Şirketiniz için teklif alın

Bu form üzerinden hassas bilgileri (kredi kartı numarası, şifre, vb.) kesinlikle paylaşmayın.

İş Hayatı

İş Yerinde Stres Yönetimi

Psikologca 3 Ocak 2025

Stres kişinin dış etkenlere verdiği tepkidir. Belli seviyedeyken kişiyi motive eder, ancak aşırılaşıp kronik hale geldiğinde kişiyi hem fizyolojik hem de psikolojik olarak yıpratır. Günlük hayatımızın çoğu iş yerinde geçer. İş yerinde yaşanan stres elbette iş koşulları ve çalışma ortamımızla alakalıdır, ancak kişinin karakteristik özellikleri, aile yaşantısı, stresle baş etme yolları ve diğer sosyal destekleyicileri de bu süreçte önem kazanır.

İş yerinde stresin birden fazla sebebi olabilir. Ancak esas olan kişinin strese karşı verdiği tepkidir. Çünkü strese sebep olan faktörler değişkenlik göstermekle birlikte; stresin bireyde oluşturduğu fiziksel ve ruhsal etkilerde değişkenlik gösterir. Diğer yandan işte yaşanan stres kişinin diğer yaşam alanlarına da yansır.


Çalışma koşullarımızı belirli ölçüde kontrol edebiliriz. Bu yüzden zor koşullarda kendimize yeni hedefler koymaktansa, mevcut koşullarla nasıl baş edebileceğimize odaklanmalıyız.


İş stresinin görmezden gelinmesi ; ciddi fizyolojik ve ruhsal problemlere zemin hazırlar. Kaygı, uykusuzluk, sosyal olarak içe kapanma, baş ağrısı, çarpıntı gibi bedensel yakınmalar iş stresine bağlı en sık görülen yansımalarıdır. Bu konuda zamanında önlem almama kişinin de karakteri yatkınsa (kaygılı, mükemmelliyetçi, içe dönük) tükenmişlik sendromuna sebep olabilir.


Böyle bir durumda kişi kendini yetersiz ve güvensiz hisseder. İşe duyarsızlaşma , işe gitmek istememek, iş veriminde azalma, tahammülsüzlük gelişir.


Kişinin ruh sağlığını, aile ve arkadaş ilişkilerini önemli ölçüde etkileyeceği için iş stresini önlemek için bazı baş etme yöntemleri kullanılmalı, gerekirse profesyonel yardım alınmalıdır

İş Yerinde Stresin Tetikleyicileri

İşyerinde stresin yaygın nedenleri şunlardır:


  1. çok fazla baskı,
  2. zorbalık,
  3. yöneticilerden destek eksikliği,
  4. kötü çalışma ilişkileri,
  5. çalışma şeklinizi kontrol edememek,
  6. rollerinizi ve sorumluluklarınızı anlamamak,

İş Stresinin Fizyolojik Belirtileri Nelerdir?

Stresin sadece ruhsal etkileri olmaz, İş stresi hayatımızın bir çok alanına yansıdığı gibi bedenimize de yansır;


  1. Çarpıntı
  2. Kuru ağız
  3. Baş ağrıları
  4. Garip ağrılar ve sızılar
  5. İştahsızlık
  6. Libido (cinsel istek) kaybı

İş Yerinde Daha İyi Stres Yönetimi İçin

İşyerinde iyi stres yönetimi, genel sağlığınız için önemlidir. Bu anlamda alınacak basit önlemler; büyük problemleri ortaya çıkmadan yönetebilmemize yardımcı olur.


İş Yükünüzü Planlayın


İş yükünüz stres yaratıyorsa, ne kadar iş üstlenebileceğinizi düşünün. Fazla çalışmaktan başka seçeneğiniz olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak hayır demeyi bilmek, iş yeri stresini yönetmenin önemli bir parçası olabilir. En popüler seçenek olmasa bile, doğru karar olduğunu düşündüğünüzde 'hayır' diyebilme özgüvenine sahip olmaya çalışın. Bunun nedenlerini ana hatlarıyla belirtin ve bir çözüm sunun. Örneğin, daha acil bir görevi tamamladıktan sonra yeni bir görev üzerinde çalışacağınızı söyleyebilirsiniz.


Çok fazla iş üstlenirseniz, hiçbir şeyi iyi yapamayabilirsiniz. Diğerlerini daha iyi tamamlayabilmek için bazı görevlere hayır demek daha iyidir. Çalışmaya evet demeden önce, mevcut iş yükünüzle başa çıkmak için ne kadar zamana ihtiyacınız olacağını hesaplayabilirsiniz. Bu, fazladan kapasiteniz olup olmadığını görebileceğiniz anlamına gelir.


İşvereninizle Konuşun


Kendinizi rahat hissettiğiniz biriyle nasıl hissettiğiniz hakkında konuşun. Bu, yöneticiniz veya kuruluşunuzdaki başka biri olabilir. İşverenlerin çalışanlarının sağlığını, güvenliğini ve refahını sağlama görevi vardır. İşverenler ayrıca iş kaynaklı stres için risk değerlendirmeleri yapmalıdır. İşvereniniz sizin için iş yerinde makul düzenlemeler yapabilir. Örnek olarak ;


Mümkünse evden çalışma,

Kısa ve sık molalar verme,

Görevler için son tarihleri ​​uzatma,


Stresli olmanızın nedeni iş kaynaklı değilse, iş yeriniz yine de sizi destekleyebilir. Örneğin, yöneticiniz sizin iş yükünüzü azaltabilirken siz kişisel hayatınızdaki stresi çözebilir.


Stres Giderici Aktiviteler Deneyin

Stresle başa çıkmanın birçok yolu vardır. Stresle başa çıkmak için sağlıklı yollar seçmek önemlidir. Şunları deneyebilirsiniz:


  1. Nefes ve rahatlama egzersizleri
  2. Daha aktif olmak
  3. Arkadaşlarınız ve ailenizle zaman geçirmek


Profesyonel Destek Alın


Tüm bu süreçle ilgili olarak, işvereniniz, aileniz ve sevdiğiniz yakın arkadaşlarınızın desteği oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda stres sizi hem fiziksel hem de ruhsal olarak öylesine ele geçirir ki böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda ise profesyonel destek almaktan çekinmeyin.

İş Yerinde Stres Yönetimi
İyilik haline giden yol bir soruyu sormakla başlayabilir. Psikoloğumuza ücretsiz olarak danışarak daha iyi hissetmek mümkün.

İş yerinde stresin birden fazla sebebi olabilir. Ancak esas olan kişinin strese karşı verdiği tepkidir. Çünkü strese sebep olan faktörler değişkenlik göstermekle birlikte; stresin bireyde oluşturduğu fiziksel ve ruhsal etkilerde değişkenlik gösterir. Peki ya sizin tepkileriniz neler? İş yerinizde hali hazırda stres yaşıyorsanız kafanıza takılanları uzman psikologlarımıza sorabilir, tamamen kişisel odaklı çözümsel cevaplar alabilirsiniz.

Etiketler:

İŞYERİNDESTRESS
STRESYÖNETİMİ
İŞYERİNDESTRESLENASILBAŞAÇIKILIR
Çalışan Esenliğini Artırın

Çalışanlarınızın mutluluğunu artıracak özel çözümleri birlikte keşfedelim. Size uygun planlarımız için bizimle hemen iletişime geçerek kurumunuza yeni avantajlar kazandırın.

Benzer Yazılar