Şirketiniz için teklif alın

Bu form üzerinden hassas bilgileri (kredi kartı numarası, şifre, vb.) kesinlikle paylaşmayın.

Çocuk ve Ergen

Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklarla İletişim

Psikologca 12 Mayıs 2025

Çocuğunuza öğrenme güçlüğü teşhisi mi kondu? Bu yazı dizimizi okuyarak öğrenme güçlüğü olan çocukları anlamak ve ebeveynlik ipuçlarıyla, çocuğunuzun özgüven kazanmasına ve okulda ve hayatta başarılı olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Tüm çocukların sevgiye, cesaretlendirmeye ve desteğe ihtiyacı vardır ve öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için bu tür olumlu pekiştirmeler, güçlü bir öz değer duygusu, özgüven ve işler zorlaştığında bile devam etme kararlılığıyla ortaya çıkmalarını sağlamaya yardımcı olabilir.


Öğrenme güçlüğü çeken çocuklara yardım etmenin yollarını ararken, onların kendilerine yardım etmelerine yardımcı olmanın yollarını aradığınızı unutmayın. Bir ebeveyn olarak göreviniz öğrenme güçlüğünü "tedavi etmek" değil, çocuğunuza zorluklarla başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu sosyal ve duygusal araçları sağlamaktır. Uzun vadede, öğrenme güçlüğü gibi bir zorlukla yüzleşmek ve üstesinden gelmek çocuğunuzun daha güçlü ve daha dirençli olmasına yardımcı olabilir.


Davranış şeklinizin ve zorluklara tepki verme şeklinizin çocuğunuz üzerinde büyük bir etkisi olduğunu her zaman unutmayın. İyi bir tutum, öğrenme güçlüğüyle ilişkili sorunları çözmez, ancak çocuğunuza işlerin düzelebileceği ve sonunda başarılı olacakları konusunda umut ve özgüven verebilir.

Öğrenme Bozukluğunu Anlamak

Öğrenme bozukluklarının farklı türlerini ve belirtilerini anlayarak çocuğunuzun karşılaştığı belirli zorlukları belirleyebilir ve işe yarayan bir tedavi programı bulabilirsiniz.


Öğrenme bozuklukları ile öğrenme farklılıkları arasında ayrım yapmak da önemlidir. Öğrenme farklılıkları, çocukların yeni bilgileri işleme ve uygulama konusunda sahip olduğu birçok benzersiz yolu kapsar. Çocuğunuzda öğrenme güçlüğü olsun ya da olmasın, yine de öğrenmek için tercih ettikleri bir yol olabilir. Örneğin, uygulamalı aktivitelere daha fazla katılım gösterebilir ve sözlü talimatları ve dersleri anlamakta zorluk çekebilirler.


Bir çocuğun öğrenme farklılıklarını anlamak, onlara öğretmenin en etkili yollarını belirlemenize ve bir engelin mevcut olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuğa Yardım Etmek

Olayları perspektifte tutun. Öğrenme güçlüğü aşılmaz değildir. Herkesin engellerle karşılaştığını kendinize hatırlatın. Çocuğunuza bu engellerle nasıl başa çıkacağını öğretmek, cesaretiniz kırılmadan veya bunalmadan size kalmıştır. Sınavların, okul bürokrasisinin ve bitmek bilmeyen evrak işlerinin sizi gerçekten önemli olan şeyden, yani çocuğunuza bol miktarda duygusal ve ahlaki destek vermekten alıkoymasına izin vermeyin.


Kendi uzmanınız olun. Kendi araştırmanızı yapın ve öğrenme güçlüğü programları, terapiler ve eğitim tekniklerindeki yeni gelişmelerden haberdar olun. Özellikle ilk başlarda, çözümler için başkalarına, öğretmenlere, terapistlere, doktorlara bakmaya meyilli olabilirsiniz. Ancak çocuğunuz konusunda en önde gelen uzman sizsiniz, bu nedenle öğrenmeleri için ihtiyaç duydukları araçları bulma konusunda sorumluluk alın.


