• Anasayfa
  • Blog
  • Sudan, Yüzmekten veya Boğulmaktan Korkma: Hidrofobi
Psikoloji

Sudan, Yüzmekten veya Boğulmaktan Korkma: Hidrofobi

Psikologca 20 Temmuz 2024
Sudan, Yüzmekten veya Boğulmaktan Korkma: Hidrofobi

Sudan korkma durumları daha ufak yaşlarda olsa da bazen daha sonradan da meydana gelebiliyor. Hidrofobi nedir? Konu ile alakalı merak edilenlerin tamamını yazımızda görebilirsiniz.

Hidrofobi, insanların sudan korkmasına ve sosyal yaşamlarını kısıtlamasına neden olan bir hastalıktır ve kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Hidrofobi, yüzme korkusu olarak bilinse de sadece bununla sınırlı değildir. Ender de olsa duş almaktan, musluğun akmasından ve su içmekten bile korkanlar vardır. Bir kişinin kendi kafasında oluşturduğu ve gerçek olmayan fikirler nedeniyle bu durumlar meydana gelir. Hidrofobi iki alanda kullanılır. Bu alanlar kimya ve psikolojidir. Sözcüğün kökeni kimya olsa bile, dahaçok psikolojide kullanılır. Kimyada, bir molekülün sudan kaçma özelliğidir. Psikoloji alanı ise bireyin su ile nasıl ilişkili olduğunu tartışır. Psikoloji biliminde, hidrofobi terimi, bireyin sudan korkmasını ifade eder.

Hidrofobi nedir?

Su fobisi ya da korkusu olarak bilinir. Hidrofobi ve aquafobi olarak adlandırılır. Bu durum, bireyin suya karşı duyduğu korkudur. Su korkusu, suyun bir kişiye verebileceği zararlardan korkmaktır. Kişi su yutmaktan ve boğulmaktan korkar. Suya karşı fobisi olan insanlar da bu durumlarla başa çıkamamaktan çekinirler. Bu nedenle, hidrofobisi olan insanlar suya karşı çok korkar.

Hidrofobinin Nedenleri Nelerdir?

Bu ruhsal durumdaki insanlar suya temas etmek istemezler çünkü çok korkarlar. Su korkusu genellikle boğulma, sudan çıkamama ve su yutmayı içermektedir. Bu nedenlerle insanlar suya giremezler. Sudan korktuğu için insanlar yüzmeyi öğrenmekten kaçınırlar. Bazı insanlarda, belirli bir sorunu olmadığı halde suda tehlikeye giren kişilere tanık olduktan sonra da

görülebilir. Bununla birlikte, hidrofobi, halk arasında kuduz mikrobu taşıyan bir hayvanın insanları ısırması ve onları kuduz hastası yapması nedeniyle ortaya çıkabilir. Yüzme korkusu gibi su fobileri genellikle boğulma fobisiyle birlikte gelir. Suya girdikleri anda, suyun içinde soluk alamamaktan ve sudan çıkamamaktan korkuyorlar. Ayrıca, suya girdikleri anda karşılaşacakları risklerden kaçamayacaklarına inanıyorlar. Bir kişinin istemediği halde suya girmesini zorlamak, su fobisinin daha da gelişmesine neden olabilir.

Su Fobisinin Belirtileri Nelerdir?

Su korkusu yaşayan insanlarda farklı fiziksel ve psikolojik durumlar görülebilir. Su korkusu da bu

durumları gösterebilir. Su fobisinin belirtilerini sizler için aşağıya sıraladık.

  • Su ile temastan kaçınmak
  • Sudan korkmak
  • Boğulma hissi ve korkusu
  • Ani bayılma
  • Su yutmaktan korkmak
  • Korku hissi, suya girdiğinde kaygı düzeyinin artması
  • Su içinde nefes almakta zorlanma
Sudan, Yüzmekten veya Boğulmaktan Korkma: Hidrofobi Konusu hakkında psikoloğa soru sormak ister misin?

Su korkusu, yüzmekten ya da boğulmaktan korkma: hidrofobiyi inceledik. Peki sizin fobilerinizle ilgili merak ettiklerinizi uzman psikologlarımıza sorabilirsiniz.

Psikoloğa Soru Sor!

Etiketler:

FOBİ
hidrofobi
su korkusu