Romantik İlişkiler

Friend Zone Nedir?

Psikologca 5 Temmuz 2024
Friend Zone Nedir?

"Sen çok iyi bir insansın ama seni arkadaşım olarak görüyorum." , "Sen daha iyilerini hak ediyorsun." Bu ifadeleri çoğumuz hayatında en az bir kere duymuş ya da söylemiştir. Arkadaştan öte gördüğünüz birisinin size aynı şekilde bakmadığını fark etmek yıkıcı bir durumdur. İçine düşüldüğünde kurtulması zor olan bu durum için çoktan bir isim bulunmuş: Friend zone.

Friend zone Türkçe'ye çevrildiğinde "arkadaş bölgesi" anlamına geliyor. Bu şekilde çevrilse de anlamının tam karşılığı dilimizde henüz bulunmuyor. Friend zone, bir arkadaşlık ilişkisi içerisinde iki arkadaştan birinin diğerine romantik duygular hissetmesi ve bir ilişkiye başlama isteğinin diğer arkadaş tarafından reddedilmesiyle oluşan durumdur. Yani bir kişinin kendisine karşı romantik duygular beslediğini söyleyen arkadaşını friend zone'laması, o kişiyi frenleyerek arkadaş bölgesine bırakmasıdır. Friend zone'a girmek bazen romantik bir ilişki başlamadan önce oluşabileceği gibi uzun süre devam eden bir ilişkinin bitişinin ilk adımı da olabilir. Peki friend zone'a düştüğünüzü nasıl anlarsınız?

Karşı Tarafı Memnun Etmek İçin Her Şeyi Yaparsınız

Romantik bir ilişki içindeyken partnerinizi mutlu etmek için çabalamak normal ve beklenen bir durumdur. Ama romantik bir ilişki içinde değilseniz ve karşı tarafı mutlu etmek için olması gerekenden daha fazla çabalıyorsanız muhtemelen friend zone'a düşmüşsünüzdür, çünkü bu tür aşırı istekli davranışlar ilişkide eşitlik sağlamaz. İlişkide hiyerarşik bir yapı oluşturur ve bu durum hoşlandığınız kişinin size romantik duygular hissetmesine engel olabilir. 

Asla Yalnız Kalamıyor Musunuz?

Karşı taraf size romantik bağlamda bir şeyler hissediyorsa, kahve ya da yemek teklifinizi kabul ederek sizinle yalnız zaman geçirme fikrine açık olur. Ancak size karşı romantik duygular hissetmiyorsa, hem sizi kırmamak hem de yalnız kalmak istemediği için yaptığınız planları bir grup aktivitesine dönüştürebilir. Bu durum ise sizinle birebir kaliteli zaman geçirmeyi düşünmediğini gösterir. Friend zona'a girdiğinizde sadece iki kişilik planladığınız yemeğinizin, birçok kişinin dahil olduğu bir arkadaş yemeğine dönüşmesi muhtemeldir. 

Size Başkalarını Mı Anlatıyor?

Bu durum, friend zona'a düşmenin en belirgin işaretidir. Eğer karşı taraf size, eski ilişkilerini, eski partnerlerini, flört ettiği kişileri ya da hoşlandığı kişileri çok rahat bir şekilde anlatıyorsa; bu karşı taraf için friend zone'da olduğunuzun bir göstergesidir. Tabi ki eski partnerlerini ve yaşadıklarını nasıl bir tonla anlattığı da önemlidir. Bir pişmanlıkla ya da kendisini daha iyi tanıtmak amacıyla değil de arkadaş muhabbeti şeklinde anlatıyorsa, çoktan o kişi için arkadaş bölgesine girmişsiniz demektir.

Sizinle Fiziksel Temas Kuruyor Mu?

Yanlışlıkla elinizin çarpması, yan yana film izlerken oluşan temas ile birinin omzuna nazikçe dokunmak ya da dizine dokunmakla oluşan temas aynı değildir. Karşılıklı romantik duygular hisseden kişiler, genelde birbirleriyle fiziksel temas kurarak yakınlığı ilerletmeye çalışır. Karşı tarafın sizinle yakınlık kurmak için fırsat oluşturmaması ve özel bir çabayla temas kurmaya çalışmaması o kişi için friend zone olduğunuzun işaretlerinden biridir. 

Size Zaman Ayırıyor Mu?

Bir kişiye değer verildiğinin en önemli göstergelerinden birisi de o kişi için zaman ayırmaktır. Romantik duygular beslediğiniz kişiyi görebilmek için gün içindeki yoğunluğun arasında bir fırsat yaratmaya çalışmanız, gün bittikten sonra görüşmek için teklifte bulunmanız gayet normaldir. Ancak buna cevap olarak karşı taraf sürekli meşgul olduğunu söylüyor ve o teklifler bir şekilde "bir ara mutlaka görüşelim" cümlesiyle bitiyorsa muhtemelen friend zone konumundasınızdır. 

Mesajlarınıza Nasıl Cevap Veriyor?

Manas Destanı kadar uzun mesajlarınıza ve sohbeti devam ettirme isteğinize karşılık, hoşlandığınız kişinin kısa cevaplar vermesi ve sohbeti devam ettirmemesi friend zone'luğun bir diğer göstergesidir. Ancak karşı taraf gerçekten meşgul olabilir. Burada önemli olan, karşı tarafın her zaman kısa cevaplar vermesi ve diyaloğunuzu devam ettirmedeki isteksizliğidir.

Elbette bunlar tek başına friend zone'a düştüğünüzün göstergesi değildir. Zaten arkadaşlığın ötesine geçebilmek başlı başına karmaşık bir durumdur. Bunun yanında karşı tarafın ilişki korkusu, kaygıları ya da geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimleri; ilişki için adım atmasını zorlaştırıyor olabilir. Bu yüzden karşı tarafa zaman verilmeli ve hislerine saygılı olmaya çalışılmalıdır.

Friend Zone Nedir? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Friend zone , türkçe karşılığı ile ''arkadaş bölgesi '' nedir , nasıl anlaşılır? Siz hiç bu zonda takılı kaldınız mı? Merak ettiklerinizi uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

romantik ilişkiler
ilişki problemleri
arkadaşlık
friendzone

Benzer Yazılar