• Anasayfa
  • Blog
  • Partneriniz Narsist Eğilimler Sergiliyorsa Ne Yapmanız Gerekir?
Romantik İlişkiler

Partneriniz Narsist Eğilimler Sergiliyorsa Ne Yapmanız Gerekir?

Psikologca 3 Eylül 2024
Partneriniz Narsist Eğilimler Sergiliyorsa  Ne Yapmanız Gerekir?

Kısa bir süre için heyecanlanıp kendinizi özel veya önemli hissedebilirsiniz. Günler geçtikçe, partnerinizin kontrolcü ve manipülatif olduğunu çok geçmeden anlarsınız. Bununla özdeşleşirseniz, muhtemelen bir narsistle çıkıyorsunuzdur. Bir narsiste âşık olmak kolaydır, lakin böyle bir kişiyle uzun vadeli güçlü bir ilişki kurma sorunu imkânsız olabilir. 

Narsistler, Narsisistik Kişilik Bozukluğu (NPD) olan kişilerdir. Çalışmalar, NPD'li kişilerin genellikle etrafındakilerden üstün olduklarını düşündüklerini göstermiştir. İnsanların hayranlığını ve ilgisini hak ettiklerini düşünürler ve aynı şeyi almadıklarında kırılırlar. Bu insanlar başkalarına karşı empatiden yoksundur ve istediklerini elde etmek için insanları kullanırlar.

Narsist Bir İlişki İçinde Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Örneğin, başlangıçta sevildiğinizi hissettirir. Bu kişiyle tanıştığınızda, sizi büyük olasılıkla büyük bir ilgi ve sevgi ile yıkarlar. Narsistlere "aşk bombaları" da denir, sizi iltifatlara ve armağanlara boğar. Size olan sevgilerini neredeyse hiçbir zaman ifade etmezler. Birkaç gün veya hafta içinde, onlar için mükemmel bir eş olduğunuza ve birlikte olmaya niyetlendiğinize sizi ikna edeceklerdir. Unutmayın, ilişkiniz çok hızlı gelişirse şüpheli olabilir.

Diğer bir örnek ise, sadece kendilerinden bahsederler. Narsistlerin en büyük işareti sadece kendileri hakkında konuşmalarıdır. Kendilerine dair iyi bir imaj oluşturmak için küçük başarıları ve başarıları hakkında çok fazla konuşmayı severler. Kendileriyle doludurlar ve söyleyeceklerinize neredeyse hiç dikkat etmezler ve sizi tanımakla ilgilenmezler.

Partneriniz Narsist Eğilimler Sergilerse Ne Yapmalısınız?

Partneriniz yukarıdaki bahsedilenlerin bir kısmını veya tamamını sergiliyorsa, partnerinizin narsist olma ihtimali yüksektir. Partneriniz her zaman sizi eleştiriyorsa, sizi yersiz eleştiriyorsa ve size alaycı davranıyorsa, o zaman böyle bir ilişkiyi bitirmek en iyisidir.

Sevginiz ve sadakatinizle partnerinizi değiştirmeyi umarak bu durumu romantikleştirebilirsiniz, ancak böyle bir kişiyi değiştirmenin çok zor olduğunu unutmayın. İdeal partner tanımlarına uyum sağlamakta kendinizi kaybedeceksiniz ve çabalarınızı asla takdir etmeyecekler.

Zihinsel ve fiziksel sağlığınızı korumak için bu tür insanlardan uzak durmanız en iyisidir. İşte narsist bir partnerle uğraştıktan sonra başa çıkabileceğiniz bazı yollar:

• Ayrılık: Zor olabilir, özellikle de potansiyelinizin dışında olduklarını ve sizin yerinize yerleştiklerini düşünüyorsanız. Ama unutmayın, sizi hiçbir şekilde desteklemeyecekler ve daha iyisini hak ediyorsunuz. Ne kadar zor görünürse görünsün, narsistten kopmaya çalışın.

• Partnerinizi terapi aramaya teşvik edin: Narsist partneriniz bu kadar kolay gitmenize izin vermeyebilir. Onlardan ayrılamazsanız, yollarını düzeltmek için tedavi aramalarını isteyin. Kabul ederler ve önemli davranış değişiklikleri yaparlarsa, o zaman belki ilişkiye bir şans verebilirsiniz. Durum böyle değilse, toksik ilişkiye devam etmenin bir anlamı yoktur.

• Arkadaşlarınızı veya ailenizi arayın: Bir narsistle bir ilişkiyi sürdürmek zihinsel sağlığınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Sizi seven ve sizi mutlu eden insanlarla iletişime geçin, iyileşmek için kendinize biraz zaman verin.

 Partneriniz için her temas tarzını engelleyin: Narsist partneriniz, ayrılıktan sonra hayatınıza yeniden girmeye çalışabilir. Bu nedenle, onları sosyal medya hesaplarınızdan ve sizinle iletişim kurabilecekleri diğer yollardan engellemelisiniz.

• Terapiye gidin: İlişkinin özgüveninize zarar verdiğini düşünüyorsanız, profesyonel yardım isteyebilirsiniz. İyi bir doktor, güveninizi yeniden kazanmanıza ve eski halinizi geri kazanmanıza yardımcı olabilir.

Sevildiğinizi veya değer verilmediğinizi hissetmediğiniz bir ilişki içindeyseniz, bu ilişkinin size göre olmadığı anlamına gelir. İşlerin nasıl olduğunu değiştirmek için çaba gösterebilirsiniz, ancak o zaman bile hiçbir şey değişmezse, mümkün olan en kısa sürede oradan çıkmalısınız.

Daima bir ilişkinin sizi daha iyi bir insan olarak desteklemesi gerektiğini, lakin sizi çekingen bir insan yapmaması gerektiğini unutmayın. Partnerinizin sizi küçümsediğini veya duygularınızı görmezden geldiğini hissettiğinizde, valizinizi toplamalı ve kişiyi geride bırakmalısınız.

Partneriniz Narsist Eğilimler Sergiliyorsa Ne Yapmanız Gerekir? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Kendinizi özel ve değerli hissettiğiniz, aşktan başınızın döndüğü günler geride mi kaldı ? Ve siz bir narsistle birlikte olduğunuzu düşünmeye mi başladınız ? Peki ben ne yapıcam şimdi diye kara kara düşünmeye başladıysanız; kafanızdaki soruların hepsini uzman psikologlarımıza sorun.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

Narsist Kişilik Bozukluğu
ilişkiproblemleri
ilişkidenarsistpartner