Çocuğunuzun savunucusu olun. Çocuğunuz için özel yardım almak için tekrar tekrar konuşmanız gerekebilir. Proaktif bir ebeveyn olarak rolünüzü benimseyin ve iletişim becerileriniz üzerinde çalışın. Bazen sinir bozucu olabilir, ancak sakin ve makul kalarak, ancak kararlı bir şekilde çocuğunuz için büyük bir fark yaratabilirsiniz.


Etkinizin diğerlerinden daha ağır bastığını unutmayın. Çocuğunuz sizin öncülüğünüzü takip edecektir. Öğrenme zorluklarına iyimserlikle, sıkı çalışmayla ve mizah duygusuyla yaklaşırsanız, çocuğunuzun bakış açınızı benimsemesi muhtemeldir veya en azından zorlukları bir engel olarak değil, bir hız tümseği olarak görecektir. Enerjinizi çocuğunuz için neyin işe yaradığını öğrenmeye ve bunu elinizden gelen en iyi şekilde uygulamaya odaklayın.


Sadece zayıflıklara değil, güçlü yönlere odaklanın

Çocuğunuz öğrenme güçlüğüyle tanımlanmaz. Öğrenme güçlüğü bir zayıflık alanını temsil eder, ancak çok daha fazla güçlü yön vardır. Örneğin, disleksili çocuklar okuma konusunda zorluk çekebilir, ancak bazıları yaratıcı problem çözme konusunda daha yüksek bir kapasite geliştiriyor (veya doğal olarak buna sahip) gibi görünüyor. Ek olarak, bazı araştırmalar disleksili çocukların diğer çocuklara kıyasla daha yüksek çevresel algıya sahip olabileceğini göstermektedir.


Çocuğunuzun yeteneklerine odaklanın. Çocuğunuzun hayatı ve programı öğrenme güçlüğü etrafında dönmemelidir. Üstün oldukları aktiviteleri besleyin ve onlar için bolca zaman ayırın.

Çocuğunuzun Okuluyla İletişim İçinde Olun

Çocuğunuzun eğitimindeki rolünüz her zamankinden daha önemlidir. Geri çekilip bir başkasının çocuğunuza öğrenmesi için ihtiyaç duyduğu araçları sağlamasına izin vermeyin. Çocuğunuzun eğitiminde aktif bir rol oynayabilirsiniz.


Çocuğunuzun sesli bir savunucusu olmak zor olabilir. Üstün iletişim ve müzakere becerilerine ve çocuğunuzun uygun bir eğitim hakkını savunmak için özgüvene ihtiyacınız olacak.


Hedeflerinizi netleştirin. Toplantılardan önce, neyi başarmak istediğinizi yazın. En önemli şeyin ne olduğuna ve neyi müzakere etmeye istekli olduğunuza karar verin.


İyi bir dinleyici olun. Okul yetkililerinin fikirlerini açıklamalarına izin verin. Birinin ne söylediğini anlamıyorsanız, açıklama isteyin. "Söylediklerinizi duyuyorum..." her iki tarafın da anladığından emin olmanıza yardımcı olabilir.


Yeni çözümler sunun. "Sistemin bir parçası" olma avantajına sahipsiniz ve yeni fikirleriniz olabilir. Araştırmanızı yapın ve diğer okulların neler yaptığına dair örnekler bulun.


Odak noktanızı koruyun. Okul sistemi çok sayıda çocukla ilgileniyor; siz sadece çocuğunuzla ilgileniyorsunuz. Toplantının çocuğunuza odaklanmasını sağlayın. Çocuğunuzun adını sık sık söyleyin, genellemelere sapmayın ve daha büyük savaşlara girme isteğine karşı koyun.


Sakin, kontrollü ve pozitif olun. Toplantıya herkesin yardım etmek istediğini varsayarak girin. Pişman olacağınız bir şey söylerseniz, sadece özür dileyin ve tekrar yola girmeye çalışın.


