Romantik İlişkiler

İlişkileri Sağlıklı Kılan 15 Tavsiye

Psikologca 25 Eylül 2024
İlişkileri  Sağlıklı Kılan 15 Tavsiye

Derin duygular beslediğimiz insanla birlikte bir ilişki içerisine girmek hayatımızdaki en güzel şeylerden biridir. Kabul edelim, karşımızdaki kişinin birlikte olabileceği o potansiyel kişi olmak için içten içe girdiğimiz o küçük yarışmanın kazananı oluyoruz. Ne yazık ki ilişkiye başlamak aslında bu oyunun sonu değil. Elinizde tutmak ve ritmi yakalayabilmek için sürekli olan bir çatışma gibi düşünebilirsiniz. Partnerinizin bir insan olduğunu ve zaman içinde iyiye ya da kötüye doğru davranışlarının değişebileceğini bilmelisiniz.

Aynı zamanda birlikte karşılaşacağınız engeller de olacaktır ve bu durumda yapacaklarınız kendi olgunluğunuza bağlı olarak ilişkide başarı gösterecektir. Ve farkında olmalısınız ki her zaman aldatma davranışları, ayrılık istekleri, birbirinizle günlerce belki haftalarca konuşmama gibi durumlar olabilecektir. Bunları okurken bile eliniz kolunuz bağlı hissediyorsunuz değil mi? Eğer ilişki hayatında acemiyseniz, başarılı ilişkilerin kendiliğinden olmadığını bilmeniz gerekir.

Bir ilişkiye başlamış olmak onun sonsuza kadar yanınızda olduğu anlamına gelmiyor. Bir ilişki içinde olmak güzel ve ferah bir his olarak başlasa da, her iki taraf da dahil olunca biraz zorlayıcı olabilir. Etrafınızda gördüğünüz o başarılı ilişkiler muhtemelen yanlış anlaşılmalar ve kavgalar geçirdiler, üçüncü kişilerin tacizlerine maruz kaldılar, belki de aşkları tehdit altında kaldı.

Oldukça zor bir iş gibi görünüyor değil mi? Hiç merak etmeyin çünkü ilişkinizin başarılı ve uzun bir şekilde sürmesine yardımcı olacak birkaç yol mevcut. Ve hayır, bu yollar sizden çok fazla fedakarlık istemiyor. Eğer aranızdaki ilişki aşktan doğduysa, bu yolları uygulamak oldukça basit olacaktır.

Duygusal Olarak Olgun Musunuz?

Bir ilişki içine girip başarılı olmak istiyorsanız ayarlamanız ve düzenlemeniz gereken birçok şey olduğunu aklınızda tutmalısınız. Eskiden kim olduğunuz bir ilişkiye başladığınızda değişmeye müsait olur. Eğer her zaman için istisnasız tuttuğunu koparan bir insansanız, ilişkinizin uzun sürmesini istiyorsanız bu tutumunuzu biraz ayarlamanız gerekebilir. Karşınızdaki insanın her dediğinize uyacak bir robot olmadığını kabul etmelisiniz.

Karşınızdaki insan da kendisine ait özgür iradesi olan biri. Bu nedenle eğer davranışlarınız uyuşmazsa anlaşmazlıklar çıkabilir. Duygusal olgunluğa ulaşmış olmak bazı şeylerden fedakarlık yapabilmek ve iki tarafın da mutlu olabilmesi için kararları ortak almak demektir.

Arkadaşlık İlişkiyi Güçlendirir

Eğer partnerinizle her şeyden önce arkadaş olmayı başarabildiyseniz bu sizin için iyi bir haberdir. Bu durum birbirinizi daha iyi tanıma fırsatını elde ettiğinizi gösterir. Fakat her ilişki öncesi arkadaşlık bağı pek mümkün olmayabiliyor. Bu durumda ilişki başarılı bir şekilde ilerleyemeyecek demek mi? Tabii ki hayır! Hala ilişki içerisindeyken arkadaşlık bağı kurabilirsiniz. İletişimin gücünü asla hafife almayın ve karşınızdaki insanla olabildiğince konuşun. Boş zamanınız oldukça parkta ya da herhangi bir markette gezinerek vakit geçirin. Karşınızdaki insanın ilgilerini ve hobilerini keşfedin ve kendinizinkilerle ilişkilendirmeye bakın. Sıkı bir arkadaşlık kurabilmenin temelinde ne kadar yoğun olursanız olun birbirinize vakit ayırabilmek yatar.

