• Anasayfa
  • Blog
  • İşyerinde Stresli Olduğunda Partnerinizi Destekleyin
Romantik İlişkiler

İşyerinde Stresli Olduğunda Partnerinizi Destekleyin

Psikologca 8 Eylül 2024
İşyerinde Stresli Olduğunda Partnerinizi Destekleyin

İnsanlar işyerinde strese pek çok şekilde tepki verebilir. Bazıları bir şeyleri içinde biriktirme ve geri çekilme eğilimindedir. Savunmacı veya öfkeli olabilirler ya da hiçbir şey yapmak istemeyebilirler. Diğer insanlar ise, yapacaklarından çok daha fazlasını yaparak durumu aşırı telafi edebilir ve durumu yeniden kontrol etmeye çalışabilir.

Durum ne olursa olsun, stres ilişkiler üzerinde gerçekten olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Herhangi bir şey hakkında konuşmaktan kaçınıyor ya da aşırı aktif olmaktan kaçınıyorsa, partneriniz stres altındaysa, ilişkinize öncelik vermeyi ihmal edebilir. Bu durum sizin endişelenmenize neden olabilir. Lakin kontrol altına alabileceğiniz ve stresi yönetebileceğiniz bir fırsatı yaratabilirsiniz. İşte neler yapabileceğinize dair ipuçları;

Döngüyü Kırmak

Bu varsayımlar döngüsü, onu kesintiye uğratmak için bir şey yapılmadıkça daha iyi olmaktan çok daha kötüye gitme eğiliminde olabilir. Elbette, partnerinizin farklı davrandığına veya sizi dışladığına şahit oluyorsanız, olaylara nasıl yaklaşılacağını bilmek zor olabilir. Herhangi bir müdahale girişiminin durumu daha da kötüleştireceğinden endişelenebilirsiniz.

En basit çözüm sadece sormaktır. Elbette, partnerinizin sizi ihmal ettiğini veya size farklı davrandığını hissediyorsanız, bir suçlama konumundan başlamak için bir cazibe olabilir: ‘’Bana hiç dikkat etmedin’’

Ve bu anlaşılabilir bir durum olsa da, sadece diğer kişiyi savunmacı hissettirmesi muhtemeldir. İşleri basitçe ve yardım etmek isteyeceğinizi düşündürecek bir şekilde söylemek daha iyi olabilir: ‘’Stresli olman konusunda endişeliyim. Yapabileceğim bir şey var mı?’’

Düzgün Konuşmak

Bir şeyler yapmanın başka bir yolu da konuşmayı önceden planlamaktır. Bazen bir zaman ve yer ayarlamak yararlı olabilir, böylece ikiniz de biraz zaman ayırıp neler olduğuna gerçekten odaklanacağınızı bilirsiniz. Örneğin, yürüyüşe çıkarken veya kafede olağan rutininizin dışında bir yerdeyse iyi olabilir. Gece geç saatlerde veya başka bir şey yapmanız gerekmeden hemen önce konuşmayı onunla başlatmaktan kaçının ve her ikinizin de nasıl hissettiğinizi söyleme şansı olacaksa zamana ve yere ihtiyaç duyulacaktır.

Zor konuşmalar yaparken özellikle yararlı bir teknik, ‘’ben’’ cümlelerini kullanmaktır. Bu nedenle, ‘’umursamıyor gibi görünüyorsun’’ demek yerine, ‘’benimle konuşmadığın zaman, kendimi ihmal edilmiş hissetmeye başladım’’ diyebilirsiniz.

Konu işle ilgili olduğunda, insanların genellikle endişelendiği bir şey de paradır. Bu durumda olmaktan başka seçenekleri yokmuş gibi hissedebilirler çünkü ikinizi de desteklemek için paraya ihtiyaçları vardır. Bu konuya doğrudan değinmek yararlı olabilir.

Planlar Yapmak

Elbette, işle ilgili stresin en büyük nedenlerinden biri, çok fazla çalışmaktır. Bu gibi durumlarda, önceden birlikte plan yapmak faydalı olabilir, bu nedenle istediğiniz kadar kaliteli zaman geçiremeseniz bile, yine de biraz zaman geçirdiğinizden emin olabilirsiniz.

Bu, örneğin fazladan iş için bir hafta sonu izin vermek anlamına gelebilir, ancak bundan sonraki bir veya daha sonra ikinizin birlikte geçireceğiniz zaman olduğundan emin olun. Ya da şimdilik daha meşgul olacaklarını kabul etmek anlamına gelebilir (stresin başlangıcı genellikle yeni bir iş veya terfi ile aynı zamana denk gelebilir), ancak bu kalıcı bir şey olmayacaktır.

Ofis saatleri dışında e-postaları yanıtlamak için ne kadar zaman harcadıkları veya eve ne sıklıkla geç geldiklerine ilişkin sınırlar koymak da iyi bir fikir olabilir. Zorlu bir işleri varsa, bu şeylerden tamamen kaçınmak mümkün olmayabilir, ancak üst sınırlar belirlemek, haftada birkaç kez yetişme şansına sahip olmak ile birkaç ay içinde yavaş yavaş uzaklaşmak arasındaki fark anlamına gelebilir.

Yine, bu konuşmayı talepte bulunmak yerine birlikte çalışma ruhu içinde yapmaya çalışın. Ve bir şeyler hakkında farklı fikirleriniz varsa, bazen en iyisi ortada buluşmaya çalışmaktır.

İşyerinde Stresli Olduğunda Partnerinizi Destekleyin Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Stres ilişkiler üzerine etkisi olumsuz olabilir. Günlük hayatta hem bizim hem partnerimizin farklı nedenlerle strese maruz kaldığımız bir çok farklı durum yaşanabilir. Böyle durumlarla nasıl başa çıkacağınızı bilmek ve onları desteklemek önemlidir. Stres durumlarında ilişkilerinizde yaşadıklarınızı uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

stress
işstresininilişkilereetkisi
ilişkidinamikleri