Kolayca pes etmeyin. Okulun tepkisinden memnun kalmazsanız, tekrar deneyin.

Okul Sisteminin Sınırlamalarını Kabullenin

Ebeveynler bazen tüm zamanlarını ve enerjilerini çocuğunun öğrenme güçlüğüne yönelik birincil çözüm olarak okula yatırma hatasına düşerler. Çocuğunuz için okul durumunun muhtemelen asla mükemmel olmayacağını veya öğrenme farklılıklarına tamamen hitap etmeyeceğini kabul etmek daha iyidir. Çok fazla düzenleme ve sınırlar ,çocuğunuzun aldığı hizmetlerin ve düzenlemelerin tam olarak sizin onlar için öngördüğünüz gibi olmayabileceği anlamına gelir ve bu muhtemelen sizde hayal kırıklığı, öfke ve strese neden olur.


Okulun çocuğunuz için çözümün yalnızca bir parçası olacağını kabul etmeye çalışın ve stresin bir kısmını geride bırakın. Tutumunuz (destek, teşvik ve iyimserlik) çocuğunuz üzerinde en kalıcı etkiyi yaratacaktır.

Çok Duyulu Bir Yaklaşımı Benimseyin

Yaygın bir yanlış anlama, her çocuğun kendisi için en iyi işe yarayan belirli bir öğrenme stiline sahip olduğudur; görsel, işitsel veya kinestetik. Gerçekte, çocukların bir öğrenme tercihi olabilir, ancak bu tercih onlar için öğrenmenin en etkili yolu olmayabilir. Bunun yerine, çok çeşitli öğrenme farklılıklarını kapsayacak ve çocukları meşgul edecek birden fazla öğretim türü kullanmak genellikle en iyisidir.


Bu, öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için de geçerli olabilir çünkü çeşitli duyusal deneyimler beyin gelişimi için faydalıdır. Evde, öğretime çok duyulu bir yaklaşım benimseyin. Ve mümkün olduğunda çocuğunuzun sınıfında da aynısını savunun.


Çeşitli aktiviteleri benimseyin. Kitaplardan ve videolardan bilgisayar oyunlarına ve dokunsal bulmacalara kadar, çocuğunuzun hayatına dahil edebileceğiniz birçok öğrenme aracı vardır. Çocuğunuza yüksek sesle okuyun, bilim deneylerini denemesine izin verin ve saha gezileri sırasında dünyayla etkileşime girmesine izin verin. Diğer bazı fikirler şunlardır:


  1. Ana hatlar, diyagramlar ve listeler yapın.
  2. Çizimler ve resimler kullanın (tercihen renkli).
  3. Çocuğunuzun ezberlemesine yardımcı olmak için kelime çağrışımları ve sözlü tekrarlar kullanın.
  4. Diğer öğrencilerle çalışmaya teşvik edin. Konuşun.
  5. Kaset veya diğer ses kayıtlarındaki kitapları dinleyin.


Çocuğunuzun öğrenme farklılıklarını ve rahatlık seviyesini göz önünde bulundurun. Çocuğunuzun yorgun veya hayal kırıklığına uğramış hissetmesine neden olan bir öğrenme yaklaşımını aşırıya kaçmayın. Örneğin, çocuğunuz çok fazla okuma görevinden dolayı yorgun hissediyorsa, sesli kitap dinlemek gibi diğer duyuları da harekete geçiren bir öğrenme yaklaşımına geçin.

Çocuğunuzun Yaşam Başarısına Odaklanın

Okul başarısı yerine yaşam başarısını düşünün: Başarı, farklı insanlar için farklı şeyler ifade eder, ancak çocuğunuz için umutlarınız ve hayalleriniz muhtemelen iyi karnelerin ötesine uzanır. Belki çocuğunuzun geleceğinin tatmin edici bir iş ve tatmin edici ilişkiler, örneğin mutlu bir aile ve memnuniyet duygusu içermesini umuyorsunuz. Önemli olan, yaşamdaki başarının -sadece okul başarısı değil- akademik başarıya değil, sağlıklı bir benlik duygusu, yardım isteme ve kabul etme isteği, zorluklara rağmen denemeye devam etme kararlılığı, başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurma yeteneği ve notlar ve sınav puanları kadar ölçülmesi kolay olmayan diğer niteliklere bağlı olmasıdır.

