Romantik İlişkiler

Eski Sevgili ve Stalking

Psikologca 7 Temmuz 2024
Eski Sevgili ve Stalking

İnsanın merak duygusunu gidermesi hiçbir dönemde bu kadar kolay olmamıştı. Çok değil sadece bundan 20 yıl önce başkalarının hayatı hakkında bu derece geniş bilgiye sahip olabilme imkanımız yoktu. Artık merak ettiğimiz kişilerin ve özellikle eski sevgililerimizin hayatını sosyal medya platformları üzerinden birkaç tıkla, stalk yaparak öğrenebiliyoruz.

İngilizceden hayatımıza giren stalking kelimesi, Türkçede gizlice takip etmek anlamına geliyor. Stalk yapmak, merak ettiğimiz biri ya da birilerinin sosyal medya hesapları üzerinden araştırılması, gizlice takip edilmesi ve paylaşımlarının incelenmesidir. Stalker ise stalk yapan kişilere verilen isimdir. Stalk yapma isteğinin kaynağı, insanın merak duygusudur. Aslında merak etmek çok doğal bir dürtüdür. Çevremizdeki kişilerin hayatını merak ettiğimiz gibi, artık hayatımızda olmayan eski sevgililerimizi, eski arkadaşlarımızı ve geçmişte kalan kişilerin şu an neler yaptığını da merak ediyoruz. Bu yüzden de stalk yapmaya yöneliyoruz.

Eski Sevgiliyi Stalklamak

Sosyal medya kullanıcılarının çoğu, eski sevgililerinin hayatı hakkında stalk yaptığını pek itiraf edemese de birçok kişinin eski sevgilisinin sosyal medya hesaplarında gizlice gezindiği bir gerçek. Çoğu kişi kendisini telefonun başında eski sevgilisini stalklarken bulabiliyor ve hatta gününün önemli bir kısmını stalk yapmak için ayırıyor. Tabi ki bu durumu herkes için genellemek yanlış olacaktır. Sosyal medya, zaten birçoğumuz için bağımlılık haline gelmiş durumdayken, üstüne bir de insanın en doğal duygularından biri olan merak duygusu da eklenince, kimi durumlarda stalk yapmak kaçınılmaz olabiliyor. Stalklamak, her ne kadar masum gibi gözükse de bir kişiyi gizlice takip etmek ve gözetlemek, stalk yapan kişinin hayatına zarar verici etkileri oluşturabilir ve stalk yapan kişi için bir bağımlılığa dönüşebilir.

Stalk Bağımlılığı Nedir?

İletişim halinde olmadığımız ya da karşı tarafın iletişim kurmayı reddettiği durumlarda bile stalk yapmak, o kişinin hayatını tabiri caizse didik didik kurcalamak çok sağlıklı bir davranış değil. Evet, merak ettiğimiz için stalk yapıyoruz ama stalkın kendisi bir süre sonra günlük işlerimizin bir parçası olup zorunluluk haline dönüşebiliyor. Özellikle sosyal medya ile stalklamaya yardımcı olacak uygulamalar ve programların gün geçtikçe artması, stalk bağımlılığını daha da tetikliyor. Eski sevgiliyi stalklamak ve bunu sürekli hale getirmek, meraktan öte stalklayan kişinin bundan sonraki hayatında önüne bakabilmesini engelleyen sorunlardan birisidir. Şunu da unutmamak gerekir; ilişkinin bitmesi ve eski sevgiliyi unutma süresi herkes için aynı değildir. Eski sevgiliyi gizli gizli takip etmek, o kişinin gün içinde sürekli aklınızda bulunmasına neden olur. Bu da ayrılık sürecinde yaşadığınız zorlukları ve olumsuz deneyimleri tekrar hatırlamanızı sağlayarak içinden çıkılmaz bir kısır döngü oluşturur. Stalk yapmak sadece stalkerı değil, stalk edilen kişiyi de olumsuz anlamda etkiler. Stalk edildiğini fark eden kişide zamanla kaygı ve huzursuzluk oluşabilir. Stalklamak, bir zamanlar birbirlerinin hayatlarında önemli yer kaplayan eski partnerlerin zihinlerinde, diğer partnerlere ait imgelere ve anılara da zarar verebilir.

Eski Sevgiliyi Stalklamayı Bırakmak İçin Tavsiyeler

  • Eski sevgilinizin takip ettiğiniz hesaplarını ve numarasını silmekle başlayarak stalklamayı bırakmanın ilk adımını atabilirsiniz.

  • Eski sevgilinizi stalklamak istediğinizde arkadaşlarınızdan sizi engellemesini isteyebilirsiniz.

  • "Fake hesap" olarak da bilinen anonim bir hesabınız varsa, o hesabı silebilir ya da o hesaptan takip etmeyi bırakabilirsiniz.

  • Kendinize yeni meşguliyetler edinin. Uzun zamandır başlamak istediğiniz spora başlayın, hep çalmak istediğiniz enstrümanı çalmaya başlayın ve işinize odaklanın.

  • Hayatınızda başka insanlara ve potansiyel partnerlere yer açın.

  • Tekrar tekrar aynı olumsuz duyguları hissetmekten siz de bıkmadınız mı? Öyleyse stalk yapmak istediğiniz zamanlarda, o kişinin hesabına girdiğinizde hissettiğiniz duyguları ve sizi nasıl olumsuz etkilediğini hatırlamaya çalışın.

  • Sosyal medyaya kısa bir süreliğine ara vermeyi deneyin. Belki bir süre sosyal medya destoksu yapmak size iyi gelebilir ve zihninizdeki düşünceleri netleştirmenize yardımcı olabilir.

Etiketler:

romantik ilişkiler
stalking
stalk
eskisevgili