Ona Olduğu Gibi Değer Verin

Daha birbirinizi yeni tanımaya başlarken onun sizin gözünüzde ne kadar kusursuz göründüğünü hatırladınız mı? Muhtemelen onun kusurlarını görmediniz değil mi? Çünkü bütün ilginiz onun size karşı olan romantik jestlerindeydi ve onu ne kadar çok sevdiğinizi düşünüyordunuz. Fakat halihazırda bir ilişki içerisinde olduğunuzda bu kusurları görmeniz, onlardan rahatsızlık duymanız ve onları değiştirmeye çalışmanız reddedilemez bir gerçektir. Fakat bu davranış çok da doğru değildir.

Karşınızdaki insanı bir yerde olduğu gibi kabul etmelisiniz. Eğer karşınızdaki insanın zayıf olduğu ve çaba gösterdiği bir noktaya denk gelirse, bu konuda onu daha da dibe çekmek yerine destek olmalısınız ki baş edilebilir bir hal alsın. Kendi rahatınız için kimseyi değiştirmeye çalışmayın. Eğer ilişkinizin başarılı bir şekilde devamını istiyorsanız karşınızdaki insanı hatalarıyla birlikte kabul edin ve böylece gerçek sevgiyi hissetmiş olursunuz.

Çok Plan Yapmayın, Spontan Yaşayın

Geleceğinizi garantiye almak elbette ki her iki partner için de çok önemlidir. Fakat bu durum bugününüzü çok etkilememeli. Çünkü bunun sonucunda ne yazık ki ilişkiniz siz daha hayallerinize ulaşamadan bitebilir. Aşırıya kaçan planlar ve çalışmalar ilişkiye zarar verir. Bugünde ne yaşadığınıza odaklanmak ve halihazırda oluşturulmuş bir çizgi yerine biraz daha spontan olmak daha iyidir.

Her şey bir yana, aşırı planlı olmak zaten çok zordur ve bozulması çok kolaydır, bunun yerine ilişkinize enerji getirmeli ve biraz akışına bırakmalısınız. Geleceğinizi garantiye almak isterken yanınızdaki insanla küçük anlarınızı feda etmemelisiniz.

İki Partnerin de Kendine Özel Alanı Olmalı

Bir ilişkinin sağlıklı bir şekilde devamını istiyorsanız sevgilinizle bir olup beraber gelişmek önemlidir. Ancak bazen ilişkilerde taraflar birbirlerine o kadar bağlanıyor ki “kişisel alan” ilişki içerisinde unutulan bir kavram oluyor. Beraber gelişmekten kasıt birbirimizin mücadelelerinde destekçi bir tavır takınmaktır. Bu, sevgilinizle 24/7 birlikte olmanız anlamına gelmiyor. İlişkinizin başındaysanız bile kendi kişisel alanınızın korunmasını gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Birbirinize ihtiyacınız olduğunda yardımcı olun, fakat hayatınızı tamamen de sevgiliniz için ayıramayacağınızın farkında olun.

Bazı Hedefler İlişkiyi Yürütür

Kendi hedeflerinizin ve hayat mücadelenizin olması çok normaldir. Fakat bir ilişki içindeyken bu hedeflerin biraz olsun değişebileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Bilmelisiniz ki eğer ilişki içinde ortak hedefleriniz varsa, beraber başarabileceğiniz hedefler var demektir. Ve gelecekte bunları paylaşacak olmak ilişkinizi daha da uzun vadeye taşır

Anlaşmazlıklar Normaldir

Mükemmel bir ilişki hayali içindeyseniz bunu hemen unutun çünkü mümkün değildir. Ve bunu aramak için çabalamak size sadece bir başka ayrılığı garantileyecektir. Siz ve partneriniz birer insansınız ve birbirinize ters düşeceğiniz durumlar elbette ki olacaktır. Bu anlaşmazlıkların oldukça normal olduğunu kabul etmek gerekir. Bazı yanlış anlaşılmalar üzerine karşınızdaki kişiyle kurduğunuz iletişimin yıkılmasına izin vermeyin. Bunun yerine, anlaşmazlık çıkacak bir konu gündeme geldiğinde yetişkin biri gibi konuşun. Kavga eden çocuklar gibi olmak yerine olgun davranmalısınız.

Saymayı Bırakın

İlişki bir oyun değildir. Karşımızdakine içimizden gelerek ve karşılık beklemeden iyilikler yapmak normaldir. Karşınızdaki insanın size yaptığı jestleri karşılığını verebilmek için saymamalısınız. Bu durum size faydalı gelse de onu suçlu hissettirebilir. Bu durum aynı şekilde karşımızdaki yanlış bir şey yaptığında da geçerlidir. Her tartışmanızda bu durum gün yüzüne çıkarmak size kendinizi iyi hissettirebilir ancak karşınızdakini çok kötü hissettirecektir. Bu tür davranışlar ilişkinizin bitimiyle sonuçlanabilir.