Yaşamda Başarılı Olmaları İçin 6 Beceri

Öğrenme güçlüğü olan çocukları yetişkinliğe kadar takip eden 20 yıllık bir çalışma, aşağıdaki altı "yaşam başarısı" özelliğini belirlemiştir. Bu geniş becerilere odaklanarak, çocuğunuza yaşamda büyük bir avantaj sağlayabilirsiniz.


1: Öz farkındalık ve öz güven

Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar için öz farkındalık (güçlü yönler, zayıf yönler ve özel yetenekler hakkında bilgi) ve öz güven çok önemlidir. Sınıftaki mücadeleler çocukların yeteneklerinden şüphe etmelerine ve güçlü yönlerini sorgulamalarına neden olabilir.


Çocuğunuzdan güçlü ve zayıf yönlerini listelemesini isteyin ve çocuğunuzla kendi güçlü ve zayıf yönleriniz hakkında konuşun. Herkesin öğrenme farklılıkları olduğunu ve onlar için en iyi neyin işe yaradığını belirlemenin önemli olduğunu hatırlatın.


Çocuğunuzu öğrenme güçlüğü çeken yetişkinlerle konuşmaya ve zorlukları ve güçlü yönleri hakkında soru sormaya teşvik edin.Çocuğunuzla yetenekleri dahilindeki aktiviteler üzerinde çalışın. Bu, başarı ve yeterlilik duygularını oluşturmaya yardımcı olacaktır.


Çocuğunuzun güçlü ve tutkulu yönlerini geliştirmesine yardımcı olun. Bir alanda tutkulu ve yetenekli hissetmek, diğer alanlarda da sıkı çalışmaya ilham verebilir.


2: Proaktif olmak

Proaktif bir kişi, sorunları çözmek veya hedeflere ulaşmak için kararlar alabilir ve harekete geçebilir. Öğrenme güçlüğü çeken kişiler için proaktif olmak aynı zamanda kendini savunmayı (örneğin, sınıfın önünde bir yer istemek) ve seçimler için sorumluluk almaya istekli olmayı da içerir.


Çocuğunuzla problem çözme hakkında konuşun ve hayatınızdaki problemlere nasıl yaklaştığınızı paylaşın.Çocuğunuza problemlere nasıl yaklaştığını sorun. Problemler onda nasıl bir his uyandırıyor? Hangi eylemi yapacaklarına nasıl karar veriyorlar?


Çocuğunuz seçim yapma ve eylemde bulunma konusunda tereddüt ediyorsa, akşam yemeği için ne yapılacağını seçmek veya bir program çatışması için bir çözüm düşünmek gibi suyu test etmek için bazı "güvenli" durumlar sağlamaya çalışın. Çocuğunuzla farklı problemleri, olası kararları ve sonuçları tartışın. Çocuğunuzun durumun bir parçasıymış gibi davranmasını ve kendi kararlarını vermesini sağlayın.



3: Azim

Azim, zorluklara ve başarısızlıklara rağmen devam etme isteği ve işler yolunda gitmiyorsa planları değiştirme esnekliğidir. Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar (veya yetişkinler) engelleri nedeniyle daha çok ve daha uzun süre çalışmak zorunda kalabilirler.Çocuğunuzla azim gösterdikleri zamanlar hakkında konuşun; neden devam ettiler? Zorluklarla karşılaştığınız ve pes etmediğiniz zamanlara dair hikayeler paylaşın.Her şey kolay olmadığında bile devam etmenin ne anlama geldiğini tartışın. Sıkı çalışmanın ödüllerinden ve pes ederek kaçırılan fırsatlardan bahsedin. Çocuğunuz çok çalışmış ancak hedefine ulaşamamışsa, ilerlemek için farklı olasılıkları tartışın.


