Romantik İlişkiler

İlişkilerde Kavga Etmek Normal mi?

Psikologca 5 Ağustos 2024

En mutlu çiftler bile kavga eder çünkü her ilişkinin inişleri ve çıkışları vardır ve her insan benzersizdir ve kendine has beğenileri ve hoşlanmadıkları şeyler vardır. Bir ilişkide kavga etmek tamamen normaldir. Her ilişkinin zorlu dönemlerden geçmesi olasıdır ve bazı kurallara uymanız koşuluyla ara sıra tartışmanız normaldir. 

Sağlıklı kavgalar yapın, birbirinizi duyduğunuzdan emin olun ve kin tutmayın. Aslında, siz ve partneriniz ara sıra kavga etmiyorsanız endişelenmelisiniz, çünkü ikinizin de iletişim hatlarınızı açık tutmadığınızı gösterir. Bir ilişkide yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri partnerinizi görmezden gelmek veya bir konuşma ya da kavga ortasında uzaklaşmaktır.

Unutmayın ki mesele ne sıklıkla kavga ettiğiniz değil, bu durumla nasıl başa çıktığınızdır.

Sürekli olarak küçük şeyler hakkında tartışmak ve partnerinize kin beslemek normal olmayabilir.

Hala birbirinize karşı olumlu hisler beslerken tartışmak normal olarak adlandırılabilir.

Partnerinizle Neden Kavga Edersiniz?

Bir çiftin kavgaları; ev işleri, çocukları disipline etme, TV kavgası, horlama, tembellik, küfür, eve geç kalma, evcil hayvanlar, hayatı, kariyeri veya sağlığı ciddiye almama gibi rahatsız edici alışkanlıklarla veya daha fazlasıyla tetiklenebilir.

Daha ciddi durumlarda, ilişki sorunları veya kavgalar; mali durum, kıskançlık veya güven eksikliği, fiziksel ve duygusal istismar, sadakatsizlik ve güç mücadelesi gibi faktörlerden kaynaklanabilir.

Bir İlişkide Kavgalar Sağlıklı Mı Yoksa Sağlıksız Mı?

Bu tamamen partnerlerin niyetine bağlıdır. Siz ve eşiniz aşağıdakileri yapmak için mücadele ederseniz, kavga sağlıklı kabul edilebilir;

  • Duyulmak veya samimiyeti korumak,
  • Birbirinizin duygularını anlamak,
  • Bazı ortak zeminler veya çözümler bulmak,

Öte yandan, aşağıdaki durumlarda kavga, sağlıksız olarak kabul edilebilir:

  • Birbirinizi indirmeye çalışıyorsanız,
  • Savaşmak için savaşıyorsanız,
  • Durumu kişiselleştiriyorsanız,

Her ilişkinin zorlu dönemlerden geçmesi olasıdır ve bazı kurallara uymanız koşuluyla eşinizle ara sıra tartışmanız normaldir.

Kavganın İlişkiniz İçin İyi Olmasının Nedenleri

Kavgayı genellikle olumsuz şeylerle ilişkilendiririz. Ancak bu her zaman böyle değildir. Bir ilişkide mücadele etmek, çiftler çatışmaları ve anlaşmazlıkları dostane bir şekilde çözmeyi bildiklerinde olumlu sonuçlar doğurabilir.

İşte kavganın ilişkiniz için iyi olmasının birkaç nedeni:

  • Sağlıklı tartışma, size onların duyguları, sevdikleri ve hoşlanmadıkları şeyler hakkında daha fazla bilgi edinme şansı vererek, eşinizle aranızdaki yakınlığı geliştirmeye yardımcı olabilir. Birbirinizi daha iyi anlamanıza ve ilişkinizi derinleştirmenize yardımcı olabilir.
  • Bir ilişkide kavga etmek, sizin ve eşinizin olgun olduğunuzun açık bir göstergesi olabilir. Duygularınızı paylaşmaya hazırsınız ve sorunlarınızdan uzak durmuyorsunuz demektir.
  • Bastırılmış öfkenizi, duygularınızı, endişelerinizi veya korkularınızı sağlıklı bir şekilde ifade etmek, gerginliği ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
  • Partnerinizin ayrı bir birey olduğunu ve sağlıklı bir ilişki içinde olmak için mükemmel olmanıza gerek olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.
  • Adil bir mücadele, eşinizle aranızda güven oluşturmanıza yardımcı olabilir. Kendinizi duygusal olarak ifade etmenizi ve birlikte zor zamanlar atlatmanızı sağlar.

Bir ilişkide yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri partnerinizi görmezden gelmek veya bir konuşma ya da kavga ortasında uzaklaşmaktır.

Kavgalar Ne Zaman Bir İlişkide Sorun Olur?

Herhangi biriniz belirli bir çizgiyi aştığında, bir ilişkide kavga sorunlu hale gelebilir ve canınızı yakabilir.

En iyi çabalarınıza ve niyetinize rağmen, aşağıdaki işaretler ilişkinizde görünmeye devam ederse, önlem almanız gerekebilir.

  • Partneriniz, onlara açıldığınızda umursamaz bir tavır sergiliyorsa,
  • Partneriniz, fikrinizin onlar için önemli olmadığını gösteren sözlü olmayan işaretler gösteriyorsa, bu durum, bir tartışma sırasında gözlerin yuvarlanması veya kolların birbirine geçmesi gibi herhangi bir şey olabilir,
  • Partneriniz size açılmıyorsa,
  • Tartışmalarınız ve çekişmeleriniz her zaman orantısız oluyorsa ve verimli bir sonuca varmıyorsa,
  • Partneriniz sizi utandırmak veya aşağı çekmek için sürekli geçmişi gündeme getiriyorsa,
  • Kavgalarınız tacize dönüşüyorsa, (bu fiziksel, zihinsel, sözlü veya duygusal tacizi içerebilir.)
  • Dövüşleriniz her zaman tek taraflıysa,
  • Partneriniz yardım almayı reddediyorsa,

Sağlıksız mücadelenin çeşitli sonuçları vardır ve sadece duygusal sağlığınızı değil aynı zamanda fiziksel sağlığınızı da ciddi şekilde etkileyebilir.

İlişkilerde Kavga Etmek Normal mi? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Sahip olduğumuz ilişkilerde kavga etmek normal bir durumdur. Çünkü her ilişkinin inişli çıkışlı dönemleri vardır. Önemli olan kavga etmek değil, bu durumla nasıl başa çıktığımızdır. Sizler de ilişkilerinizde kavga ettikten sonra nasıl başa çıkacağınızı bir türlü bulamıyorsanız, uzman psikologlarımıza bu konuda soru sormaktan çekinmeyin.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

ilişki de tartışma
ilişkiproblemleri
ilişkilerdekavgaetmek