bir öz saygı, kendimize cesaret, koşulsuz sevgi, şefkat, empati ve kabul verebildiğimizde yaratılır. Bunu kendimize söylediğimiz kelimelerle yaparız. Kendimize hayatın sunabileceği en iyi şeyleri hak eden iyi insanlar olduğumuzu ve istediğimiz her şeyi başaracak beceri ve yeteneklere sahip olduğumuz için mutlu ve başarılı olacağımızı söylediğimizde, kendimize istediğimiz hayatları hak eden güçlü, kendine güvenen insanlar olduğumuzu pekiştiriyoruz.

Bu yüzden kendi kendimize konuşmamızın ne kadar güçlü olabileceğini unutmayın; sadece öz saygımızı şekillendirmekle kalmaz, aynı zamanda gelecekte başarılı mı yoksa mutsuz mu olacağımızı belirleme gücüne de sahiptir. Düşüncelerinizi akıllıca seçin.

Kendinizi bir öncelik haline getirin

İhtiyaçlarımızı ve mutluluğumuzu önceliklendirdiğimizde, kendimize önemli ve zaman ve enerji harcamaya değer olduğumuz mesajını gönderiyoruz; bu da öz saygımızı artırmanın en güçlü yollarından biridir. Ancak birçok insan kendilerine öncelik verme kavramıyla mücadele ediyor çünkü bunu yaparlarsa bencil olduklarını ve etraflarındaki insanları ihmal ettiklerini düşünüyorlar. Ancak bu gerçeklerden çok uzak.

Eğer daha önce bir uçağa bindiyseniz, uçuş görevlilerinin uçak kalkmadan önce yaptığı güvenlik gösterisini düşünmenizi istiyorum. Verdikleri temel talimatlardan biri, uçakta bir acil durum olması ve oksijen maskelerinin düşmesi durumunda, başkalarına yardım etmeden önce kendi maskelerimizi taktığımızdan emin olmamız gerektiğidir. Bu, kendi hayatlarımızda kendimize düzgün bir şekilde baktığımızdan emin olmamızın önemini mükemmel bir şekilde yansıtır. Çünkü bunu yapmazsak ve kendi sağlığımıza ve mutluluğumuza öncelik vermezsek, etrafımızdakilere pek faydamız olmaz; aslında onlara en iyimizi veremeyiz.

Gerçekte, mutluluğumuzu ve başarımızı önceliklendirmek güçlü bir öz saygıya katkıda bulunur ve bu da çevremizdekiler üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu yüzden sevdiğiniz, keyif aldığınız ve sizi mutlu eden şeyleri yapmak için zaman ayırın çünkü mutluysanız, o mutluluğu başkalarına da yansıtırsınız.

Kendinize iyi davranın

Düşük öz saygıya sahip kişiler genellikle başkalarına kendilerine davrandıklarından çok daha iyi davranırken, yüksek öz saygıya sahip kişiler kendilerine iyi davranmanın değerini ve önemini fark etmişlerdir. Kendimize iyi davrandığımızda, hayatımızda mutluluğu, keyfi ve saygıyı hak ettiğimizi kabul ediyoruz. Ve bilinçli olarak kendimize yalnızca olumlu şekilde davrandığımızdan emin olursak, etrafımızdakilerden daha azını kabul etmemize izin vermeyiz.

Hedefler belirleyin

Hedef belirleme, sağlıklı bir öz saygı geliştirmek ve sürdürmek için olmazsa olmazdır. Hedefler belirleyerek hayal kurabilir, plan yapabilir ve başarabiliriz; hayatımıza bir amaç, anlam ve yön verir, her gün kalkmak için bir neden verir. Listemizden bir hedefi her işaretlediğimizde, özgüvenimiz artar, gurur duyarız ve kendimize ne kadar yetenekli ve başarılı olduğumuzu kanıtlarız.

Hedeflerinizin olumlu bir öz saygıyı güçlendirmeye devam etmesini sağlamak için şunları unutmayın: AKILLI hedefler etkili hedeflerdir - Belirli, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, Gerçekçi, Zamanla sınırlı. Ve asla pes etmemeyi unutmayın.

Arkadaşlarınızı akıllıca seçin

Etrafımızdaki insanların ne söylediği ve ne yaptığı üzerinde kontrolümüz olmasa da, bu insanları hayatımıza alıp almama konusunda kontrolümüz var. Bazı insanlar yanlarında toksik enerji ve olumsuzluk getirirler ve eğer çok fazla zamanımızı eğlendirmeye harcarsak, bu durum öz algımız ve öz saygımız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Öte yandan, bazı insanlar bol miktarda pozitiflik ve motivasyon yansıtırlar ve bu da kendi hayatlarımızda mutluluk ve başarıya ulaşmaya devam etmemiz için bize ilham verebilir. Bu yüzden hayatınıza aldığınız insanları her zaman bilinçli bir şekilde seçmeyi unutmayın; seçici olmak fazlasıyla normaldir.

Bu yüzden her şeyden önce, sağlıklı bir öz saygıya ulaşmak için gereken güçlü temelleri atmaya zamanınızı ve enerjinizi yatırmayı unutmayın. Çünkü bu, hak ettiğinize inandığınız tüm başarı ve mutluluğu elde etmenizi sağlayacaktır.

Özsaygınızı Arttıracak 5 İpucu Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Hepimiz aslında kendi çevremizle bir bütün oluruz. Ailemiz, arkadaşlarımız, iş ortamımız...Öz saygımızın oluşmasında hepsi etken olsa da en çok çocuklukta inşa ederiz öz saygımızı...Peki ya siz kendi öz saygınız için neler yapıyor ve en çok hangi konuda zorlanıyorsunuz? Uzman psikologlarımıza bu konuda sorular sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

özsaygı
kendinisevmek
olumlamak