4: Hedef belirleme yeteneği

Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirleme yeteneği, yaşam başarısı için hayati bir beceridir. Ayrıca, değişen koşullara, sınırlamalara veya zorluklara göre hedefleri uyarlama ve ayarlama esnekliğini de içerir.


Çocuğunuzun birkaç kısa veya uzun vadeli hedef belirlemesine yardımcı olun ve hedeflere ulaşmak için adımları ve bir zaman çizelgesi yazın. İlerleme hakkında konuşmak ve gerektiğinde ayarlamalar yapmak için periyodik olarak kontrol edin. Çocuğunuzla kendi kısa ve uzun vadeli hedefleriniz ve engellerle karşılaştığınızda ne yaptığınız hakkında konuşun.


Çocuğunuz bir hedefe ulaştığında onunla kutlayın. Belirli hedeflere ulaşmak çok zorsa, neden ve planların veya hedeflerin bunları mümkün kılmak için nasıl ayarlanabileceği hakkında konuşun.


5: Yardım istemeyi bilmek

Güçlü destek sistemleri, öğrenme güçlüğü çeken kişiler için anahtardır. Başarılı insanlar ihtiyaç duyduklarında yardım isteyebilir ve destek için başkalarına ulaşabilirler.


Çocuğunuzun iyi ilişkiler kurmasına ve geliştirmesine yardımcı olun. İyi bir arkadaş ve akraba olmanın ne anlama geldiğini modelleyin, böylece çocuğunuz başkalarına yardım etmenin ve desteklemenin ne anlama geldiğini bilir.


Çocuğunuza ailevi durumlarda nasıl yardım isteneceğini gösterin.Yardıma ihtiyacı olan kişilerin örneklerini, bunu nasıl elde ettiklerini ve yardım istemenin neden iyi olduğunu paylaşın. Çocuğunuza yardım gerektirebilecek rol yapma senaryoları sunun.


6: Stresle başa çıkma yeteneği

Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar stresi nasıl düzenleyeceklerini ve kendilerini nasıl sakinleştireceklerini öğrenirlerse, zorlukların üstesinden gelmek için çok daha donanımlı olurlar.


Duyguları tanımlamak için kelimeler kullanın ve çocuğunuzun belirli duyguları tanımayı öğrenmesine yardımcı olun.Çocuğunuza stresi tanımlamak için kullanacağı kelimeleri sorun. Çocuğunuz stresli hissettiğinde bunu fark ediyor mu?Çocuğunuzu spor, oyun, müzik veya bir günlüğe yazma gibi stresi azaltmaya yardımcı olan aktiviteleri tanımlamaya ve bunlara katılmaya teşvik edin.


Çocuğunuzdan kendisini stresli hissettiren aktiviteleri ve durumları tanımlamasını isteyin. Senaryoları parçalara ayırın ve bunaltıcı stres ve hayal kırıklığı hislerinin nasıl önlenebileceği hakkında konuşun.

Çocuğunuzdaki Stresi Fark Edin

Stresin kendini gösterebileceği farklı yolların farkında olmak önemlidir. Çocuğunuz stres altındayken sizden çok farklı davranabilir.


Bazı stres belirtileri daha belirgindir: ajitasyon, uyku sorunu ve kapanmayan endişeler. Ancak bazı insanlar (çocuklar dahil) stres altındayken kapanır, boşluğa düşer ve geri çekilir. Bu belirtileri gözden kaçırmak kolaydır, bu nedenle olağan dışı davranışlara karşı dikkatli olun.

Sağlıklı Yaşam Tarzını Öğrenmesini Sağlayın

Öğrenmenin beyin kadar bedeni de içerdiği genel kanı gibi görünebilir, ancak çocuğunuzun yeme, uyku ve egzersiz alışkanlıkları düşündüğünüzden daha da önemli olabilir. Öğrenme güçlüğü çeken çocuklar doğru besleniyorsa, yeterli uyku ve egzersiz yapıyorsa, daha iyi odaklanabilir, konsantre olabilir ve sıkı çalışabilirler.


