Romantik İlişkiler

Bir İlişki Ne Zaman Bitmeli?

Psikologca 22 Eylül 2024

Çiftler için özellikle uzun ilişkiler yaşadıklarında, sağlıklı bir iletişim kuramadıklarını fark etmek zorlaşabiliyor. Duyguların ağır basması, sürekli ilişkinin düzeleceğine olan inanç, ayrılık çanlarının ertelenmesine ve işlerin sarpa sarmasına neden oluyor. Tarafların birbirinden kopmama isteği, yeni bir ilişkiye başlamaya karşı duyulan yorgunlukları ne yazık ki sorunlu ilişkileri devam ettirmeye yönelik kararlarla sonuçlanıyor. 

Zıt kutupların birbirini çektiği düşüncesi, ikili ilişkilerde bazı zamanlarda tehlikeli olabiliyor. Elbette iki kişinin bir arada ilişki yürütmesi bazı fikir ayrılıklarına, hatta bu fikir ayrılıklarından doğan anlaşmazlıklara sebebiyet verebilir. Bu gayet doğal bir durumdur. Ancak bazı durumlar vardır ki anlaşmazlıklar ilişkinin yıpranmasına zemin hazırlar. Partnerler bunun farkına varsalar da ayrılık konusunu açmak istemezler. 

Çünkü her ayrılık, bir şekilde tarafları üzer. Hatta bu durum bazen öyle bir hal alır ki, ayrılmak isteyen taraf hem konuyu açmaktan çekinir, hem de karşı tarafın ayrılmak istemesi için uğraşabilir.

 Duygular, yaşanması gereken hislerin yansımasıdır. Ancak duygular asla bir perde görevi görmemelidir. Her şeyden önce kişisel mutluluk ön planda olmalıdır. Sonrasında karşı tarafında hislerinin ve duygularının olduğu unutulamamalı ve zamanı geldiyse yollar sağlıklı bir şekilde ayrılmalıdır. Bu yolda ipucu olabilecek ve farkındalık yaratabilecek, ilişkinin sonlanması gerektiğine işaret eden bazı durumlar mevcuttur.

Eskisi Gibi Mutlu ve Heyecanlı Hissetmemek

Elbette ilişkiler ilerleyen zamanlarda daha stabil hale gelebilir. Ancak bu stabillik, duygularınızı ve mutluluğunuzu etkilemez. Beraber geçirdiğiniz vakit ve alternatifler için seçeneklerin azalması doğaldır. Ancak eski heyecanın ve mutluluğun kalmaması, bir plan yapılırken önceliklerinizin değişmiş olması buradaki temel problemdir. Birlikte vakit geçirmekten artık eskisi gibi zevk almamak, ilişkinin bazı temellerinin sarsıldığına işaret eden durumlardandır.

İhtiyacınız Olan İlişki Değilse

Genel olarak psikolojik anlamda bazı sorunlar yaşayan kişiler, bazen aradıkları ilişki tanımının nasıl olduğu konusunda bir fikre sahip olamazlar. Bu nedenle ilişkiye başlarken mutlu hissetmek, onlar için yeterli bir kriterdir. Mutluluk tabi ki insanın en önemli kriterlerindendir. Ancak sadece bu kriteri göz önünde bulundurarak ilişkiye başlayan partnerler, zamanla açığa çıkan ciddi fikir ayrılıklarından dolayı aradıkları ilişkinin bu olmadığını fark ederler. Bunun sonucunda kriter olarak belirlediğiniz mutluluk yavaş yavaş elinizden kayıp gider.

Tek Taraflı İlişki

Çoğu çiftin ayrılık sebebi olarak sunduğu bu durum, ne yazık ki bir tarafın daha çok yıpranmasıyla sonuçlanıyor. Özellikle partnerlerin yakındığı “ilişkiyi ben yürütüyorum” düşüncesi, eğer gerçekten doğrulanıyorsa, artık bazı bağların koptuğu aşikardır. Plan programları tek başınıza yapmak, tartışmalarda sürekli alttan alan taraf olmak, sorunların çözümünde hep yapıcı olan taraf olmak, ilişkiler için büyük sıkıntılar yaratır. İlişki kavramı her anlamda karşılık gerektiren bir tanımdır. İlişkide büyük oranda tek tarafı hissettiğiniz durumlar varsa artık bazı şeylerin gözden geçirilmesi kaçınılmazdır.

İlişkiden Zarar Görmek

İlişkilerin başlaması gayet normal bir durumken, ayrılıkların anormal karşılanması doğru değildir. Özellikle ilişkiniz varken kendinizi bir türlü mutlu hissetmemeye başladıysanız, yaşadığınız sevgi bir süre sonra size yetmeyecektir. Bunun yanından ikinci önemli nokta ise, bunu ileriye dönük dönemde düzeleceğine bağlanan umuttur. Bazı şeyler değişime açıktır. Ancak dönüşü olmayan bazı durumlar için zaman ilaç olmayacaktır. Bu umutla kendini mutsuzluk batağına sürüklemek, her geçen gün daha da yıpranmaya yol açacaktır.

Bir İlişki Ne Zaman Bitmeli? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Bir ilişkinin ömrü ne kadardır bunu kimse bilemez...Ama bir ilişkinin bitmesi gerektiğini gösteren işaretler vardır. İşte bu işaretleri okumak gerekir. Peki ya siz bitmesi gereken bir ilişkinin içinde dönüp duruyor musunuz? Kafanıza takılanları sorun uzman psikologlarımız cevaplasın.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

ilişki problemleri
ilişki dinamikleri
ilişkiler ne zaman biter?

Benzer Yazılar