Psikoloji

Neden Bir Türlü Dinlenmiş Hissetmiyorum?

Psikologca 6 Ekim 2024
Neden Bir Türlü Dinlenmiş Hissetmiyorum?

Programınızda boş saatler kaldığında veya hafta sonu yaklaşırken bunun yoğun ve yorucu hayatınızdan çok ihtiyaç duyduğunuz bir rahatlama olacağını umduğunuz, ancak haftanın sonunda kendinizi hiç dinlenmemiş hissettiğiniz zamanlar oldu mu? Evet dediğinizi duyar gibiyim, o halde bu yazı dizimiz tam size göre...

Tüm zamanınızı suçluluk duygusuyla "yapmanız gereken" diğer çeşitli işler hakkında düşünerek geçirdiniz ya da aslında sizi eskisinden daha yorgun bırakan bir sürü iş ve sosyalleşmeyle doldurdunuz ya da aslında HİÇBİR ŞEY yapmadınız ama hafta başladığında hala aynı derecede yorgun oldunuz! Bireyler olarak hem zihinsel hem de fiziksel olarak dinlenmiş hissedemeyişimizin bir çok farklı sebebi olabilir. Ama sizler için 3 önemli sebepten bahsetmek istiyorum.

Dinlenme İhtiyacımızı Kabul Etmemek

Bir çoğumuz sürekli olarak "üretken" olmak isteriz ve bu durum gerçekleşmediğinde hayal kırıklığı yaşar, kendimizi kusurlu ve eksik hissederiz. Modern toplumun işleyiş biçiminin yadsınamaz bir sonucu olarak, "üretkenliğimiz" ile kendi değerimizi kıyaslıyoruz… Sonuç her şeyden çok önemli, süreç ne kadar yorucu olursa olsun. Bu yüzden, yavaşlamaya, sendelemeye ve yorulmaya başladığımızda, bu kendi değerimizi ve genel yeterliliğimizi sorgulamamıza neden oluyor - sonuçta, sistemin istediği şeyi yapmayı başaramıyorsam değerim ne?

Hepimizin Süpermen olmadığımıza, aslında ne yapabileceğimiz konusunda oldukça sınırlı bir kapasiteye sahip kusurlu insanlar olabileceğimiz fikrine karşı oluşan  bu direnç, dinlenme sürecine başlamamızı bile engelliyor. Bu, dinlenmenin utanç verici olmak zorunda olmadığı, dinlenmeye "hak kazandıran" belirgin bir sonucun yokluğunda gerçekleşebileceği fikrine yer olduğu anlamına geliyor.

Doğru Dinlenme Türünü Bilmemek

Bazılarımız  gerçekten dinlenmeye öncelik vermesine rağmen yine de dinlenemiyor. Bunun nedeni ihtiyaç duydukları doğru tür dinlenmeyi bilmiyor olmalarıdır.

Yaygın inancın aksine, dinlenme sadece hayattan uzaklaşmak, hiçbir şey yapmamak ve mümkün olduğunca uyumak değildir. Gerçekte, genellikle birçok farklı dinlenme türüne ihtiyaç duyarız.

Fiziksel dinlenme; en belirgin tür olabilir, örneğin uyku ve farkındalık gibi bedenimizin ve bilişsel sistemimizin pasif dinlenmesi,

Bilişsel dinlenme dediğimiz; yönetici işlevimize karar verme, planlama ve çok sayıda bilgiyi işleme molası vermek ,

Duygusal dinlenme; kendi dünyamıza başkalarının duygularını almadığımız veya kendi duygularımızı gözden geçirmek için verdiğimiz molalar,

Sosyal dinlenme; bağlantı ve/veya yakınlık gibi sosyal ihtiyaçlarımızdan bazılarını karşıladığımız molalar,

Aktif dinlenme; yaptığımız bir aktiviteye tamamen katılarak bir akış durumuna girmeye çalıştığımız yerdir. Bu, egzersiz şeklinde olabileceği gibi, yaratıcı bir uğraş, doğada geçirilen zaman, bir hobi gibi başka herhangi bir aktivite şeklinde de olabilir.

Önemli olan, bizim en çok ihtiyacımızın olduğu doğru dinlenme türlerini bulmaktır.

Bizi Tükenmişliğe Götüren Sistemleri Değiştirmemek

Özellikle dinlendikten sonra, ilk başta bizi tüketen aynı çalışma sistemine geri dönmek; aslında, tamamen tükendikten sonra dinlenmeye başladığınızda, bundan gerçekten zevk almaya veya iç kaynaklarınızda fazlalık hissetmeye yetecek kadar iyileşmeniz çok uzun zaman alır.

Yani dinlenmenin ne demek olduğunu öğrendikten sonra  en önemli kısım bir kere dinlenerek ihtiyacımız olan dinlenme konforunu sağlayamayacağımız gerçeğini bilmektir. Dinlenme, tutarlı ve uygulanabilir olduğunda en etkilidir. Bu, bizim için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını dürüst bir şekilde sürekli olarak belirlemenin ve tükenme noktasına ulaşmamızı önleyen alışkanlıklar oluşturmanın önemli olduğu anlamına gelir.

Umarım bu yazı dizisi dinlenmenin hayatınızdaki rolünü yeniden düşünmeye başlamanıza yardımcı olur. Ve unutmayın, bazen yapabileceğiniz en üretken şey dinlenmeyi seçmektir!

Neden Bir Türlü Dinlenmiş Hissetmiyorum? Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Bazı zamanlar koskoca bir hafta sonunu boş boş oturarak geçirsek bile yine de kendimizi dinlenmiş hissetmeyiz .Dinlenmiş hissedebilmenin ipuçları nelerdir? Hayatımızın akışında nelere dikkat edersek dinlenmiş hissedebiliriz? Peki ya sizi en çok yoran şey nedir? Uzman psikologlarımıza sorun cevaplayalım.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

burnout
dinlenmemek
sürekli yorgun hissetmek