Egzersiz. Egzersiz sadece beden için değil, zihin için de iyidir. Düzenli fiziksel aktivite ruh hali, enerji ve zihinsel berraklık açısından büyük bir fark yaratır. Çocuğunuzu dışarı çıkmaya, hareket etmeye ve oynamaya teşvik edin. Çocuğunuzu yormak ve okul ödevlerinden alıkoymak yerine, düzenli egzersiz aslında gün boyunca uyanık ve dikkatli kalmasına yardımcı olacaktır. Egzersiz ayrıca stres ve hayal kırıklığına karşı harika bir panzehirdir.


Uyku. Öğrenme güçlüğü olsun ya da olmasın, çocuğunuz iyi dinlenmemişse öğrenmede zorluk çekecektir. Çocukların yetişkinlerden daha fazla uykuya ihtiyacı vardır. Ortalama olarak, okul öncesi çocukların gece başına 11-13 saat, ortaokul çocuklarının yaklaşık 10-11 saat ve ergenlerin ve gençlerin 8½-10 saat uykuya ihtiyacı vardır. Belirli bir uyku saati uygulayarak çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu uykuyu aldığından emin olabilirsiniz. Elektronik ekranların (bilgisayarlar, televizyonlar, telefonlar ve tabletler) yaydığı ışık türü beyni harekete geçirir. Bu nedenle, ışıklar sönmeden en az bir veya iki saat önce tüm elektronik cihazları kapatarak da yardımcı olabilirsiniz.


Diyet. Sağlıklı, besin açısından zengin bir diyet çocuğunuzun büyümesine ve gelişimine yardımcı olacaktır. Tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve yağsız proteinlerle dolu bir diyet zihinsel odaklanmayı artırmaya yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun güne iyi bir kahvaltıyla başladığından ve öğünler veya atıştırmalıklar arasında dört saatten fazla zaman geçmediğinden emin olun. Bu, enerji seviyelerinin sabit kalmasına yardımcı olacaktır.


Sağlıklı duygusal alışkanlıkları teşvik etme

Sağlıklı fiziksel alışkanlıkların yanı sıra, çocukları sağlıklı duygusal alışkanlıklar edinmeye de teşvik edebilirsiniz. Sizin gibi onlar da öğrenme güçlüğünün getirdiği zorluklardan dolayı hayal kırıklığına uğramış olabilirler. Onlara öfkelerini, hayal kırıklıklarını veya cesaretsizlik duygularını ifade etmeleri için çıkış noktaları sağlamaya çalışın. Konuşmak istediklerinde dinleyin ve ifadeye açık bir ortam yaratın. Bunu yapmak onların duygularıyla bağlantı kurmalarına ve sonunda kendilerini nasıl sakinleştireceklerini ve duygularını nasıl düzenleyeceklerini öğrenmelerine yardımcı olacaktır.

Kendinize İyi Bakın

Bazen ebeveynliğin en zor kısmı kendinize bakmayı hatırlamaktır. Çocuğunuzun ihtiyaçlarına takılıp kendi ihtiyaçlarınızı unutmak kolaydır. Ancak kendinize bakmazsanız tükenme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Çocuğunuz için sağlıklı bir alanda olmanız için fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarınızla ilgilenmeniz önemlidir. Stresli, bitkin ve duygusal olarak tükenmişseniz çocuğunuza yardım edemezsiniz. Öte yandan sakin ve odaklanmış olduğunuzda çocuğunuzla daha iyi bağlantı kurabilir ve onun da sakin ve odaklanmış olmasına yardımcı olabilirsiniz.


Eşiniz, arkadaşlarınız ve aile üyeleriniz, onları dahil etmenin bir yolunu bulursanız ve ihtiyaç duyduğunuzda yardım istemeyi öğrenirseniz, yardımcı takım arkadaşlarınız olabilir.