Romantizmi Unutmayın

Yıllar geçtikçe bazı ilişkiler aralarındaki tutkuyu kaybederler ve bir rutin bağlamaya meyilli olurlar. Bunun doğal olmasıyla birlikte aslında ilişkiniz için sağlıksız bir etkidedir. Partnerinize karşı romantik olmayı asla unutmamalısınız. Ne zaman fırsat bulursanız küçük hediyelerle ona sürpriz yapabilirsiniz ve ona başından beri hiç değişmeyen olan sevginizi gösterebilirsiniz. Bu biraz ezik görünebilir fakat bunları yaptığınız takdirde ilişkinizin nasıl canlı kaldığını ve uzun sürdüğünü görünce şaşıracaksınız.

Partnerinizi Arkadaşlarından Ayırmayın

Bazen sevgilimizin arkadaşlarının ona karşı kötü etkileri olduğunu ya da bizi aldatmasına karşı ortam hazırladıklarını düşünebiliriz değil mi? Fakat bunun sadece bizim düşüncemiz ve tedirginliklerimiz olduğunu unutmamak lazım. Asla sevgilimizi arkadaşlarından ayırmamalı ve onun ihtiyacı olan tek kişinin siz olduğunu söylememelisiniz. Karşınızdaki insanın da aynı sizin gibi insanlarla iletişim halinde kalması gerektiğini unutmamalısınız. Bu arkadaş grubundan hoşlanmıyor olabilirsiniz, ancak yine de saygı göstermeyi denemelisiniz. Karşınızdaki insanın da arkadaşlarıyla vakit geçirmesi konusunda destek olmak önemlidir ancak tabii ki de buna karar verecek olan kişi siz değilsiniz.

Hatalarınızın Farkına Varın

Eğer ilişkinizin başarılı bir şekilde devam etmesini istiyorsanız kendi hatalarınızı eğer gerçekten sizinse kabul etmelisiniz. Aşkta kazanan ya da kaybeden yoktur. İki taraf da birbirinden bir şeyler öğrenmeli ve kendi ellerindeki kiri temizlemek için bir başkasına suç atmamalı. Eğer bir hatanız varsa özür dilemeyi bilmelisiniz ve karşılığında karşınızdaki insan da kendi hatasında özür dileme davranışını göstermeli. İlişkinizi uzun tutacak ve başarılı olmasını sağlayacak şey alçakgönüllülüktür.

İlişkiler Her Zaman Heyecan Verici Olamaz

İlişkinizin seneler içinde sıradanlaşmasından korkmayın. İlişki içerisinde her zaman sahil tatilleri, her hafta olan lüks yemek davetleri, haftalar süren lüks hediyeler dönemi olmayabilir ve bu normaldir. İkiniz bir süre sonra kendinizi koltukta yayılarak yemek yiyen, geç saatlerde televizyon showları izleyen çiftler olacaksınız ve bu sıkıcı gelebilir. Fakat bu sıradanlığı kabul etmek zorundasınız. Aktiviteler asıl önemli olan şey değildir. Önemli olan birbirinize karşı hissettiğiniz o tutkudur. İkiniz de aranızdaki aşkın her şeyi çözme potansiyelinde olduğuna inandığınız takdirde ilişkinizin uzun süreceği kesindir.

Düşündüklerinizi Söylemekten Çekinmeyin

Partnerinize bir şey söyleyecekseniz aklınızdan geçeni söylemelisiniz. Bir ilişkiyi uzun sürelere taşıyan en önemli etkenlerden biri doğru şekilde iletişim kurmaktır. Karşınızdaki kişiden söyleyeceğiniz şey konusunda korkmamanız gerekir. Burada olması gereken ona karşı tamamıyla dürüst ve açık olabilmektir. Onun sizi aldattığından şüpheleniyorsanız, ya da size doğruları söylemediğini düşünüyorsanız konuşmalarınızın içinde bu konuyu gündeme getirmelisiniz. Akıl oyunları yaparak bu konuyu uzatırsanız daha sonra gündeme getirmek konusunda çekinceler yaşayabilirsiniz. Kafanızda kurcalanan konularda açılmak konusunda şüpheye düşmeyin ancak karşınızdakini aşağılayacak veya ithamda bırakacak konuşmalardan sakının çünkü bunlar aklınızdaki aptalca düşünceler de olabilir.

