• Anasayfa
  • Blog
  • İlişkinin İlk Yılında Konuşulmaması Gereken 5 Konu
Romantik İlişkiler

İlişkinin İlk Yılında Konuşulmaması Gereken 5 Konu

Psikologca 9 Eylül 2024
İlişkinin İlk Yılında Konuşulmaması Gereken 5 Konu

Bir ilişkiye başladığınızda klasik olarak birbirinizi daha iyi tanımak istersiniz. Her çift farklı şekilde ilerleme göstermesine rağmen bazı çiftler oldukça çabuk ilerleyebilir ve diğerleri bunu zamana bırakırken terapistlerin ilişkinin belli bir noktaya gelmeden tartışmaya açılmasını önermediği konular ortaya çıkabilir. Bazı ilişki terapistlerine göre kapı dışında bırakılması gereken konular olmamalıyken bazı terapistler ise çok erken tartışılmaması gereken bazı konular olduğunu savunur. 

Her ilişkinin dinamiği farklıdır, yani bazı ilişkiler için şu an konuşulması gereken konular bazı ilişkiler için zaman içinde ilerlemelidir. Bazı konuları konuşmamayı tercih etmekle onlardan kaçınmak aynı şey değildir. Klinik psikolog Dr. Mimi Shagaga’ya göre, herhangi bir konu ilişkilerde kesinlikle kapı dışarı bırakılmamalıdır ancak ilişkinin çok erken dönemlerinde bazı konuları açmak istememek tercih edilebilir. İ

lişkinin erken dönemlerinde bazı konulardan bahsetmeyi tercih etmeyebilirsiniz. Özellikle eğer ilişkiniz yavaşça ilerliyorsa. Öteki türlü partnerinize bazı konuları erken açtığınız için pişman olabilirsiniz.

1) Partnerinizin İlişki Geçmişi

Yeni partnerinizin flört ve ilişki geçmişinin aslında ilişkinizin başlarında bir ton zaman geçirmek isteyeceğiniz bir şey olmadığını duyduğunda şaşırabilirsiniz. Birinin geçmişte bağlılık için hazır olmaması, sizinle bir bağ kuramayacağı anlamına gelmeyebilir.

Birisinin ilişkisinin yakın zamanda sona ermesi, bu kaybı aynı anda ve uygun şekilde keşfedip değerlendiremeyecekleri anlamına gelmez. Yeni bir ilişki yeni bir uyum demektir. Birisinin asla uzun süreli bir ilişki içinde olmaması, onların sorunlu biri olduğunu göstermez ve aynı şey ne olursa olsun sizin için de geçerli değildir. 

Bağlılık Konuşması

Her zaman olmasa da genellikle çiftler bir yıl sonrasında işleri farklı bir seviyeye taşımayı düşünür. Ancak daha birisini yeni tanımaya başladıysanız bir nişan hakkında konuşmanın zamanı olmayabilir. Parteriyle çok fazla zaman geçiren ilişkilerle o kadar sık görüşmeyen çiftler içi elbette ki bu durum değişebilir diyor Coleman. Genel hedefler, değerler, gelecekteki arzular ve ihtiyaçlar henüz tartışılmadıysa birlikte hareket etmek için erkendir. 

Beraber Yaşamak

Coleman, birlikte yaşamaya bazı çiftlerin yaklaşık bir yıl sonra düşündükleri bir şey olduğunu belirtiyor. Aynı nişan durumunda olduğu gibi, partnerinizle sık sık vakit geçirmiyorsanız birlikte yaşamak gibi büyük bir yaşam değişikliğini düşünmek erkenden iyi olmayabilir. Yine bu durum, ilişkinizin hangi aşamada olduğuyla alakalıdır.

Zor Ailevi Problemler

İlişkiniz ciddi olacaksa ve uzun sürecekse, muhtemelen ailenizin bir noktada olaylara karışması normaldir. Partnerinize ilişkinizin başlarında kaç kardeşiniz olduğunu veya anne babanızın boşandığı gerçeğini ve diğer genel bilgileri vermeniz iyi olsa da, ilişkiniz daha sağlam olana kadar zor aile durumlarına veya dinamiklerine dalmaktan kaçınmak doğru olabilir. İlişki zaten oldukça ciddiyse, onlara bu tür şeyleri söylemek doğal ve gerekli olabilir ancak hala birbirinizi tanıma aşamasındaysanız, zamanı henüz gelmemiş olabilir. 

Duygusal Olarak Paylaşmaya Hazır Olmadığınız Konular

Herkes hemen bazı konuları paylaşmaya hazır olmayabilir ve çok kişisel bilgilerini daha henüz tam olarak tanımadıkları biriyle paylaşmakta zorlanabilirler. Yine de sağlıklı ilişkilerin, iletişime açık olduğunu ve hiçbir konunun süreç içerisinde hiçbir şekilde kapalı kapılar ardında kalmaması gerektiğini de savunuyor. 

İlişkinin İlk Yılında Konuşulmaması Gereken 5 Konu Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Her ilişkinin dönamiği farklıdır, kimi ilişkilerde ilk günden konuşulabilen konular sizin ilişkiniz için erken olabilir. Bazı şeyleri konuşmak için doğru zamanı beklemekle, konuşmamayı tercih etmek aynı şey değildir. Peki ya siz kendi ilişkinizde konuşmamanız gereken bir konuyu konuşup, pişmanlık yaşadığınızda ne yapacağınızı biliyor musunuz? Uzman psikologlarımıza bu konuda kafanıza takılanları sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

ilişkilerdeşeffaflık
ilişkilerdeiletişim
ilişkidinamikleri

Benzer Yazılar