Kendinize iyi bakmak için ipuçları

Eşiniz, aileniz ve arkadaşlarınızla iletişim hatlarını açık tutun. İhtiyaç duyduğunuzda yardım isteyin.


İyi beslenerek, egzersiz yaparak ve yeterince dinlenerek kendinize iyi bakın.


Bir öğrenme bozukluğu destek grubuna katılın. Diğer ebeveynlerden alacağınız teşvik ve tavsiyeler paha biçilemez olabilir.


Günlük akademik sorumlulukların bir kısmını paylaşmak için mümkün olduğunda öğretmenler, terapistler ve eğitmenler görevlendirin.


Kendi hayatınızdaki stresi nasıl yöneteceğinizi öğrenin. Rahatlamak ve rahatlamak için kendinize günlük zaman ayırın.

Başkalarıyla İletişim Halinde Olun

Bazı ebeveynler çocuklarının öğrenme güçlüğünü gizli tutarlar ve bu, en iyi niyetlerle bile utanç veya suçluluk gibi görünebilir. Bilmeden, geniş aile ve arkadaşlar engeli anlamayabilir veya çocuğunuzun davranışının tembellikten veya hiperaktiviteden kaynaklandığını düşünebilir. Neler olup bittiğini anladıklarında, çocuğunuzun ilerlemesini destekleyebilirler.


Aile içinde kardeşler, öğrenme güçlüğü olan kardeşlerinin daha fazla ilgi, daha az disiplin ve ayrıcalıklı muamele gördüğünü hissedebilir. Diğer çocuklarınız öğrenme güçlüğünün özel zorluklar yarattığını anlasalar bile, kolayca kıskançlık veya ihmal edilmişlik hissedebilirler. Ebeveynler, tüm çocuklarına sevildiklerini güvence altına alarak, ödev yardımı sağlayarak ve öğrenme güçlüğü olan çocuk için özel rutinlere aile üyelerini dahil ederek bu duyguların azaltılmasına yardımcı olabilirler.

Psikoloğa Ücretsiz Danış
İyi olmak hepimizin hakkı. Bir soru sorarak başlayabilir, psikoloğumuza ücretsiz danışarak yoluna ışık tutabilirsin.

Çocuk yetiştirmenin her seviyesi yeterince zorken , diğerlerinden yaşıtlarından daha farklı olan çocujları büyütmek ekstra özen, çaba ve sabır istemektedir. Belki de sizin de çok yeni tanı alan, yaşıtlarından daha farklı olduğunu öğrendiğiniz bir çocuğunuz olduğunu öğrendiniz ve nerden başlayacağınızı bilemiyorsanız, merak ettiklerinizi sorun uzman psikologlarımız cevaplasın.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

çocuk yetiştirmek
çocuklarda öğrenme güçlüğü
farklı çocuklar

Kaynaklar

1. Neurodevelopmental Disorders. (2013). In Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. American Psychiatric Association. 2. A multisensory approach for children with CVI – Perkins School for the Blind. (n.d.). Retrieved May 8, 2024, from 3. Belief in learning styles myth may be detrimental. (n.d.). Retrieved May 8, 2024, from 4. Brown, P. C., Roediger, H. L., & McDaniel, M. A. (2014). Make it stick: The science of successful learning. The Belknap Press of Harvard University Press. 5. Kirschner, P. A. (2017). Stop propagating the learning styles myth. Computers & Education, 106, 166–171. 6. Lorusso, M. L., Facoetti, A., Pesenti, S., Cattaneo, C., Molteni, M., & Geiger, G. (2004). Wider recognition in peripheral vision common to different subtypes of dyslexia. Vision Research, 44(20), 2413–2424. 7. Roundup on Research: The myth of “learning styles” | Online Teaching. (n.d.). Retrieved May 8, 2024, from 8. Successful Strategies for Teaching Students with Learning Disabilities – Learning Disabilities Association of America. (n.d.). Retrieved May 8, 2024, from 9. Learning differences, learning difficulties, learning disabilities and the NCCD – Nationally Consistent Collection of Data. (n.d.). Retrieved January 14, 2025, from