Birbirinize Destek Olun

Bir ilişkiyi uzun tutacak en önemli faktörlerden biri birbirini desteklemektir. Biriniz bir çöküş yaşıyorsa diğeriniz her zaman onun için omuz olmalı ve desteğini göstermeli. Partnerinizin sizi gölgelediği zamanlar olabilir ve bazı ilişkilerde çiftlerden biri bu yükselişten kendi çıkarları için rahatsız olabilir ve bu yükselişe engel olmaya çalışır. Aşk bu tarz ilişkilerde gerçek değildir. Eğer partnerinizin başarıya ulaştığını görüyorsanız karşılığında onun daha da yükselmesi için yanında olun. Ve bunun karşılığında onun da sizin için yapacağını göreceksiniz. Eğer birbirinizi desteklerseniz, beraber büyümeniz daha kolaydır.

İlişkinize Pozitiflik Katın

İlişkinizin uzun sürmesini istiyorsanız negatif düşüncelere yer vermemelisiniz. Bazı işleri iyi gitmiyorken olumlu düşünmek pek de mümkün olmayabilir fakat birbirinize karşı desteğiniz ve aşkınız olduğu müddetçe bu durumun kendisi bile iyi gelebilir. Kötü olayları pozitif bir davranış şekliyle göğüslemeye çalışın. Tek başına sorun yaratan bir insan olmaktansa bu sorunları partnerinizle paylaşın ve sürekli eleştirel yaklaşmaktansa çözüm bulmak için uğraşın. Sürekli mızmızlanan insan olmayın, karşısındaki insanı aşağı çeken insan olmak ilişkinin sonunu getirebilir. Gülümseyin ve bir seçenek olarak olumluları hesaba katın.

İlişkileri Sağlıklı Kılan 15 Tavsiye Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Başarılı ve uzun ilişkiler...Bir ilişkiye başlarken hepimizin ortak temennisidir. Bazen etrafımızda gördüğümüz mutlu ve uzun birlikteliği olan çiftlere imrenir ve acaba bunu nasıl başardıklarını düşünürüz. Halbuki bu işin sihirli formülleri, özel iksirleri yoktur. Bir kaç püf noktayla sizin de uzun ve sağlıklı ilişkiniz olabilir. Blog yazısını okudunuz ve kafanıza hala takılanlar varsa uzman psikologlarımıza sorun cevaplayalım.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

ilişki dinamikleri
sağlıklı ilişki
uzun ve sağlıklı ilişki

Benzer Yazılar

Erkeklerin Partnerlerinden Duymak İstediği 14 Şey
Romantik İlişkiler

Erkeklerin Partnerlerinden Duymak İstediği 14 Şey

Bu durum erkeklerin asla konuşmadığı anlamına gelmez. Hatta Time’da yapılan bir araştırmaya göre topluluk önünde yapılan konuşmalarda erkeklerin kadınlardan daha yüksek sesle konuştuğu belirtilmiş. Fakat söz konusu ilişki ve arkadaşlık olduğunda ise kadınlar erkeklere göre daha konuşkanlar. Aşağıdaki konuşma fikirlerini günlük sohbetinizin içine dahil etmeye çalışın ve farkı gözlerinizle görün. Seninle gurur duyuyorum. Kuşkusuz ki erkekler partnerlerinin onlarla gurur duyuyor olmalarını ister. Şu an çok yakışıklı görünüyorsun. Sevdiğiniz kişi sizin ne kadar güzel göründüğünüzü söylediğindeki his hiçbir şeye değişilmez. Onun iltifatına karşılık verin ve ne kadar çekici olduğunu söyleyin. Çöpü çıkardığın için memnun oldum. Bazen hayattaki en basit şeyler en anlamlı olanıdır. Her şey yoluna girecek. Sadece seninle olmak istiyorum. İlişkinizde sadece sizin eşinize güvenmeniz gerektiğini düşünüyorsanız tekrar düşünmelisiniz. Beni mutlu ediyorsun. Sana sarılmaya bayılıyorum. Evet, bu büyük sıkı kollar tabi ki çok çekici. Ancak erkekler de sarıp sarmalanmak ister. Sana saygı duyuyorum. Bana sarılmana ihtiyacım var. Sen ne düşünüyorsun?Seni sen olduğun için seviyorum. Erkekler de her insan gibi kusur sahibidir. Özür dilerim. Bazı insanlar kolayca özür dilemeyebilir. Ancak bu yapıldığında karşıdaki insanın mutluluğu da görmeye değerdir. Her zaman haklı olmayı tercih etsek de üzgün olduğumuzu söylemek ilişkiyi güçlendirmek için önemli bir yoldur. Bu gece iyi eğlen. Sana inanıyorum.

Psikologca 24 Eylül 2024