İlk adım sınava yönelik negatif düşünmeyi bırakmak: Rahatsızlık duyduğunuzda "ya olursa" ile başlayan cümleler henüz gerçekleşmemiş bir olay için olumsuz düşüncelere kapılmanıza sebep oluyor. Düşünceleri durdurmak imkansızdır ancak dikkati başka bir yöne vererek bu düşüncelerden o an için kurtulmayı başarabilirsiniz. Örneğin o an odadaki beyaz renkli nesneleri düşünün, dokunduğunuz nesnelerin dokusunu düşünün ve olumsuz düşüncelerinizden uzaklaşmaya çalışın.
İkinci adım kaynak durumları hatırlamak: Nedir bu kaynak durumlar? Önceki gösterdiğiniz başarılardır. Yani benzer bir durumla daha önce nasıl baş ettiğinizi hatırlamanız zorlandığınız durumla baş etmenize yardımcı olacaktır.
Üçüncü adım ise ya olursa ile başlayan düşünceler yerine alternatif işlevsel düşünceler geliştirmeniz olacak: Örneğin "Sınavda ya bildiklerimi unutursam." yerine "Şu anda sınava yeteri kadar çalıştım. Yapamamam için bir engel yok." gibi.
Peki sınav anında ne yapabilirsiniz?
Nefesinizi yavaşlatmayı deneyebilirsiniz. Yavaşça 3 saniye nefes alıp 3 saniye nefesinizi tutup 3 saniyede vermeniz rahatlamanızı sağlayabilir.
Bu sırada kollarınızı iki yana bağlayarak kendinizi kucaklayabilirsiniz. Ve sağ elinizle sol kolunuza sol elinizle sağ kolunuza dokunun. Böylelikle beyninize her şey yolunda mesajını göndermiş olacaksınız.
Omuzlarınızı açmanız, gerilme hareketleri yapmanız da rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
Sonrasında dik durun, gülümseyin ve rahatlamış bir şekilde sınavınıza devam edin.